2010. szeptember 24., péntek

A bőrgyógyász válaszol+ MAJA Alkotóműhely+Dr. Büki Andrea: Ölelj át!-könyvajánló

Legutóbbi alkalmunkon Dr. Koczka Viktória bőrgyógyász volt a vendégünk. Nagyon informatív beszélgetés kerekedett.

Először arról a csecsemőkori bőrproblémáról esett szó, ami az első télen jelentkezik. Bőrszárazság, bőrpír, amit ilyenkor tapasztalhatunk a baba bőrén. Bepanthennel kezelhető. A tél elmúltával ez is elmúlik. Viszont ezen az utóbbi csapadékos nyáron újra előjött, ami ritkaságnak számít.

Nyáron gyakori a meleg kiütés, ami mellkason, felkaron jelentkezik elsősorban. Ezt először szárítani érdemes (cinkes rázókeverék, Sudokrém), majd nyugtatni kell a bőrt (Babe termékek, Bepanthen).

A pelenkakiütésnél érdemes figyelni, hogy a hajlatokban is van-e kiütés, mert ha igen, akkor gombás fertőzéssel állunk szemben, ami többek között Canestennel, Boraxpasztával kezelhető. Ha viszont a hajlatokban nincs, akkor felületi bőrirritációról van szó, ami pl Sudokrémmel jól kezelhető. Ez utóbbi kialakulhat a pelenkától, ilyenkor érdemes másik fajtát kipróbálni, vagy paradicsomos étel is kiválthatja. Nemcsak a széklet, hanem a vizelet is irritálhat.

A Doktornő felhívta a figyelmet, hogy a babafürdetőkkel is érdemes csínján bánni, mert ezek is száríthatják a bőrt, de egy csecsemőnél a mindennapos fürdetés sem szükséges, hacsak nem alakította  a család ehhez az esti rituálét. Bababőrbarát termékek a Babe és  La Roche Posay termékek többek között.

Külön hangsúlyt kapott a naptól való védelem. Egy éves kor alatt ne vigyünk napra babát. Ha kimozdulunk a lakásból már márciustól be kell kenni napvédőkkel a babákat ott, ahol a ruházat nem takarja. A babanapvédők csupán fedik a bőrt, azzal nem váltanak ki kémiai reakciót, így nem kell tartani az állandó kenegetéstől.

Az anyajegyek kisgyermekkorban nem szoktak melanomává alakulni, csak nagyon kivételes esetben, de az évenkénti ellenőrzést el elehet kezdeni, hogy a gyermek hozzászokjon ehhez.

Az allergiákról 14 éves korig nem ad pontos képet az allergiateszt. Az allergiás reakciók egyik nagy csoportja hisztaminmediált, ami azt jelenti, hogy rengeteg hisztamin szabadul fel hirtelen a szervezetben és ez okozza az allergiás tüneteket. Ha valakinek ételallergiája van, az már nyomokban előfordulva is bajt okoz, nem mennyiségfüggő. Ha viszont csak nagy mennyiségű allergizáló étel elfogyasztásakor lép fel az allergiás reakció, akkor "csupán" hisztaminfelszabadulásról beszélünk.

Szó esett a herpesz vírusról. Ha a szülőben benne van a vírus, akkor nagy valószínűséggel a gyermekben is benne lesz. Amikor a gyermek szervezete először találkozik a herpeszvírussal, akkor nagyon heves reakciókat válthat ki. Akár az egész száj tele lehet aftákkal, nem tud enni, inni, nagyon fájdalmas, lázzal is járhat. A következő találkozás a vírussal már nem jár ilyen heves tünetekkel.

A doktornő által ajánlott termékek (Babe, La Roche-Posay, Oilatum, Linola, Elobase) prospektusai, termékleírásai a gyermekkönyvtárból elvihetők.

A klubunk fennmaradó idejében két közeli élményemet osztottam meg a mamákkal. Gyermekeimmel részt vettünk a MAJA Alkotóműhely egyik foglalkozásán. Az Alkotóműhelyről már az előző hírlevélben részletesen írtam. Az alábbi honlapon még részletesebb információkat találhattok. www.majamuhely.blogger.hu. A saját élmény a következő: A nagyon kedves fogadtatásunk után mindkét gyermekemmel beviharzottunk az alkotóműhely játszóházába. Nagyobbik lányom, Emma annyira elvarázsolódott a rengeteg izgalmas játéktól, hogy csupán másfél óra múlva láttam újra. Soha nem töltött még el ilyen hosszú időt idegen helyen a látókörömön kívül. Azt gondolom, hogy ez a játszóháznak és a gyermekfelügyelettel megbízott "néni" kedvességének volt köszönhető. Eközben én más mamákkal közösen nyugodtan alkothattam. Az elkészült remekműről készült képet csatolva küldöm. Ez úton is köszönjük Évának és Móninak az élményeket!

A másik felejthetetlen élmény a babahordozó napon ért. Két előadáson vettem részt:
 dr. Büki Andrea: ”Ölelj át!"-A kötődő nevelésről mindenkinek –   a szerző könyvének bemutatója
 Éjszakai gondoskodás –  Beszélgetés Kálmán Alexandrával

Az előadás hatására (meg egyébként is érdekelt), rögtön elolvastam az "Ölelj át" című könyvet. Az az érzésem támadt, hogy jaj de jó, hogy valaki végre megírta. Mintha a saját gyermekneveléssel kapcsolatos gondolataimat láttam volna leírva egy elméleti magyarázattal megspékelve. Nekem nagy megerősítést adott. Mindenkinek nagy szeretettel ajánlom.
Egy idézet a könyvből:
"Sajnos ez a felgyorsult világ szinte belekényszerít minket abba, hogy mindent azonnal akarjunk!
Gyereket is, de ugyanakkor maradjon minden ugyanúgy, mint azelőtt. Sokan azt hiszik, hogy most nincs baj belőle, hogy az alváshoz magára hagyták a kicsit, hogy álomba sírta magát, hiszen a gyermek alkalmazkodó. Ha ez a szabály, megtanulja, nem is tehet mást. De mi lesz, ha eljön a kamaszkor?  Vajon a szüleihez fog fordulni, ha segítségre van szüksége? Vajon a szülei meghallgatják, ha eddig sem volt nekik fontos, hogy meghallgassák, hogy figyelembe vegyék a szükségleteit?
Nehéz, ha az ember kimerült, de tényleg akkora áldozat az a néhány év? És a későbbi "jutalom"? Hogy hozzánk fordul bizalommal, ha bajban van, mert tudja, hogy mindig meghallgatjuk! Tudom mit jelent hullafáradtan gondoskodni két gyerekről, hiszen sokszor átélem én is! Ilyenkor talán elgondolkodik az ember, hogy nem lehetne ezt könnyebben? De a válasz ott van a szívünkben....
Időről időre változtatja a gyermek a szokásait, néha eszik egyedül, néha etetni kell, néha elalszik egyedül, néha nem. Mi pedig igyekszünk utolérni, és már a legtöbb elvünket sutba dobtuk, olyan elveket, amiket a régi, gyerek nélküli életben olyan foltosnak hittünk. Most már csak azt tartjuk fontosnak, hogy mindannyian jól érezzük magunkat, és hogy meglegyen az a kapocs, az a biztonságos kötődés, amit átadhat majd a saját gyermekeinek is."

2010. szeptember 10., péntek

A gyermekorvos válaszol

Előző egyben első alkalmunkon Dr. Szántai Dóra gyermekorvos, allergológus volt a vendégünk. Ez úton is szeretném neki megköszönni, hogy eljött hozzánk.
A téma: „Felkészülés az influenzaszezonra, gyermekkori allergiák” – volt.
  Közösen felhívtuk a jelenlévők figyelmét, hogy talán az egyik legfontosabb dolog, hogy beteg gyermeket (ha csak enyhén folyik az orra is) ne vigyünk közösségbe. Egyrészt a közösség többi tagjának védelmében, másrészt a babának is az a legjobb, ha otthon, a meleg lakásban pihenhet.
  A vírusos őszi influenza leggyakrabban orrfolyással, köhögéssel kezdődik. Az orrfolyásnál fontos, hogy gyakran szívjuk orrszívóval a gyermek orrát, ha kell, akár óránként is. Előtte érdemes sós orrspray készítményekkel fellazítani a váladékot. A sűrűbb váladékozásnál érdemes lohasztó orrcseppet (Nasivin, Otrivin stb.) használni, a könnyebb levegővétel és jobb alvás elérésére.
  A köhögésnél nappal a felszaggatásra kell törekedni, este viszont a jó alvás érdekében érdemes csillapítani. Számos recept nélkül kapható készítmény alkalmazható, de ha a családban jelen van vagy volt bármilyen légúti megbetegedés vagy asztma, akkor bármilyen szer alkalmazása előtt érdemes orvoshoz fordulni.
Krupp: ha éjjel ugatás szerű köhögés lép fel, akkor melegen fel kell öltöztetni, ablakot nyitni, levegőre vinni.
  Lázcsillapítás: Egy éves kor alatt 38 fokos láz felett a megfelelő lázcsillapítás után 1-2 napon belül érdemes orvoshoz fordulni minden esetben. Egy éves kor felett 38 fok alatt nem kell lázcsillapítót adni a gyermeknek, a felett viszont 3-4 óránként felváltva két félét is lehet, azok közül, amiknek az ízét szereti.  Ha hány a gyermek, vagy igen magas láza van, a legmegfelelőbb a lázcsillapító kúpok alkalmazása. Sok folyadékra van szükség, ami ne legyen forró, cukros tea a legjobb, hányás-hasmenés esetén leheletnyi sóval. Egy két napig nem kell orvoshoz fordulni, ha csak nem volt korábban fülgyulladás vagy tüszős mandulagyulladás. Az utóbbi jól felismerhető. Sűrű fehér lepedék foltokban a duzzadt mandulán. Antibiotikumos kezelés szükséges, arra nagyon jól reagál. 3 napja tartó láz esetén orvosi vizsgálat szükséges.
  Influenza megelőzésnél a legfontosabb a már beteg családtagok elkülönítése, gyakori kézmosás, törülköző csere, Béres csepp, C-vitamin.
  Az allergiák közül a leggyakoribb az 1 év körüli csecsemőknél az ekcéma, ami többnyire öröklött, illetve ételek váltják ki. Ha a családban van allergiás, érdemes a hozzátáplálásnál nagyon óvatosnak lenni az allergizáló ételekkel. Az ekcémára most már kaphatók új generációs alacsony szteroid tartalmú  külső szerek (kenőcsök, krémek), melyek nyugodtan alkalmazhatók. Ilyen esetekben alapvető a bőr kiszáradásának megelőzése megfelelő fürdetőkkel, zsírozó kenőcsök alkalmazásával.
2-3 éves korban az allergia gyakrabban jelentkezik légúti, visszatérő zihálásos tünetekkel, gyakori köhögéssel. 5-6 éves kortól a visszatérő zihálásos nehézlégzés egyre egyértelműbben alakul asztmává, majd később az allergiás nátha, kötőhártya gyulladás az allergia leggyakoribb megnyilvánulása.