2011. január 28., péntek

Hogyan segít az akupresszúra mamáknak és babáknak

Vendégünk Nyakas Krisztina akupresszőr volt. Egy nagyon felkészült előadóhoz volt szerencsénk, aki számos konkrét segítséget tudott nekünk adni, minden kérdésünkre választ adott. A beszélgetés elsősorban a gyermekeink egészségmegőrzésére fókuszált, de választ kaptunk arra, hogy bizonyos betegségeken hogyan javítsunk az akupresszúra segítségével. Néhány alapvetést leírok ide, de a teljes anyagot a mellékletben csatolom.
A kínai csecsemő- és gyermekmasszázs az egészség megőrzésére, a betegségek elkerülésére egy négy fogásból álló masszázst javasol: a fejlődésben elmaradt gyermek erősítésére a kezelés heti egy nap szünettel, minden nap reggel étkezés előtt, napi egyszer javasolt. Az éjjel rendszeresen felsíró, nyugtalan csecsemő (általában hat hónapos kor alatt) masszázzsal szintén jól kezelhető.
Pijing
Elhelyezkedés: a hüvelykujjak vörös és fehér bőrének határán az orsócsonti szélen, az ujjak hegyétől a tövéig vezető egyenes vonal.
Művelet: A gyermek hüvelykujját behajlítva nyomkodjuk az ujjat végig a hüvelykünk hegyével az ujjhegytől a tőig. Ezt a műveletet „a Pijing erősítésé”-nek nevezik.
Az ezzel ellentétes műveletet (amikor az ujj tövétől a hegye felé haladunk) „a Pijing tisztításá”-nak nevezik.
Ismétlés: 100-500-szor.
Javallat: A Pijing erősítését elsősorban a gyengeség, kimerültség és emésztési zavarok kezelésében használják. A Pijing tisztítását a nyáktermelődés, émelygés, hányás, hasmenés, székrekedés, stb. estében alkalmazzák.

Fu
Elhelyezkedés: A hason.
Művelet: Ha a hasat dörzsöljük a tenyérrel, vagy a négy ujjal, „a has dörzsölése” nevű mozdulatot végezzük.
Tenyérrel az óramutató járásával ellentétesen dörzsölve erősítő, irányában csökkentő hatású.
Ismétlés: a tenyérrel-dörzsölése 5 percen át ismétlődjön.
Javallat:. Az alhas tenyérrel való dörzsölése kedvező hatással van a lépre és serkenti az emésztést, emiatt gyakran alkalmazzák emésztési zavarok, kezelésében. Emellett a has tenyérrel való, csökkentő irányú dörzsölése hatékony a székrekedés kezelésében.

Zusanli
Elhelyezkedés: 90 fokban behajlított térdnél az azonos oldali kéz mutató- és hüvelykujjával átfogva kívülről a térdkalácsot, ahová a kinyújtott középső ujjbegy elér a sípcsont külső oldalán.
Művelet: Nyomva-gyúrunk a hüvelykujj hegyével. Ez a fogás „a Zusanli nyomó-gyúrása".
Ismétlés: 50-100-szor.
Javallat: Szinte mindenre jó.

Ji
Elhelyezkedés: a gerincoszlop
Művelet: Egyenesen nyomjuk a mutató- és középső ujjak elülső részével, föntről lefelé haladva.
Ha lentről felfelé csipkedjük a területet, a „gerinc csipkedése” műveletet végezzük.
Ismétlés: nyomkodás 100-300-szor, csipkedés 3-5-ször.
Javallat: A gerinc nyomását használhatjuk megfázás, láz, székrekedés, hányás és akut gyermekkori epilepszia kezelésében. A gerinc csipkedését gyermekkori rosszul-tápláltság, hasmenés, alhasi fájdalom, gyermekkori epilepszia, izom-sorvadás stb. esetén alkalmazzuk.
További problémákra (láz, megfázás, köhögés, asztma, orrfolyás) találtok részletes, képekkel tarkított leírást a csatolt mellékletben. Szintén találhatók praktikák az anyáknak (anyatej fokozása, kimerültség) a mellékletben.
Ha valakinek kérdése van, az telefonon egyeztethet időpontot Krisztával, hét közben 16.00 után, vagy hétvégén vállal betegeket. Tóth Orsinak üzeni, hogy írjon az email címére, mert utána nézett szájszárazság kapcsán egy-két pontnak, ami segíthet neki.
Tel: 06 20/ 33 87 87 3
e-mail:
kriszti.nyakas@gmail.com

2011. január 14., péntek

Szülésélmény feldolgozás

Előző alkalmunkon Drozdik Dollival volt egy terápiás szülésélmény feldolgozó csoportunk. Nagyon köszönjük Nemes Évának az ajándékot valamint Berninek és Hajninak, hogy vigyáztak a gyermekeinkre, amíg mi elmélyültünk a témában és önmagunkban.
A csoportszabályok megkövetelik, hogy a csoporton elhangzott információkat ne vigyük ki a csoportból, így nem is foglalnám össze az elhangzottakat. Ami számomra váratlan, de a legnagyobb élmény volt, hogy egy irányított meditáción vettünk részt. Úgy gondolom, hogy vannak dolgok, amiket nem lehet csak kibeszéléssel feldolgozni, ilyen a szülésélmény is, így a legjobb dolog, ami történhetett velünk, az Dolli irányított meditációja volt. Ahogy már korábban beszéltünk róla, ez egy első, bemelegítő alkalom volt, így ha úgy gondoljátok, akkor rendszeressé tehetjük. Az időpontot kellene kitalálnunk, mert Dollinak nem jó a péntek délelőtt. A következő alkalmon beszéljünk róla!