2009. március 27., péntek

Receptek

Mindenki figyelmébe ajánljuk a Babaszakácskönyvet, ha ide kattintasz elolvashatod.

Egy kis ízelítő a klub anyukáinak gyűjteményéből:
Zabpelyhes-körtés süti
35 dkg körte
fél citrom leve és reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
15 dkg puha margarin
5 dkg barna cukor
5 dkg cukor
10 dkg méz
10 dkg finomliszt
15 dkg zabpehely
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Kimargarinozunk, kilisztezünk egy 18 cm-es tortaformát, és az aljába sütőpapírt teszünk. A körtét meghámozzuk, kimagozzuk, vékonyan felszeletejük és gőz fölött puhára pároljuk. Hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt citromhéjat és az őrölt fahéjat, majd villával alaposan összetörjük. Ezzel megvan a körtelepépünk, ez lesz a süti tölteléke.
A margarint, a kétféle cukrot és a mézet takaréklángon kevergetve összeolvasztjuk. Ahogy a cukor felolvadt, levesszük a tűzről, majd megvárjuk, amíg langyosra hűl, és összekeverjük a liszttel meg a zabpehellyel.
A zabpelyhes keverék felét belenyomkodjuk az előkészített tortaformába. Rásimítjuk a körtés tölteléket, és ezen egyenletes rétegben elosztjuk a maradék zabpelyhes keveréket. A sütit 30 perc alatt aranybarnára sütjük, majd csak akkor nyúlunk hozzá, ha teljesen kihűlt. Ezután ugyanúgy szeleteljük, mint egy tortát.


Burgonyás kenyér
50 dkg liszt
4-5 közepes burgonya
teáskanál só
2 cs. szárított élesztő
5 ek. olaj
tej
Az élesztőt 1-2 dl langyos tejben felfuttatjuk. A burgonyát karikára vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és áttörjük.
Az alkotórészeket sorban összekeverjük a dagasztógéppel (v. kézzel) úgy, hogy kemény tésztát kapjunk. Ha szükséges, még annyi vizet tehetünk hozzá, amennyit a tészta felvesz. Kézzel is átgyúrjuk, közben lisztezzük, hogy ne legyen ragadós.
Tetszőleges formára alakítjuk, majd sütőlapon 1 órát kelesztjük meleg helyen, majd forró sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük.

Zsemle
40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5-3 dl tej
1 kk só
5dkg teavaj
1 tojás a tetejét megkenni

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, amibe egy csipet cukrot is teszünk. Így biztosan felfut. A lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a felfuttatott élesztőt összedagasztjuk kézzel, de lehet géppel is. Ha túl morzsás, akkor még tejet, ha túl ragacsos, akkor még lisztet teszünk hozzá. Mikor már jó ruganyos, kb. 1 órát meleg helyen, letakarva kelesztjük. Előmelegített 180 fokos sütőben kis gombócokat formázva, tetejét tojással megkenve 20-30 perc alatt megsütjük.

Rozskenyér, grahamkenyér
30 dkg fehér liszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, de ez helyettesíthető grahamliszttel, vagy kukoricaliszttel is
1 kiskanál só
2,5 dkg élesztő
3 dl tej vagy víz
1 tojás a tetejére
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, beletesszük a sós lisztes keverékbe. Kézzel jól kidagasztjuk, (lehet dagasztógéppel is, ha van) pirított tökmagot, vagy bármilyen más magot gyúrunk bele. Egy órán át meleg helyen letakarva kelesztjük,  tetejét egy felvert tojással megkenjük, majd előmelegített, 200 fokos sütőben negyed óra alatt pirosra sütjük.

Zöldfűszeres zsemle
Tészta: 250 g sima liszt
250 g teljes őrlésű búzaliszt
1 cs szárított élesztő (7g-os)
1 tk cukor, 2 tk só, 3 ek olaj
250 ml langyos víz
2-2 ek finomra vagdalt petrezselyem, snidling, kapor
A megkenéshez: 1 tojássárga, 1 ek víz
A tészta hozzávalóit robotgéppel 6-7 perc alatt összedagasztom, a zöldfűszereket csak a végén gyúrom a tésztába. Letakarva 1 órán át langyos helyen kelesztem. Ha szépen megkelt, kicsit átgyúrom, és 12 darabra osztom, kis gömböket formázok belőle. Az előkészített sütőlemezre helyezem őket, és még kb. 20 percig pihentetem. Ekkor éles késsel keresztben bemetszem a tetejüket, és a kanál vízzel kikevert tojássárgájával megkenem őket. Előmelegített 180 C fokos sütőben 25 perc alatt megsütöm.


Házi gumicukor, cukor nélkül
60 dkg mirelit málna
20 dkg méz
4 dkg zselatin
A formák kikenéséhez kevés semleges ízű olaj
A málnát összepürésítjük, majd átszűrjük, hogy 3 dl magnélküli, friss málnalevet kapjunk.
1 dl málnalét és a zselatint kézi habverővel elkeverjük egy kis edényben, aztán hozzáadjuk a többi málnalevet és a mézet. Ezután a keveréket takaréklángon addig kevergetjük, amíg a zselatin tökéletesen feloldódik. Vigyázat, nem szabad felforralni!
Kenőecset segítségével vékonyan kiolajozunk néhány szilikonos jégkocka-tartót és elosztjuk benne a mézes-zselatinos málnalevet.
A formákat hűtőbe rakjuk, és ha 2-3 óra múlva megdermedt bennük a málnás keverék, készen vagyunk: a jégkocka-tartókból óvatosan kipottyantjuk a házi gumicukrokat.

Túró Rudi torta
A piskótalaphoz:
6 dkg finomliszt
½ kávéskanál sütőpor
1 dkg cukrozatlan kakaópor
2 tojás
6 dkg cukor
A krémhez:
15 dkg porcukor
2 evőkanál forró víz
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
1/2 citrom leve
2½ dl hideg tejszín
50 dkg túró
1 dl tejföl
1 csapott evőkanál zselatin + 1 dl víz
A tetejére: 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A tortaforma előkészítéséhez kevés puha vaj és finomliszt

Előmelegítjük a sütőt 175 C-ra. Kivajazunk, kilisztezünk egy 24 centi átmérőjű kapcsos tortaformát és az aljába méretre vágott sütőpapírt illesztünk.
A piskótalaphoz a lisztet összekeverjük a sütőporral, és teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport. Ezután a tojásokat és a cukrot robotgéppel alaposan fölhabosítjuk 4-5 perc alatt, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a kakaós-sütőporos lisztkeveréket. A tésztát átkanalazzuk az előkészített tortaformába, elsimítjuk és kb. 12 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel és nem tapad rá ragacsos massza, készen van. Ekkor rácsra tesszük a formát, és megvárjuk, hogy a piskótalap kihűljön.
Eközben elkészítjük a krémet. A zselatint elkeverjük az 1 dl hideg vízben, majd mérsékelt lángra téve addig melegítjük, míg a zselatin teljesen fel nem oldódik. (Vigyázat! Nem szabad felforralni!). Amikor kész, lehúzzuk a tűzről és félre tesszük hűlni. Ezután a porcukrot simára keverjük a forró vízzel, hogy ne ropogjon később a fogunk alatt, aztán hozzáadjuk a túrót, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a citromlevet és a kihűlt zselatint. Az egészet robotgéppel jól összedolgozzuk. Ezután elmossuk és tisztára töröljük a habverőket, a hideg tejszínből habot verünk velük, végül a tejszínhabot fakanállal óvatosan hozzáforgatjuk a túrós keverékhez.
Összeállítjuk az édességet. A piskótalapot kivesszük a tortaformából, a formát elmossuk és szárazra töröljük, aztán visszatesszük bele a már kihűlt piskótalapot. Rákanalazzuk az összeállított krémet, elsimítjuk, és a torta tetejét teaszűrőn át vastagon megszórjuk cukrozatlan kakaóporral.
A tortát 1 napig hűtőben tartjuk, aztán tálalás előtt késsel finoman körbevágjuk a formában, majd kiszedjük belőle és átemeljük egy nagy tálra.

Répatorta citromos lekvárral
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg búzaliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szerecsendió
20 dkg barnacukor
1,5 dl étolaj
4 db tojás
fél pohár tejföl
3 nagyobb sárgarépa (reszelve)
Tegyük egy tálban a kétféle lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket. Öntsük egy másik keverőtálba a tejfölt, az étolajat, cukrot, és a felvert tojásokat.
Fakanállal jól dolgozzuk össze a "nedves" keveréket, utána adjuk hozzá a reszelt répát, majd kis adagokban keverjük hozzá a fűzseres-szódabikarbónás lisztet is.
Kenjünk ki vajjal, és szórjunk meg liszttel egy közepes méretű, téglalap alakú sütőformát, majd öntsük bele a tésztát.


Acma (Açma): Török zsemle
50 deka finomliszt
1 tasak szárított élesztő
1 tk. sütőpor
1 pohár natúrjoghurt (150ml-es, és ez a továbbiakban mérőpohárként szolgál)
1 pohár étolaj
1 pohár langyos tej
1 egész tojás
1/4 pohár cukor
1 púpozott tk. só
1 tojás sárgája, és 1-2 kanál tej a lekenéshez
szezám, feketeszezám, darálatlan mák, vagy feketekömény a tetejére
A cukorból egy kanálkával elveszek, és elkeverem a langyos tejben, majd feloldom benne az élesztőt és néhány percig állni hagyom. A többi cukrot hozzáadom a liszthez, ugyanúgy mint a sütőport és a sót. A liszt közepébe egy mélyedést csinálok, beleöntöm az összezagyvált tojást, a joghurtot és az olajat, végül az élesztős tejet. Összeállítom az egészet egy szép kompakt, nem túl kemény tésztává. A liszt minőségétől függően pár kanálka tejjel szoktam lazítani néha, de most pont így voltak jók a mennyiségek. Lefedve a duplájára kelesztem. Kb. 1-1,5 óra múlva amikor ráérősen megdagadt a tészta a tálban, kiborítom egy vékonyan meglisztezett deszkára. (Ezek után már nincs szükség lisztezésre, ugyanis nagyon klassz a tészta, és szinte abszolút nem ragad. Öröm vele dolgozni!) Átgyúrom, és addig felezgetem, amíg valamivel nagyobb gombócokat kapok, mint egy ping-pong labda. 16 darabra osztható ez a mennyiség, de nagyobb kalácskákhoz 8 részre is elég szétosztani. Hosszú vékony pálcikákat sodrok a labdacsokból, félbehajtom őket és a két végüket ellentétes irányban megcsavarom, majd csiga alakúra tekerem. Tepsire sorakoztatom a kis halmokat, és konyharuhával letakarva jó fél órát hagyom őket még pihenni. A tojássárgáját tejjel simára keverem és lekenem vele a tésztát, végül szezámmaggal/feketeköménnyel bőven megszórom. Ha épp szorít az idő, akkor 170° C foknál hőlégkeverésnél sütöm meg egyszerre a 2 tepsire való süteményt, de nem melegítem elő a sütőt. A kelt tésztáknál viszont azt tapasztaltam, hogy alsó-felső lángnál lassabban, de szebben sülnek, és a szerkezetük is jobb lesz.


Zabpelyhes tallér
15 dkg puha vaj
6dkg barna cukor
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg finomliszt
1 kk őrölt fahéj
Fél kk szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg tejcsoki apróra vágva
Előmelegítem a sütőt 170 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és sütőpapírt terítek egy nagy tepsibe.
Összeállítom a tésztát. Összekeverem a zabpelyhet, a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat.
A vajat robotgépben habosra keverem a kétféle cukorral, majd hozzáadom a tojásokat.
A csokit felaprítom, a lisztes keverékhez szórom. Majd jöhet a cukros-tojásos keverék, az egészet fakanállal jól összedolgozom.
A tésztából diónyi adagokat teszek egymástól 5 centire a tepsire, majd ezeket nedves ujjal ellapítom. Egyszerre nem fér rá a tepsire.
A zabpelyhes tallérokat 10-12 perc alatt megsütöm. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek. Kb. 30 tallér lesz belőle.


2009. március 20., péntek

Elég jó anya vagyok?


Földes Petra mentálhigiénikus szakember, a kölöknet internetes portál főszerkesztője volt a vendégünk. Petra az elég jó anya értelmezésével indította a beszélgetést. Felhívta a figyelmet arra, ha valaki jól akarja felnevelni a gyermekét, nem kell tökéletes szülőnek lennie, mint ahogy a gyermektől sem kell elvárni, hogy tökéletes ember váljék belőle. A tökéletességre való törekvés rendszerint megakadályozza, hogy elnézőek tudjunk lenni mások fogyatékosságai iránt, beleértve saját gyermekeink fogyatékosságait is, márpedig jó emberi kapcsolatokat nem lehet e nélkül a megértés nélkül kialakítani. Az viszont igenis lehetséges, hogy elég jó szülők legyünk. Ha erre törekszünk, nevelési hibáinkat – melyeket legtöbbször épp azért követünk el, mert gyermekeinkkel kapcsolatos érzelmeink túlságosan erősek – bőségesen ellensúlyozni fogják azok a helyzetek, melyekben helyesen cselekszünk.
A baba és a mama szükségleteinek kielégülése is nagy hangsúlyt kapott a beszélgetésben. A baba akkor van jól, ha a mama is jól érzi magát a bőrében, sőt az apáról se feledkezzünk meg. Több kérdés elhangzott azzal kapcsolatban, hogy mit csináljak, ha a gyermek igényli a jelenlétemet, figyelmemet, miközben nekem más dolgom van. Természetesen életkortól is függ a megfelelő válaszreakció, de hosszútávon jobban megéri a „mindjárt megnézem, milyen tornyot építettél, de előbb kiteregetek” válasz, mint a feszülten odapillantok, de igazából a teregetésre gondolva valódi időt nem szentelek a gyermeknek, amit ő természetesen nagyon jól érzékel. Ha viszont saját szükségletemet kielégítem, teljes figyelemmel, valódi érdeklődéssel tudok a gyermek felé fordulni, aki ezt nagyra értékeli, és az áldozat, hogy várnia kellett, elhomályosul.
Teljesen természetes, hogy minden anya saját gyermekére a legbüszkébb, ő a legaranyosabb, a legokosabb, a legügyesebb, és persze a legeslegszebb az egész világon. Persze, ha képesek vagyunk józanok maradni a gyerek iránt érzett hatalmas szerelmünkben, akkor tisztában vagyunk azzal is, hogy gyermekünk hibáktól, gyengeségektől sem mentes. Ahogy bizonyos képességei valóban kiemelik az átlagból. Az anyák sajátossága általában, hogy erősségeikkel-gyengeségeikkel együtt mégis feltétel nélkül szeretik és elfogadják csemetéiket.
Sokan viszont nem képesek megbarátkozni azzal, hogy a gyerek bizonyos dolgokban lemarad kortársaitól, saját kudarcukként élik meg, hogy a gyerek nem úgy működik, ahogy kellene.
Figyelmen kívül hagyják, hogy mindannyian valamilyen habitussal születünk. Egy magába zárkózó, introvertált kisgyerek sosem lesz olyan vagány és vezéregyéniség, mint egy nyitott személyiségű társa. Egy nagy súlyú kisbaba biztos, hogy később fog forgolódni, felállni, elindulni, mint filigránabb kortársai. Az idegrendszer érése is mindenkinél egyéni ütemű, így lehet, hogy egy gyerek kétévesen teljesen szobatisztává válik, míg egy másik csak négyéves korában lesz megbízható e téren. Utóbbi kettő esetén azonban a végeredmény ugyanaz, húsz év múlva pedig már kit fog érdekelni, hogy a két egykori gyerek közül melyik járt előbb vagy melyik pisilt előbb bilibe?
Legyünk biztosak magunkban és abban, hogy jó anyja vagyunk gyermekünknek. Ha az énképünk rendben van, abban nem ingathat meg senki sem.
Fogadjuk el gyermekünket olyannak, amilyen. Erőszakkal, trenírozással úgysem tudjuk megváltoztatni. A kimondatlan elvárásaink viszont szorongást kelthetnek a kicsiben, anélkül, hogy tudná, mi ennek az oka.

2009. március 13., péntek

Csecsmő és gyermektáplálás

A csecsemő- és gyermektáplálás témát boncolgattuk vendégünkkel, Turzó Gáborné, Ági védőnővel.
Ági a gyermek hat hónapos koráig a kizárólagos anyatejes táplálást támogatja, természetesen, ha megoldható. Sajnálkozva tette hozzá, hogy itt, Almádiban visszaesőben van a szoptatott babák száma, ami talán amiatt is lehetséges, hogy a kismamák a kórházból távozva kapnak egy tápszer receptet és az első kudarcok után, ki is váltják. A tápszerhasználat gyakran maga után vonja a tej elapadását. Ezért kitartó próbálkozásra buzdít mindenkit. Elhangzott, hogy tapasztalt anyukák támogatásával lehetne szoptatást-támogató csoportot szervezni.

A hozzátáplálásnál Ági kiemelte a fokozatosságot. Mindig egy féle zöldséget ismertessünk meg a gyermekkel, és az adagját is apránként növeljük. Javaslata az volt, hogy a nagyobb mennyiségben elkészített főzeléket jégkockatartóban fagyasszuk le, és mindig eggyel többet adjunk a gyermeknek. A hús  fokozatos bevezetését is javasolta. Javasolta továbbá, hogy a fűszerezéssel csínján bánjunk, de természetesen teljesen ne hagyjuk ki. A cukor fogyasztására szinte soha nincs szükség.

Több kérdés elhangzott az allergiákról illetve a tehéntej esetleges allergizáló hatásáról, valamint hogy hol lehet bioalapanyagokat beszerezni Megtudtuk, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság székhelyén, Csopakon (Kossuth u. 16. 87/555-291, Zöld Pont Iroda) munkaidőben beszerezhető egy füzet, amiben a tágabb környék biogazdái mutatkoznak be. Eredetileg ez a füzet a Csalán Egyesület (Veszprém, a sétálóutca egyik kapualjából közelíthető meg az irodájuk, Rákóczi Ferenc u. 3. I./2.) kiadványa, náluk még inkább valószínű, hogy beszerezhető. A www.csalan.hu oldalról a kiadvány bemutatása: Bioportékák heted7 dombokról Az ökologikus gazdálkodásból származó termékek könnyebb megtalálhatósága, a termelő-fogyasztó közötti közvetlen kapcsolat kialakítása érdekében összeállítottunk egy kiadványt a környék biogazdáiról, termékeiről. A kiadvány a konkrét adatok mellett az ökologikus gazdálkodás főbb ismérveit is tartalmazza. Célunk, hogy minél többen felismerjék a biotermékek jelentőségét, megbízhatóan egészséges voltát, és biztosítsuk a közvetlen kapcsolatteremtés és egyben a beszerzés lehetőségét.

2009. március 6., péntek

Az almádi óvodák bemutatkozása

Óvodáink a D.O.B. – azaz a Differenciált Óvodai Bánásmód – módszerével dolgoznak, helyi programjukat is ennek szellemében készítették el. Ennek lényege röviden: a hozzájuk kerülő gyerekeket alapos megismerés után, egyénileg fejlesztik, juttatják el a következő fejlődési zónába. Ehhez jól képzett szakembergárda áll rendelkezésre, akik rendszeres résztvevői a továbbképzéseknek, az ott hallottakat széleskörűen alkalmazzák munkájukban.
Mivel jó tudják, hogy a 3-6 éves gyerekek fő tevékenysége a játék, ezért erre helyezik a legnagyobb hangsúlyt. Szakmai szempontok szerint kiválasztott játékeszközökkel várják őket nap mint nap. Arra törekszenek, hogy lehetőleg ne sértsék meg a gyerekek játszáshoz való jogát, vagyis ne kelljen megszakítaniuk a játékidőt egyéb tevékenységek miatt. Biztosítják az elmélyült játszási lehetőséget. Mindemellett céljuk, hogy az óvodáskor végén iskolaérett, tanulásra képes gyerekeket adjanak át az első osztályba. Az ehhez vezető utat nem az idejekorán rákényszeríttet tanulásban, hanem a játékos módszerekkel, szinte észrevétlen képességfejlesztésben látják.
Nagyon fontos partnernek tekintik a szülőket, akikkel együttgondolkodva tehetik a legtöbbet gyermekekért. Óvodáinkban segítő szakemberek is dolgoznak: logopédus, fejlesztő pedagógus, ők a délelőtti órákban foglalkoznak a rászoruló gyerekekkel. A fenti magas színvonalú szakmai- nevelési szolgáltatásaikon túl egyéb programokkal  is színesítik a gyermekek életét (pl. gyalogos- buszos kirándulások, látogatás bábelőadásokra, ünnepek és hagyományok). A nagycsoportosok részére 10 órás úszótanfolyamot indítanak minden évben, ez szintén délelőtt van. Ezen kívül az óvó nénikkel dalosjátékokat, mese- vershallgatást, barkácsolást, kézimunkát, testnevelési játékokat gyakorolhatnak, ismerkedhetnek a szűkebb és tágabb környezetükkel, közös beszélgetések, nyelvi játékok során fejlődhet beszédkészségük. Tanulási képességeiket – gondolkodás, figyelem, emlékezet stb. – többek között társasjátékokkal fejlesztik. Nagyon fontos feladatuknak tekintik a gyermekek szocializálását, azaz tanuljanak meg odafigyelni egymásra, elfogadni a másik gyereket, alkalmazkodjanak egymáshoz. Mindezekhez természetesen 3 illetve 4 év áll rendelkezésükre.
Ezen túlmenően rendszeresen védőnő, gyermekorvos, fogorvos ellenőrzi egészségi állapotukat. Élő kapcsolatot ápolnak az iskolákkal, a Nevelési tanácsadóval, a Gyermekjóléti Szakszolgálattal, a gyámhatósággal, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárral, valamint más szakmai és segítő szervezetekkel.