2012. március 23., péntek

Gyermekápolás a homeopátia segítségével - beszélgetés Sütő Erika védőnővel

Először is néhány közérdekű információt szeretnék megosztani.

1. A legfontosabb, hogy április 6-án (most pénteken) zárva lesz a Pannónia, így a klub programja tolódik egy héttel. Kérlek szóljatok, akinek csak tudtok a változásról. Sajnos a plakátokon és az Almádi Újságban is a rossz időpontok szerepelnek. Séri Katit és Kováts Annát arra kérem, hogy egyeztessen az általuk szervezett vendégekkel a változásról. (Rózsa Judit, Bressel-Klein Annamária) Az új időpontok:

Április 13. 10 óra: Az "éppen elég" szülői jelenlét, avagy hogyan tudjuk gyermekeinket szeretetteljes, felelősségteljes, de szabad személyiséggé formálni - beszélgetés Rózsa Judittal, aki személyiségfejlesztő tréner és kineziológus
Minden felelősségteljes és szerető szülő azt szeretné, hogy gyermeke boldog, sikeres és egészséges felnőtté váljon.
Tudatos vagy abban, hogy milyen értékeket szeretnél megtanítani gyermekednek?
Az iskolában megtanítottak, hogyan érheted el ezt a célt?
Otthon megfelelő mintákat kaptál? Ha nem, hogyan cserélheted le jobban működőre?
Hogyan kezeled helyesen a hisztit, dacot, testvér-konfliktusokat?
Ha fontos a számodra, hogya gyermekedben rejlő képességekből minél többet kihozz, megóvd a káros társadalmi mintáktól, és tudd, hogyan kezeled őt személyiségének megfelelően, akkor gyere a klubba.
Ez a gyakorlatias megközelítés eredményezi azt, hogy gyermekedből szabad, ÉS felelősségteljes ember fejlődjék. Judit a következő témákban is jártas, így ezekről is kérdezhetjük őt: Bennünk élő Istennő; Mandala készítés; Stresszoldás; Bach Virágterápia; A színek világa

Április 27. 10 óra: Szoptatás és a szexualitás - beszélgetés Bressel-Klein Annamária védőnővel, a veszprémi Anyatej Klub vezetőjével a mell változásairól a várandóság és szoptatás során; valamint az elválasztás, elválasztódás után, szoptatás alatt alkalmazható fogamzásgátlásról, a házasélet  nehézségeiről

Május 11. 10. óra: Születés Ünnep: beszélgetés a szülésre való felkészülésről és a világra jövetelről szülést kísérő szakemberekkel. Délután 16. óra: a Babies című film vetítése, majd beszélgetés

2. A résztvevők beszámolója alapján, megtudtuk, hogy a reiki tanfolyam nagyon jól sikerült. Köszönjük a szervezést Séri Katinak.

3. Az előző alkalmunkon Sütő Erika védőnő volt a vendégünk, akivel a homeopátiáról beszélgettünk. Erika felajánlotta, hogy 9 hónapon keresztül, havi egy alkalommal szívesen eljönne hozzánk egy megbeszélt időpontban (útiköltségért), hogy egy 9 alkalomból álló előadássorozatot tartson nekünk, ahol egy kicsit magabiztosabbá válhatunk a homeopátiás szerek alkalmazásában. A 9 alkalom felölelné többek között a különböző szezonális betegségek kezelését. Írjátok meg, ha érdekelne benneteket egy ilyen előadássorozat!

4. Április 28. 16. óra: újra Mandulás Táncház - moldvai zenével és táncokkal. Helyszín a Vörösberényi Művelődési Ház.
5. A Bevásárló Közösség már 10 családot és az Óvodát is érdekli, úgyhogy Húsvét után szervezzük az első találkozónkat, ahová már a Csalán Egyesület munkatársát is meghívjuk és megpróbáljuk összegyűjteni a termelők elérhetőségeit. Az általam javasolt időpont: április 10. 16.30. Gyermekkönyvtár. Kérem Kováts Annát, hogy segítsen ennek a megszervezésében. (Csalán meghívása) Így az ő címére kellene írni, hogy az érintettek el tudnak-e jönni a javasolt időpontra a Pannóniába (remélem nyitva lesz:)). A címe: szabokovats@chello.hu

6. A tavaszi kirándulás általam javasolt időpontja: május 19. (szombat) 15 órától a Malomvölgyben. A szervezésben segíteni kívánókat kérem, hogy április 20-án 10 órára jöjjenek a Gyermekkönyvtárba. Ettől számítva négy hetünk lesz a szervezésre: Program kitalálása (pl: bográcsolás, körtáncok, számháború, kincskeresés az erdőben stb.); program terjesztése (plakátolás, ovis szülők értesítése). Akik segítőnek jelentkeznek, írjanak nekem, hogy jók-e az időpontok és szükségem lenne egy főfelelősre!
7. Dr. Szántai Dóra gyermekorvos helyettese: 2012. április 2-től a szokott rendelési időkben a rendelőben Dr. Bajnay Edit gyermekgyógyász.
Az időpontkérés és az asszisztensnő személye változatlan.
Ügyelet: 16-tól 8 óráig, szombat-vasárnap 0-24 óráig.
Telefon: 06-88/412-104. Balatonalmádi Petőfi u. 2-4 sz.

Az előző alkalmunkon Sütő Erika védőnő volt a vendégünk, akivel egy nagyon hasznos beszélgetést folytattunk a homeopátiáról. Csak egy kisebb szegmensét ragadtuk ki: várandósság és csecsemőgondozás. Viszont Erika felajánlotta, hogy egy 9 alkalomból álló előadássorozat során bevezetne minket a szezonális betegségek kezelésébe a homeopátia segítségével. Az érdeklődők jelentkezését várom!
A homeopátia vagy hasonszenvi gyógymód, amelyet elsőként Samuel Hanemann írt le a XVIII. században. Alkalmazói szerint a betegségek olyan szerekkel kezelhetők, amelyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. Sorozatos higítással és az egyes hígítások közötti rázással megszüntethetők a szer toxikus hatásai, míg a vivőanyag (többnyire víz, alkohol vagy cukor) megőrzi a szer tulajdonságait.

A várandósság alatt alkalmazandó szerek közül mindenkinek ajánlott a Calcium fluoratum (1. Schüssler só), ami a visszér, aranyér, kötőszövet regenerálódásában játszik szerepet, valamint a Calcium phosphoricum (2. Schüssler só), ami a fogak és a csontok erősödésében segít.
A várandósság tipikus tünetei:
1. Hányinger: kezelése Calcium phosphoricum (2. Schüssler só)
2. Vashiány: kezelése Ferrum phosphoricum (3. Schüssler só) Citrus félékkel érdemes bevenni. A várandósság elején majd a végén kúra szerűen kell alkalmazni. Ez a szer a nátha és a gyulladások kezdeti szere is. Este forró vízbe felnőtteknek 5-6; gyermekeknek 1-2 tablettát tenni. Érdekesség, hogy 4 szem datolya fedezi a napi vasszükségletet.
3. Vízhajtás: kezelése Natrium phosphoricum (9. Schüssler só). Az alma és a petrezselyemzöld is alkalmas erre.
4. Görcsoldás: kezelése Magnesium phoshporicum (7. Schüssler só). Alkalmas a menstruációs-, epe, lábikra-, fejgörcsök kezelésére. Forró vízben kell 5-6 szemet feloldani.
5. Visszér, sebek: kezelése arnica montana
6. Szülésnél méhszájlazító: caulophyllum, pulsatilla, cimicifuga
7. Szoptatás:
segítése urtica urens, ricinus communis; berepedezett mell kezelése: graphites; mellgyulladás: belladonna, ha a szorító érzés jól esik: bryonia
8. Sárgaság: kezelése aconitum

A csecsemő tipikus panaszai:
1. Hasfájás: kezelése Magnesium phoshporicum (7. Schüssler só). 1 tabletta vízben oldva
2. Fogzás: kezelése camomilla; viburcol kúp
3. Kullancs csípés: kezelése borellia nozóda, silicea. Érdekesség, hogy a zsebbe helyezett fokhagyma is kiváló kullancsűző.
4. Oltáskivezetés: minden esetben homeopátiás orvos kíséretével történjen
5. Orrdugulás, torokfájás, nátha: corysalia

Gyertek el kisbabátokkal, alakítsuk együtt a klub további programját!

Livi, Emma, Sára

2012. március 9., péntek

Az almádi óvodákról

Először is néhány közérdekű információt szeretnék megosztani.

1. Csípőn- és háton hordozást lehet tanulni Szabó Tányától a március 19-ei héten.
Ha van aki érdeklődne, ide írhat Tányának személyesen: tanyaszabo@yahoo.com, és itt olvashat a hordozásról és róla: www.hordozokendo.hu

2. Interaktív játékkiállítás a Balaton Plázában: 2012. március 30-31.
A Bugyuló Tér Játszóház vár minden játékos kedvű, játszani vágyó gyerkőcöt és felnőttet interaktív játékkiállítására! Az ország különböző területéről érkeznek erre a hétvégére játékfejlesztők, játékkészítők, hogy bemutathassák termékeiket.
További programok:

·        író-olvasó találkozó Nagy Natália írónővel, színésznővel (L'art pour l'art Társulat, Csinibaba)
·        zoknilény készítés
·        zenés műsor a Kalamona együttessel
·        Teddy Maci Játékkórház a SOTE diákjaival
·        bábszínház a Ramazuri bábszínházzal
·        kézműves asztal egész nap
·        bemutató a mentők, tűzoltók, rendőrség mindennapjaiból
·        társasjáték pályázat értékes nyereményekkel
Részletek a honlapon: http://www.bugyulo.hu/jatekfejleszto.php

3. Áprilisban újra lesz Mandulás Táncház
A nagy sikerre, a több mint 100 érdeklődőre, a fergeteges hangulatra való tekintettel havonta megrendezésre kerül a Mandulás Táncház. Gyertek el családotokkal!

4. Bevásárló Közösség szerveződik a Baba-Mama Klub tagjai között.
50 Km-es körzeten belül szeretnénk felkutatni a helyi őstermelőket (zöldség, gyümölcs, tojás, tejtermék, füstölt áru stb.). Ehhez a Csalán Egyesület segítségére is számíthatunk és persze a klubtagok ismeretségi körére. A termelőkkel megállapodást kötnénk, mely szerint heti rendszerességgel egy megadott helyre hoznák az általunk előre megrendelt árukat. Így igyekszünk egy tudatosabb vásárlási szokást kialakítani, szállítási és csomagolási költséget megspórolva, a helyi termelőket támogatva, jó minőségű élelmiszerhez jutnánk.
Akit érdekel ez a Bevásárló Közösség, írjon nekem. A továbbiakról közösen egyeztetünk.

5. Tavaszi családi kirándulás szervezéséhez kérünk segítőket. A kirándulás a Baba-Mama Klub és az Almádi Óvodák családjainak közös programja lenne.

A következő alkalmaink:

Március 23. 10 óra: Gyermekápolás a homeopátia segítségével - beszélgetés Sütő Erika védőnővel

Április 6. 10 óra: Az "éppen elég" szülői jelenlét, avagy hogyan tudjuk gyermekeinket szeretetteljes, felelősségteljes, de szabad személyiséggé formálni - beszélgetés Rózsa Judittal, aki személyiségfejlesztő tréner és kineziológus

Április 20. 10 óra: Szoptatás és a szexualitás - beszélgetés Bressel-Klein Annamária védőnővel, a veszprémi Anyatej Klub vezetőjével a mell változásairól a várandóság és szoptatás során; valamint az elválasztás, elválasztódás után, szoptatás alatt alkalmazható fogamzásgátlásról, a házasélet  nehézségeiről

Előző alkalmunkon Havasiné Borbély Zita óvónő volt a vendégünk, akivel az almádi óvodákról beszélgettünk.
Óvodáink a D.O.B. – azaz a Differenciált Óvodai Bánásmód – módszerével dolgoznak
, helyi programjukat is ennek szellemében készítették el. Ennek lényege röviden: a hozzájuk kerülő gyerekeket alapos megismerés után, egyénileg fejlesztik, juttatják el a következő fejlődési zónába. Ehhez jól képzett szakembergárda áll rendelkezésre, akik rendszeres résztvevői a továbbképzéseknek, az ott hallottakat széleskörűen alkalmazzák munkájukban.
Mivel jól tudják, hogy a 3-6 éves gyerekek fő tevékenysége a játék, ezért erre helyezik a legnagyobb hangsúlyt. Szakmai szempontok szerint kiválasztott játékeszközökkel várják őket nap mint nap. Arra törekszenek, hogy lehetőleg ne sértsék meg a gyerekek játszáshoz való jogát, vagyis ne kelljen megszakítaniuk a játékidőt egyéb tevékenységek miatt. Biztosítják az elmélyült játszási lehetőséget. Mindemellett céljuk, hogy az óvodáskor végén iskolaérett, tanulásra képes gyerekeket adjanak át az első osztályba. Az ehhez vezető utat nem az idejekorán rákényszeríttet tanulásban, hanem a játékos módszerekkel, szinte észrevétlen képességfejlesztésben látják.
Nagyon fontos partnernek tekintik a szülőket, akikkel együtt gondolkodva tehetik a legtöbbet gyermekekért. Az óvodákban segítő szakemberek is dolgoznak: logopédus, fejlesztő pedagógus, ők a délelőtti órákban foglalkoznak a rászoruló gyerekekkel. A fenti magas színvonalú szakmai- nevelési szolgáltatásaikon túl egyéb programokkal  is színesítik a gyermekek életét (pl. gyalogos- buszos kirándulások, látogatás bábelőadásokra, ünnepek és hagyományok). A nagycsoportosok részére 10 órás úszótanfolyamot indítanak minden évben, ez szintén délelőtt van. Ezen kívül az óvó nénikkel dalos játékokat, mese- vershallgatást, barkácsolást, kézimunkát, testnevelési játékokat gyakorolhatnak, ismerkedhetnek a szűkebb és tágabb környezetükkel, közös beszélgetések, nyelvi játékok során fejlődhet beszédkészségük. Tanulási képességeiket – gondolkodás, figyelem, emlékezet stb. – többek között társasjátékokkal fejlesztik. Nagyon fontos feladatuknak tekintik a gyermekek szocializálását, azaz tanuljanak meg odafigyelni egymásra, elfogadni a másik gyereket, alkalmazkodjanak egymáshoz. Mindezekhez természetesen 3 illetve 4 év áll rendelkezésükre.
Ezen túlmenően rendszeresen védőnő, gyermekorvos, fogorvos ellenőrzi egészségi állapotukat. Élő kapcsolatot ápolnak az iskolákkal, a Nevelési tanácsadóval, a Gyermekjóléti Szakszolgálattal, a gyámhatósággal, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárral, valamint más szakmai és segítő szervezetekkel.
Arra a gyermekre, aki 2009. június 01. és 2010. május 31. között született a következő időpontok vonatkoznak:
2012. április 2. 16.00: A Bajcsy úti óvoda sárga épületében általános szülői tájékoztató, ahová gyermek nélkül várják a szülőket. Itt kapnak tájékoztatást a nyílt napokról is.
2012. április 2-i héten: A szülők délelőtt gyermek nélkül megtekinthetik a csoportokat előre egyeztetett időpontban, a csoport látogatás után beszélgetés a látottakról.
2012. április 16. 8.00-16.00: beiratkozás a Bajcsy úti óvodába
2012. április 17. 8.00-16.00: beiratkozás a Mogyoró úti óvodába
2012. augusztus: Első szülői értekezlet, a beszoktatási rend megbeszélése
Az a gyermek, aki már tavaly be lett íratva, de nem jött mégsem óvodába, annak újra be kell iratkozni.
További információk: www.almadiovoda.hu
illetve kérdezhetnek a vezetőóvónőtől az ovibalmadi@chello.hu email címen.

Gyertek el kisbabátokkal, alakítsuk együtt a klub további programját!

Livi, Emma, Sára