2010. november 19., péntek

A baba természetes igényei és a hordozás kapcsolata

Előző alkalmunkon a baba természetes igényei és a hordozás kapcsolatáról Szabó Tányával beszélgettünk, aki 3 gyermek édesanyja, a Beli Buba Babahordozó Iskola tanfolyamvezetője.Nagy örömömre szolgált, hogy sokan eljöttetek. Külön köszönjük a veszprémi és litéri anyukák és gyermekeik részvételét. Ez úton köszöntöm az újakat a levelezőlistán.
A beszélgetés középpontjában
Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában című könyve állt. A szerző éveket töltött  a Venezuela dzsungeleiben ma is kőkorszaki körülmények között élő jekána indiánok között. Ezeknek a "vadembereknek" a szemmel láthatóan boldog és kiegyensúlyozott élete lenyűgözi: nincs agresszió, nincs válás, nincs bűnözés, nincsenek elhagyott gyermekek, magányos, boldogtalan emberek. A szerző az indiánok boldogabb életének kulcsát a csecsemőkkel és a gyermekekkel való bánásmódban találja meg.
A kontinuum (folytonosság) elve -ami könyvének alcíme is- az evolúció alatt kialakult emberi szükségleteket jelenti. Az indiánok a gyerekek eredeti szükségleteit követik, azokat az igényeket, amelyeket a csecsemő magával hozott. A gyermeket mindenhova magukkal viszik, ott van, ahol az élet zajlik, és folyamatosan karban illetve hordozókendőben tartják. Az újszülöttet nem hagyják egyedül, akár alszik, akár ébren van, és legfőképp akkor nem, ha sír. A folyamatosan karban tartott csecsemő azt érzi, hogy minden rendben van, hogy alapvetően jó és szívesen látott vendég a családban.
Mi történik azonban, ha ezek a magunkkal hozott elvárások nem teljesülnek, ha az ember ösztönös igényei nem elégülnek ki? "A civilizált ember elfelejtett vagy nem mer az érzéseire, ösztöneire hallgatni. Kétségbe vonja, hogy vannak ösztönei, és hogy érzései megbízhatóbbak, mint az intellektusa, pedig a kisbabákkal való törődésben nincs helye az intellektusnak. Az egyik legerősebb ösztönünk a csecsemő gondozására irányul. Mi mégis különböző gyermeknevelési tanácsadókra hallgatunk. Születésük után elválasztjuk a kicsiket az anyáktól, egy külön szobában kiságyba fektetjük, babakocsiban tologatjuk, az óra szerint szoptatjuk őket, és csak akkor érünk hozzájuk, ha tisztába tesszük vagy etetjük, mert attól félünk, hogy a túl sok szeretet elkényezteti a gyermekeket.  Egy macska- vagy egy majomanya esetében megütköznénk, ha az állatok újszülött kicsinyeikkel ugyanezt tennék. Az emberi faj esetében viszont mindez természetes és ennek az ellenkezőjét tekintjük természetellenesnek."
 A szerző ma is a kontinuum-elven alapuló pszichológiát tanít, nézeteit komoly elismerés övezi. A kontinuum elv segítségével megérthetjük természetes jól-létünk elvesztésének miértjeit, és a könyvből gyakorlati tanácsokat is kapunk visszanyerésére gyermekeink és saját magunk számára.
Tánya azt is hangsúlyozta, hogy nem kell a természeti népekig visszamenni, elég csak nagyanyáinkra visszagondolni, akik magukkal vitték gyermekeiket a mezőre, a fonóba, ahol ők is részt vettek az élet folyásában. Ma sokkal elidegenedettebbek az édesanyák. Mivel a generációk már nem élnek együtt, így az anya magára van hagyva gyermekével, otthon egyedül kell megbirkóznia a gyermeknevelés nehézségeivel úgy, hogy soha nem látott mintát erre. Persze, hogy tele vagyunk kétségekkel, kérdésekkel, persze, hogy megkérdőjelezzük ösztöneinket, hisz a médiából stb. vett elvárásokhoz való igazodás nem könnyíti meg a helyzetünket.
Arra jutottunk, mivel minta nem adatott meg nekünk, így könyvekből vett információk alapján igyekszünk tájékozódni és visszatalálni az ösztöneinkhez.
Néhány könyvet össze is gyűjtöttünk, amik segítségünkre lehetnek:
Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában :)
Frédérick Leboyer:
Gyöngéd születés
Adele Faber-Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

2010. november 5., péntek

Hogyan vezessünk tudatosan, gazdaságosan háztartást?

Előző klubunk vendége  Kiss Renáta, a veszprémi Csalán Egyesület - www.csalan.hu - munkatársa volt.  Hogyan lehetünk tudatosabbak a mindennapokban? Milyen termékeket részesítsünk előnyben a vásárlásnál? Hogyan érvényesíthetjük fogyasztói jogainkat, ha rossz a termék, vagy egy szolgáltatás színvonala? Milyen trükkökkel takarékoskodhatunk a lakásban, a háztartásban? Honnan tájékozódhatunk? Ilyen és hasonló kérdésekre kaptunk választ tőle. A kérdéseket és válaszokat számos kiadvány is kiegészítette, amelyből bőségesen válogathattunk. Ezen kiadványokról is lesz szó az alábbiakban, így akinek felkelti az érdeklődését, a gyermekkönyvtárban korlátozott számban hozzájuk juthat.

- A tudatos vásárlásnál célszerű bevásárlólistát készíteni, amin a feltétlenül szükséges vásárolandók szerepelnek, így nem fogunk a reklámok befolyásolása által felesleges termékeket vásárolni. Fontos, hogy vigyünk magunkkal bevásárlótáskát, zacskót a piacra, így ezzel is csökkentjük a nem lebomló hulladék felgyülemlését a háztartásunkban.
Élelmiszereknél célszerű minél kevésbé feldolgozott terméket venni, helyettük alapanyagokat vegyünk, mi magunk elkészítve az ételt.
Piacon, kiskereskedéseknél tanácsos egy megbízható beszerzési forrást kialakítani, így nagyobb biztonsággal kapunk egészséges, friss árut. A helyi termelők termékeinek előnyben részesítése is nagyon fontos, hisz így szűk közösségünknek lesz ezáltal megtartóereje, továbbá a szállítással járó környezetszennyező tényezők is kiküszöbölhetők. A Csalán Egyesületnek van egy kiadványa ("Helyben az egészség"), amelyik tartalmazza a helyi termelők, biogazdák adatbázisát.
Az Egyesület egy külön kiadványa foglalkozik az élelmiszer-adalékok veszélyes fajtáival ("Megegyem-E- lista"), valamint a "Kulcs-Kérdés?" című kiadványukból megismerhetjük az árukon fellelhető címkék, jelölések magyarázatát.

- Vásárlásnál ért jogsérelemkor fogyasztóvédelemmel foglalkozó szervezetek, egyesületek segítenek tanáccsal, akár ügyvédi segítséggel. Ha szolgáltatással vagyunk elégedetlenek, a kamarák mellett működő Békéltető Testülethez érdemes fordulnunk. A "Fogyasztói kisokos" című kiadványban találhatunk választ a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos kérdéseinkre.

- Olykor az internetes vásárlás előnyösebb a boltinál: olcsóbb és praktikusabb, pl. az ingyenes házhoz szállítás révén (műszaki cikkek, könyvek, CD-k esetében). "Amikor a bolt házhoz jön" című kiadvány segít ezen a téren eligazodni.

- Sokat megtakaríthatunk a tudatos energiafogyasztással a lakásban. A villanykörtéket energiatakarékosra cserélve, a műszaki berendezéseket használaton kívül teljesen kikapcsolva (stand-by funkcióról is), energiatakarékos, jó minőségű hűtőt, fagyasztót használva, a lakás hőszigeteléséről gondoskodva nem kis pénzt spórolhatunk. Ehhez szintén fellelhető a gyermekkönyvtárban egy nagyszerű kiadvány: "Energiákról okosan".

- Környezetbarát tisztítószerekkel is lehet - sőt, érdemes - ruhát, bútort, padlót tisztítani. Csak döntés kérdése, hogy ezentúl ecettel, mosószódával, szódabikarbónával, citromsavval, borax-szal végezzük a mosást-takarítást-fertőtlenítést a lakásban. A különbség az alacsonyabb árban és az egészségesebb, tudatosabb választásban hamar kiderül. Mi több, megtérül. A tájékozódást három kiadvány is segíti: "Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés"; "Mosás, fehérítés, mosogatás"; "Tisztálkodás, szépségápolás természetesen".

- A víz drága kincs - valószínűleg pár év(tized) múlva egyre inkább a mindennapokban is érezzük ezt. Lehet vele takarékosan bánni csapra szerelhető vízmennyiség szűrővel, az esővíz felfogásával a növények locsolásához, fürdővíz felhasználásával mosáshoz, áztatáshoz, WC-öblítéshez.

- Komposztálással lényegesen kevesebb háztartási hulladék kerül a kukába, és még a kiskert is burjánzóbb lehet.
A szelektív hulladékgyűjtés előnyeit (és olykor megkérdőjelezett feldolgozását) sok helyen hallhatjuk.

Jó szívvel ajánlom a fent említett kiadványokat, számos hasznos tanács megtalálható bennük.