2011. április 22., péntek

A család, mint gazdasági egység

 A következő alkalmunk (május 6.) ismét a Gyermekkönyvtárban lesz.

A legaktuálisabb programunk a Születés Ünnep. Sikerült a plakátokat széthordani. Köszönet Hitter Hajninak, aki vitt Fűzfőre, Tobrukba, Káptalanfüredre, Felsőörsre, Szentkirályszabadjára. Köszönjük Kováts Annának, hogy elhozta a plakátokat és elvitte a Bajcsy oviba. Kóbor Szilvinek pedig azt köszönjük, hogy vitt a berényi védőnőnek és a magánbölcsibe. A többi helyre én vittem.    (CBA, Coop, Mesebolt, Pannónia, Gyermekkönyvtár, Védőnő). Budatava maradt ki. Nálam van a plakát, ha valaki jár arra, akkor nálam jelentkezzen és odaadom neki.

Lesz egy kis babaruhabörze a Születés Ünnep alatt a Pannónia 1. szobájában 9.00-tól 12.00-ig. Akinek van árulni való holmija Hitter Hajninak írjon: hitter.hajnalka@chello.hu

Sajnos még mindig nem jelentkezett senki ajándékra, ez nagyon fontos lenne, kérlek jelentkezzetek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Schneider Éva volt a vendégünk, akivel a családról, mint gazdasági egységről beszélgettünk. Éva Budataván lakik, két felnőtt és egy 17 éves gyermek édesanyja.
Igaz, hogy mindenkinek van elképzelése a család fogalmáról, de nem felesleges, hogy tisztázzuk, pontosan mit értünk alatta.
Kis család: szülők, gyerekek
Törzscsalád: nagyszülők, gyerekeik, a gyerekek párja és unokák
Nagy család: rokonság


Magyarországon alaposabban, tudományos igénnyel a XIX. század elején kezdtek el foglalkozni a családok felépítésével, szerepével, a társadalomhoz való illeszkedésével.
A hagyományos családokban a termelés és a fogyasztás is a családon belül történt. A világ egyes részein még ma is a párválasztásban a szülők döntenek gazdasági megfontolások alapján. Így volt ez régebben Európában és Magyarországon is. Az emancipáció hatására a nők világszerte nagyobb szerepet kaptak a társadalmi életben, addigi, családban elfoglalt szerepük rovására. A társadalom igyekezett pótolni a család egyes funkcióit, a gyereknevelést az óvodákkal, a közös étkezést az éttermekkel, a betegápolást a kórházakkal, az idősek gondozását idős otthonok létrehozásával. Ezzel a folyamattal egy időben a családot összetartó gazdasági érdek helyett megnőtt az érzelmek jelentősége.

A gazdasági környezetet azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, miközben a családunk boldogulását keressük. Tisztában kell lennünk azzal, hogy érzelmi és racionális döntéseink megvalósításához is anyagi eszközökre van szükségünk. Ha a nyugdíjunk, vagy gyermekünk jövője a kérdés, amellett, hogy ésszerű mértékben támaszkodunk a társadalom segítségére, tudnunk kell, hogy mi vagyunk azok, akiknek tennie kell az elérni kívánt cél megvalósításáért. Mindegy, hogy ki van kormányon, a társadalom lehetőségei korlátozottak mind a nyugdíj, mind pedig a gyermekek tanítása, lakáshoz való segítése, családalapításának támogatása területén.

Minél korábban kezdünk tudatos lépéseket tenni, takarékoskodni, annál kisebb az az összeg, amivel havonta hozzájárulhatunk céljaink anyagi támogatásának megteremtéséhez. Itt egy táblázat ennek szemléltetésére:







10 % hozam, 4 % Infláció, 10 millió Ft






évek száma
havi megtakarítás
tőke
hozam
5 év
122.000
7,9 millió
2,1 millió
10 év
43.000
6,2 millió
3,8 millió




10 % hozam, 4 % Infláció, 10 millió Ft






évek száma
havi megtakarítás
tőke
hozam
15 év
21.000
5 millió
5,4 millió
18 év
14.000
4,3 millió
6 millió

Láthatjuk egyrészt, hogy minél hosszabb idő áll a rendelkezésünkre, annál kisebb az az összeg, amit el kell vonni a napi kiadásoktól. Másrészt pedig az idő múlásával, mivel a pénz „dolgozik” kisebb összegből lesz a hozam miatt nagyobb megtakarítás.



Éva felajánlotta a lehetőséget arra, hogy személyes tanácsadás során segítse a családi gazdasági kérdések közötti eligazodást.
Elérhetőségei:
eschneider@freemail.hu
30/9944664

Következő alkalmaink:

Május 6.: Hová menjünk a családdal kirándulni? Bemutatóhelyek, vezetett túrák, tanösvények a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban - beszélgetés Knauer Annával, aki gyesen lévő turisztikai referens a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságánál.


Május 20. Mit tudhatunk meg az írásunkból? Beszélgetés Schneider Éva grafológussal a grafológiáról és arról, hogyan vizsgál a grafológus.

Június 3. Évadzáró beszélgetés. Szülői tapasztalataink összegzése kérdéseink, kételyeink megbeszélése.


Gyertek el kisbabátokkal, alakítsuk együtt a klub további programját.

Livi, Emma, Sára

2011. április 8., péntek

Az anyák és az ő saját idejük

Továbbra is fontos információ, hogy áprilisban a Pannónia Könyvtár, így a gyermekkönyvtár is leltározás miatt zárva van. A klub programjai és a Tücsökzene is a Pannónia Kulturális Központ első emeletén az 1. klubszobában lesznek, ami a bejárattal szemben van a lift mellett. A babakocsisok lifttel tudják megközelíteni. Szőnyeg, babzsák és játékok ugyanúgy van.

A másik közérdekű információm a Születés Ünnephez kapcsolódik. Mint már előzőleg írtam, itt Almádiban május 13. pénteken tartjuk az almádi Születés Ünnepet a Pannónia Kulturális Központ olvasótermében. A mottó:

„Van egy erő, ami szüléskor eljön a nőkhöz. Nem kérik, egyszerűen csak elárasztja őket. Összegyűlik, mint a felhő a szemhatáron, átsuhan az égen, és magával hoz egy gyermeket..." 

A program:
9.30-10.00 Az őssejtben rejlő kincs - minden amit az őssejtről és a köldökzsinórvér tárolásáról tudni érdemes.

10.00-12.00 Kerekasztal beszélgetés "A szülés valódi természete" címmel - Kovács Anikó dúla, azaz várandósság és szülés kísérő szakember; Mezei Orsolya, a La Leche Liga képzett szoptatási tanácsadója; Szabó Tánya, a Beli Buba hordozóiskola hordozási tanácsadója;  Drozdik Dolli egészségfejlesztő, szülésélmény feldolgozást segítő szakember; Perjés Dorka és Jankovics Hajnalka, akik háborítatlanul, természetes módon hozták világra gyermekeiket segítenek a kismamáknak a szüléssel kapcsolatos kételyeik megbeszélésében. 
A beszélgetést követően szoptatási és hordozási tanácsadás is lesz a helyszínen. Segítenénk továbbá a várandós anyukáknak az almádi és veszprémi baba-mamás programokban való eligazodásban.

Arra kérek mindenkit, KÜLÖNÖSEN A VÉDŐNŐKET,  hogy terjesszétek ezt az információt a kismama ismerőseitek körében

A TELJES SZÜLETÉS ÜNNEP PROGRAM VESZPRÉMRE, BALATONFÜREDRE ÉS ALMÁDIRA LEBONTVA IDE KATTINTVA MEGTALÁLHATÓ!!!!

Most péntekre készen lesznek a plakátok és szórólapok. A klubban fogjuk szétosztani. Vinni kellene a két védőnőhöz, gyerekorvosokhoz, mindkét óvodába, a magánoviba, a Pannóniába, a Meseboltba, a Coop-ba, a CBA-ba, a Fórumhoz és még az általatok fontosnak tartott helyekre. Kérlek benneteket segítsetek ennek a lebonyolításában!
 

Nagyon fontos, hogy a Születés Ünnepen résztvevő tanácsadóknak ajándékot készítsünk, nem utolsó sorban a következő alkalmak előadóinak is. Ez kapásból 8 ajándék. Jelentkezzetek rá! Azok is, akik már voltak, mert kezdünk elfogyni. Legelőször egy pénteki jelentkezőt várok.

Hitter Hajni jelezte, hogy segítene egy babaruha börzét lebonyolítani a Születés Ünneppel párhuzamosan a Pannóniában. Én vállalom, hogy a helyszínt elrendezem, de Hajninak biztos kell még segítség a szervezéshez. Írjátok meg, hogy ki az, aki segítene szervezni, ki az, aki kijönne árulni!


A következő alkalmunk április 22. most péntek: "A család, mint gazdasági egység" címmel Schneider Évával beszélgetünk

- A család fogalmának megjelenése, szerepének alakulása, mai felfogások a családról
- Ezen folyamatok értelmezése a gazdaság felől közelítve, párhuzamosan a pszichológiai szempontokkal
- Felelős gazdasági döntések ma, amelyek meghatározzák a család jövőjét.
Nagyon érdekesnek tűnik a téma, főleg így a gazdasági válság után.

 

Előző alkalmunkon Barát János, háromgyermekes édesapa volt a vendégünk, akivel az édesanyák saját idejéről beszélgettünk. Ismét sokan gyűltünk össze, így azt gondolom, hogy ez a téma is igencsak foglalkoztatja a mamákat, sőt az egész családot. Először összegyűjtöttük, hogy milyen időkre van összességében szükségünk, és mit értünk ezen időfogalmak alatt:
A mamák saját ideje, amit csak magukra fordítanak.
A papák
saját ideje, amit csak magukra fordítanak.A mamák és papák saját ideje, amit közösen, de gyermek nélkül töltenek el.
A család közös ideje, mikor mindannyian együtt vannak.
A testvérekkel külön-külön töltött idő, úgy hogy az adott gyermekkel való együttlét 100%-os legyen a többi testvér nélkül.

És még biztosan van más szükséglet is, de mi ezeket vetettük fel.
 

A mamáknak szüksége van arra az időre, amikor egyedül vannak. Ezt gyakran szokták arra használni, hogy takarítanak, mosnak, főznek, de ezt kevesen gondolják valódi feltöltődésnek. A valódi feltöltődés mindig az, amikor olyat tesz a mama, amihez feltétlenül kedve van: egy kád forró fürdő, olvasás, séta, kávé a barátnővel, szépítkezés, vásárlás stb., stb., stb.
Miért is van erre szükség?

Sokan azt gondolják, hogy a GYES-en, otthon lévő kismamának semmi dolga, de mi tudjuk, hogy nagyon kemény persze örömteli tevékenység az otthonlevés. Amikor valaki munkahelyen dolgozik, 8-10 óra munka után hazamegy feltöltődni, kikapcsolódni, majd másnap újrakezdi. A mamának viszont ez nem 8-10 óra, hanem 24, gondolok itt az éjszakai ébredésekre is. (A gyermekek 2 éves korukig általában nem alusszák át az éjszakát.) Ebben az otthonlevésben nem lankadhat a figyelme, hisz bármikor bármi történhet a gyermekkel. Arra törekszünk, ha a gyermekeinkkel vagyunk, hogy valóban rájuk tudjunk figyelni, azon túl, hogy ellátjuk őket, szeretnénk a játékaikban is részt venni, együtt rajzolni, gyurmázni, mesét olvasni, sétálni, focizni stb. Ez a valódi figyelem nagyon komoly igénybevétel. Fáradtan erre már senki sem képes.
Másrészt az anyaság mellett az apa szemében ő a női társ, és ebben a szerepében is fontos a tartós párkapcsolat érdekében, hogy az apa számára vonzó maradjon, és olyan forrásokból is töltekezhessen, amik az apától függetlenek. Ezt a szerepet fenntartani, megélni különösen nehéz, ha hosszú távon a napunk minden óráját kisgyerek(ek) gondozásával töltjük. Ezért a mamának is szüksége van feltöltődésre, felnőtt társaságra, időre, amit csak saját magára fordít.

A papák saját ideje is szintén fontos,
hisz ki vágyik arra, hogy a munkában elfáradt apuka, feszülten, nyúzottan legyen a gyerekekkel. Ebből többnyire nem sok jó dolog sül ki.

A papák és mamák saját közös ideje, pedig a hosszú házasságok titka.
Gyermek nélkül egymásra figyelni, vacsorázni, moziba, színházba, koncertre, táncolni menni, kicsit romantikázni. Ezek a dolgok mindig felfrissítik a kapcsolatot, nem lehet egymásra ráunni, ha vannak újra és újra közös élményeink kettesben.

A család közös ideje pedig az összetartozást mélyítik el.
Séta, kirándulás, állatkert, strandolás, focizás stb. mindenkinek felejthetetlen élményt nyújtanak.

A testvérekkel külön-külön töltött idő pedig minden gyermeknek jár.
Hisz ki ne vágyna arra, hogy csak ő legyen a középpontban, csak rá figyeljen a papa vagy a mama esetleg mindkettő. Lehet csajos napot szervezni, amikor anya és lánya együtt csinálnak valamit közösen és lehet pasisat is, amikor pedig apa és fia.

Na igen ám, de ilyenkor jön az a kérdés, hogy hogyan lesz rend a lakásban, ebéd az asztalon, tiszta és vasalt ruha a szekrényben?
Erre kerestünk közösen válaszokat.
Fontos kérdés, hogy takarítani szeretünk, 
vagy azt szeretnénk, hogy tiszta legyen a lakás.
Nehéz minden feladatot a két szülőnek beosztani egymás közt úgy, hogy közben mindenki minden belső igénye kielégüljön. Egy anyukát az is nagyon frusztrálttá tehet, ha a saját belső elvárásainak nem tud megfelelni, még akkor is, ha józan ésszel ő is belátja, hogy ebben az - átmeneti - kisgyerekes életszakaszban napi 24 óra erre bizony kevés. Ebben az időszakban sokat segít, ha külső erőforrásokat is igénybe vesznek a szülők, amik még némi anyagi ráfordítás mellett is sokszorosan megtérülnek a család ezáltal harmonikusabbá váló életével.


A gyerekekkel otthon levő anyukák sokszor azt gondolják, ez nekik nem jár. Vajon miért gondoljuk ezt? A hagyományok miatt? A kívülről jövő elvárások miatt? Az anyai feladatainkhoz járó állami apanázs mértéke miatt értékeljük magunkat alul?


Mi a jobb? Ha a gyerek(ek) napi alvóidejében, lopott időben, nagy szervezésekkel is napokig tart, míg végigérünk a lakáson, aztán feszülten nézzük végig, hogy tűnik el ennek eredménye percek alatt, és ezt jobb híján folyton a párunknak panaszoljuk el? Vagy az, ha kis ráfordítással hetente 3-4 órára megszervezzük, hogy elmenjünk otthonról (bevásárolni, játszótérre, sétálni, stb.), és közben valaki rendet és tisztaságot varázsol a lakásban? Aki próbálta már, tudja, az utóbbi esetben is bőven marad a hétre pakolni, rendbe rakni való egy anyukának, de milyen más érzés így az apának és a gyerekeknek is, ha az anya emellett elégedett, nyugodt.

Szerencsés estben van nagyszülő a közelben, aki be tud segíteni, akár a házimunkában, vagy eltölti az unokákkal azt az időt, amíg a mama végez az otthoni dolgokkal. Többnyire viszont nincs rokon a közelben, sokan vagyunk frissen betelepülők. Többen mondták azt is, hogy nem biztos, hogy olyan egyszerű szót érteni a nagyszülőkkel. Így erre megoldásként kínálkozik a takarítónő. Piaca mindenesetre van: vannak, akik szeretnek takarítani, vagy munkára, keresetre van szükségük. Kb. 800 Ft-os órabérrel dolgoznak, akár újsághirdetésben vagy szóbeszéd révén találhatunk megfelelő embert aki ebből él, így ezáltal segíthetünk neki munkát adni, ő pedig leveszi a vállunkról a háztartásvezetés nem kívánt részeit.

Ugyanez a helyzet a papa és a mama saját illetve közös idejével. Jó esetben ott a nagyszülő, akire rábízhatjuk a gyermekeket, de vannak kifejezetten erre szakosodott pótnagymamák, akik vagy unoka híján vagy egyszerűen szeretetből és nyugdíjkiegészítésként vállalnak gyermekfelügyeletet. Ilyenkor ő csak a gyermekekre koncentrál, odaadja nekik a teljes, 100 %-os figyelmét, ami mindenkinek jó.
Szintén kb. 800 Ft-os órabérrel dolgoznak.

Elsőre talán nehéznek tűnhet, mi alapján lehet eldönteni, hogyan válasszunk olyan embert, akiben megbízhatunk. Hajni és János jó szívvel tudják ajánlani saját bevált "külső erőforrásaikat" is, akik rendelkeznek még némi szabad kapacitással (és hozzájárultak, hogy adataikat továbbadják). Akit érdekel ez a lehetőség, hívja Hajnit (30/226-89-69).

További lehetőség lehet, hogy időt szerezzünk magunknak: a főzés helyett ételhordás, vagy nagymama, aki kisebb adag kajákat félretesz, lefagyaszt az otthonlevőknek, az anyukák napközbeni összefogása egymással, akár főzésben, akár gyerekőrzésben kölcsönösen, amikor a felszabaduló anyuka igazi sajátidőzhet. Ezekhez az ötletekhez még pénzre sincs szükség. Anyukák, összefoghatnánk!

Remélem sikerült segítséget nyújtani a szülők komoly logisztikát igénylő életének megkönnyítésére. Ez úton még egyszer szeretném megköszönni Jánosnak és feleségének Hajninak ezt a nagyszerű beszélgetést.



A következő alkalmunk április 22.: "A család, mint gazdasági egység" címmel Schneider Évával beszélgetünk
- A család fogalmának megjelenése, szerepének alakulása, mai felfogások a családról
- Ezen folyamatok értelmezése a gazdaság felől közelítve, párhuzamosan a pszichológiai szempontokkal
- Felelős gazdasági döntések ma, amelyek meghatározzák a család jövőjét.
Nagyon érdekesnek tűnik a téma, főleg így a gazdasági válság után.
 
Május 6.: Hová menjünk a családdal kirándulni? Bemutatóhelyek, vezetett túrák, tanösvények a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban - beszélgetés Knauer Annával, aki gyesen lévő turisztikai referens a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságánál.



Gyertek el kisbabátokkal, alakítsuk együtt a klub további programját!
Lívia, Emma, Sára