2011. november 25., péntek

A Balaton Pszichowellness Központ és Sóbarlang bemutatkozása - beszélgetés Gyurkóné Vincze Melindával

Néhány közérdekű információval kezdenék:

1. Thúrzó Ági védőnő email címe megváltozott: vedono1@egeszseghaz.balatonalmadi.hu

2. Jön a Mikulás!

2011. december 6. kedd

Balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ
15-17 óra között  Tátorján játszóház és alkotósarok
Szórakoztató mini játszótér vár kicsiket és nagyokat egyaránt, melynek része a csúszda, a forgó tölcsér, de kirakóval és egyéb fejlesztő eszközökkel is lehet játszani. A Mikulás alkotó műhelyében pedig, ahol a gyerekek a Mikulás manóinak segítségével tevékenykedhetnek, bárki készíthet kedves apróságot a nagy esemény emlékére.
17 órától együtt várjuk a Mikulást!
Mikulás segédei korábban érkeznek, hogy a gyerekekkel együtt, kis zenével, tánccal, énekléssel és mesével várják a nagyszakállút.
 A Mikulás várhatóan 17.30 órakor érkezik, puttonyában sok-sok ajándékkal.



3. A Maja Műhely szeretettel vár mindenkit téli kézműveskedésre december 9-én, 16.00-19.00 között a Vörösberényi iskola technika termébe (megközelítés a tornatermi bejárat felől).
Amit készíthetsz: papírtörlő tartók (1200.-/db), téli üdvözlőtáblák (1200.-/db), vagy kisebb mintákat 600.-tól (hóember, angyalka, rénszarvas)
Az előző heti tapasztalatok szerint a játszósarok ( a már járni tudóknak) bevált, így akár olyan kisebb gyermekekkel is jöhettek, akiket még nem érdekel a festés.
Előzetes jelentkezés szükséges!
Jelentkezhetsz Ferenczi Mónikánál 70/331-28-70 vagy Nemes Évánál 30/970 88 36


4. Most ismét óvodáskorú gyermekek szüleihez szólnék:
Nagyon jól sikerült az Adventi kézműveskedés,
számos csodás alkotás született szülők és gyermekek keze által. Mindenkit várunk szeretettel december 9-én 17.00-tól és december 17-én 17.00-tól adventi vásárra a Pannónia aulájába. Ezen a vásáron a szülők és óvónők felajánlásait lehet megvásárolni. A befolyt összeg az óvoda alapítványának számlájára kerül. További segítséget szeretnénk kérni. December 9-én kb. fél órás váltásban szükség lenne néhány szülőre, aki tud árusítani. Jelentkezéseteket nagyon várjuk.


A következő, egyben a Karácsonyi szünet előtti utolsó alkalmunk:
December 09. 10.00: Testvérnek lenni jó? Beszélgetés Bacsárdi Csilla pszichológussal testvérféltékenységről, a testvéri viszony életre kiható hatásáról

Az előző alkalommal a Balaton Pszichowellness Központ és Sóbarlang egyik alapítójával: Gyurkóné Vincze Melindával beszélgettünk a sóbarlangról, párkapcsolati problémákról, szülés utáni depresszióról és még sok más mindenről.

Először a sóbarlang hatásáról mesélt nekünk Melinda:

A ősidők óta ismert alapvető tulajdonsága, hogy magához vonzza a környezetében lévő vizet. A belélegzett, csupán 2-5 mikronnyi nagyságúra porlasztott sórészecskék rátapadnak a szervezetben élősködő mikroorganizmusok sejtfalára, elvonják tőlük a vizet – dehidratálják –, és így elpusztítják azokat. A belélegzett só ilyen módon erősíti a váladékképzést, reakcióba lép a nyálkahártyán lerakódott szennyeződésekkel, amelyek így könnyebben eltávoznak a szervezetből, kiköhöghetővé válnak. A káros, betegséget okozó mikroorganizmusok eltávolítása csökkenti az immunrendszer által természetes reakcióként létrehozott gyulladást.

 A folyamat rendszeres ismétlése során a légutak kitisztulnak, a hörgők és a nyálkahártya gyulladása csökken, helyreáll a szervezet természetes mikro flórája. Mindezek mellett a száraz só-aeroszol terápia szelíd, alapvetően mellékhatásoktól mentes immunerősítő kezelés. Terápia szerű alkalmazása esetén az immunis sejtek száma normalizálódik, a szervezet saját védekezőképessége pedig növekszik.

 A mikronnyi nagyságú száraz só nemcsak belélegezve fejtheti ki a hatását, hanem a bőrrel reakcióba lépve is. Kis méretéből fakadóan képes mélyen behatolni a bőrszövet pórusaiba, ahol a már leírt módon dehidratálja a lerakódott méreganyagokat, így rugalmasabbá, üdébbé teszi a bőrt, helyreállítja annak természetes egyensúlyát. Ennélfogva a száraz só-aeroszol terápia késlelteti az öregedési folyamatokat, segít megelőzni a bőr megereszkedését. Ugyanakkor nemcsak szépészeti hatású, hanem gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása is közismert. Így a száraz só-aeroszol terápia kiválóan alkalmas bőrpanaszok (pl. pikkelysömör, ekcéma, akné) tüneteinek kiegészítő kezelésére is.

A gyerekek – különösen 6 éves kor alatt – fokozottan érzékenyek a környezetükből érkező vírusos, bakteriális fertőzésekkel szemben. A leggyakoribb megbetegedés októbertől-márciusig a hörghurut (bronchitis), amely a hörgők, felső légutak heveny gyulladását jelenti, és jellemzően száraz köhögéssel, orrfolyással jár. A betegség gyakran megfázás következtében alakul ki, de mivel cseppfertőződéssel terjed, ezért elég gyakori, hogy a gyermek a közösségben (bölcsőde, óvoda) kapja el másoktól.

 A sóbarlang nagy koncentrátumban jelen lévő, negatív töltésű só-ionjainak belélegzésével ezek a mikroorganizmusok viszonylag gyorsan elpusztulnak, a nyálkahártya megtisztul és a gyulladás megszűnik. A sóterápia további előnye, hogy hatását közvetlenül a légúti betegség gyökerénél fejti ki: a gyulladást szünteti meg.
A száraz só-aeroszol terápia kifejezetten ajánlott az alábbi betegségek esetén:

-aztma
- allergia
- arcüreggyulladás
- krupp
- megfázás
- nátha
- fülgyulladás
- torokgyulladás
- hörghurut
- tüdőgyulladás
- influenza


A sóbarlangban a gyerekek játszhatnak, járkálhatnak, “somokozhatnak” (só-homokozhatnak), nem kell nyugodtan, egy helyben ülniük. Fogócskára természetesen itt sincs elég hely, azonban a terápia alatt a gyermekek nyugodtan felfedezhetik a barlangot, beszélgethetnek, ismerkedhetnek.
A sóbarlang padlóját 6 cm vastagon borító só étkezési minőségű, így teljesen ártalmatlan a gyerekekre. A barlangban padlófűtés működik, így a téli időszakban sem kell aggódni amiatt, hogy a gyermek alulról felfázik, miközben a sóban homokozik. A kezelések alatt beporlasztott só szinte azonnal reakcióba lép a levegőben található mikroorganizmusokkal és dehidratálja azokat. Ennélfogva a sóbarlangban kisebb az esély arra, hogy a gyermek más gyerekektől cseppfertőzéssel megfertőződik, mint akár otthon, akár a gyermekorvosi váróban.

A sóterápián kívül a Pszychowellness központ számos szolgáltatást nyújt: válás közbeni/ utáni rehabilitáció; párkapcsolati tanácsadás; mozaikcsaládok; szülés utáni depresszió; kommunikáció fejlesztés; konfliktuskezelés; stresszkezelés többek között.
Az alábbi linken minden információt megtaláltok:
http://balatonisobarlang.hu; http://konfliktusmediacio.hu/


Melindának és férjének ajánljuk két könyvét is:
A Válási kézikönyv az egyik, ami sem nem jogi, sem nem pszichológia szakkönyv, hanem részben mindkettő. Mivel a válást csak a bíróság mondhatja ki, ezért van a válásnak egy elkerülhetetlen jogi vetülete. Ugyanakkor legalább ennyire érzelmi folyamat is, hiszen egy elkerülhetetlen veszteséget kell feldolgozni mindkét házastársnak. Valójában a válás jogi és érzelmi folyamata kéz a kézben, szoros kölcsönhatásban halad. Sok esetben a feldolgozatlan érzelmek végeérhetetlen bírósági csatározásokban nyilvánulnak meg, míg más esetekben éppen a jogi procedúra elhúzódása vezet egy normálisnak induló válás eldurvulásához.
Ezt felismerve a Válási kézikönyv fej-fej mellett tárgyalja a válás jogi és érzelmi vetületét.
Itt találhattok több információt a könyvről:
http://valasikezikonyv.hu/

A másik könyvük: Pocak Tóni és a válás egy olyan mesekönyv, amely segíteni szeretne gyermekeknek, és a válásban érintett felnőtteknek a folyamat megértésében, feldolgozásában. Azért született meg ez a könyv, mert a szerzők is segíteni szerették volna a saját gyermekeikkel megértetni, hogy mit jelent a válás, hogyan tudják a legkevesebb sérülés árán feldolgozni a körülmények elkerülhetetlen megváltozását. Ez a mesekönyv segít abban, hogy a válás úgy épülhessen be gyermek és szülő életébe, hogy természetes, megélhető, kezelhető folyamat legyen, és a legkevesebb félreértéssel járjon.
Több információ a könyvről:
http://pocaktoniesavalas.hu/

Gyertek el kisbabátokkal, alakítsuk együtt a klub további programját!

2011. november 11., péntek

A hordozás jelentősége a gyermek életében

Az előző alkalommal kapcsolódtunk az országos Babahordozási hét eseménysorozathoz, így klubunk témája a hordozás jelentősége a gyermek életében - volt. Szabó Tányával, a Beli Buba Hordozó Iskola babahordozási tanácsadójával és Vásárhelyi Annával, a veszprémi Babahordozó Klub vezetőjével beszélgettünk, miközben Tánya csodálatos képekkel illusztrálta az elhangzottakat. A képeken először a világ különböző pontjain élő anyák és hordozott gyermekeik voltak, majd a magyar anyák és gyermekeik következtek.


Mire jó a babahordozás?
Fizikai szempontok: A babahordozó használatával a legtöbb esetben nincs szükség babakocsira. A babák többsége nem is szeret benne hosszabb időt eltölteni, és végül úgyis karban köt ki. A babakocsit csak 130 évvel ezelőtt találták ki a viktoriánus Angliában, és mivel nagy üzletnek bizonyult, azóta is fejlesztgetik. A hordozáshoz csak egy hordozóra van szükségünk, ami kis helyen elfér. Ez egy erős anyagból varrt eszköz, aminek ára töredéke egy babakocsiénak, használati értéke pedig a többszöröse. Szabadon közlekedhetünk vele, mintha csak egyedül lennénk. Marad két szabad kezünk az otthoni teendőkhöz, útközben pedig nem jelent gondot a lépcső, a közlekedési eszközök használata és a vásárlás. Ha autóval megyünk valahova, nem foglal helyet a babakocsi. A babát kevesebb káros környezeti hatás éri, mert magasan van. A testközelség miatt mindig tudjuk, fázik-e vagy melege van. Hordozáshoz kevesebb ruhát kell adni a babára. 


Lelki szempontok: A babának veleszületett igénye, hogy hordozzák, testközelben legyen, hiszen 9 hónapig élt együtt a mamájával szoros szimbiózisban. Ha ezt az igényét kielégítjük, egy adott korban, amikor itt az ideje, elhagyja azt, mivel okafogyottá vált. A hordozás elősegíti a baba és a szülő közti kötődést, és a bizalom kialakulását, ami a későbbi önállóság alapja. A babát megnyugtatja a testközelség, pl. amikor nyűgösebb (meg a szülei is), az esti órákban. Hordozni a szülőnek is jó érzés, mert biztos lehet benne, hogy babája alapvető igényeit megfelelően elégíti ki. Puszit adni is egyszerűbb egy hordozott babának. A hordozott baba kevesebbet sír és többet alszik. Ha túl sok hatás éri a külvilág irányából, oda tud bújni a mamájához, és pihenhet. A hordozással megkönnyítjük az átmenetet az anyaméhből a nagyvilágba. 


Anatómiai szempontok: A baba eleve hordozásra van kódolva: fogó- és ölelőreflexszel születik, lábait felhúzva, terpeszben tartja. A hordozás során megtámasztjuk a gerincét, megtartva annak természetes görbületét. A terpesztartás (mint egy széles M betű) fejleszti a csípőjét. A hordozó takarásában szoptatni is lehet, és a testközelség eleve elősegíti a tejtermelést. A jó hordozó egyenletesen oszlatja el a baba súlyát a testünkön, „súlytalan” lesz, nincs kar-, hát- és derékfájás. További pozitívum, hogy hasfájós kisbaba emésztését is javítja, ezen kívül a mamával együttmozgás még az egyensúlyérzékét is fejleszti.
Szellemi szempontok: A hordozott babák többet látnak a világból, több szociális inger éri őket, ami serkentőleg hat az értelmi fejlődésükre. 


Következő alkalmaink:
November 25. 10.00: A Balaton Pszichowellness Központ és Sóbarlang bemutatkozása - beszélgetés Gyurkóné Vincze Melindával párkapcsolati problémákról, szülés utáni depresszióról és még sok más mindenről

December 09. 10.00: Testvérnek lenni jó? Beszélgetés Bacsárdi Csilla
pszichológussal testvérféltékenységről, a testvéri viszony életre kiható hatásáról

Most azokhoz az anyukákhoz szólnék, akiknek ovis gyermeke van. December 9-én 17.00-tól és december 17-én 17.00-tól adventi vásárt szervezünk a Pannónia aulájában. Ezen a vásáron a szülők és óvónők felajánlásait lehet megvásárolni. A befolyt összeg az óvoda alapítványának számlájára kerül. Ahhoz, hogy minél több termék közül lehessen válogatni, szervezünk egy kézműveskedős délutánt december 2-án 15.00-tól 16.30-ig a Mogyoró úti ovi tornatermébe, ahová minden szülőt és óvónőt szeretettel várunk, akár gyermekkel együtt is. Itt három féle ajándékot készítünk majd el: Karácsonyi képeslapot, virágcserépdíszt és só-liszt gyurmából karácsonyi díszeket. Kérünk mindenkit, hogy ehhez szükséges alapanyagokat (ki mit talál otthon: színes kartonok, ollók, ragasztók, régi csomagolópapírok, hurkapálca, festék, filctoll, stb. ) hozzatok magatokkal. Lesz mézeskalács, pogácsa és meleg tea. Reméljük, hogy a kézműveskedés alkalmával sikerül egy meghitt adventi készülődést teremtenünk, amivel az óvodai szülői közösség jobban összekovácsolódhat. A további információkat az ovikban elhelyezett plakátokon találjátok majd.

Gyertek el kisbabátokkal, alakítsuk együtt a klub további programját!