2012. május 25., péntek

Házi tartósítási eljárások - beszélgetés Szalay Tímeával, a Csalán Egyesület elnökével

Előző alkalmunkon  dr. Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke volt a vendégünk.
A téma: Házi tartósítási eljárások volt. Nagyon hasznos információkat kaptunk tőle, amelyek most a befőzési szezon kezdetén nagyon is aktuálisak.
A célunk, hogy egészséges, kis energiafelhasználású, változatos téli élelmiszereket biztosítsunk. Szeretnénk kiváltani a nagy energiafelhasználással járó fagyasztást, valamint az egészségünk szempontjából nem biztonságos vegyszeres tartósítást.
Ezek az eljárások:
Aszalás, szárítás
Sózás ( a csatolmányban ételízesítő receptet is találtok)
Savanyítás, tejsavas erjesztés
Ecetes tartósítás
Gyümölcsök befőzése kompóttá
Zöldségfélék befőzése
Lekvárok készítése
Cukor nélküli befőzés
Cukor nélküli gyümölcslé és dzsem gyors készítése
Timi előadásának teljes anyagát ide kattintva olvashatjátok.

Jó befőzőcskézést kívánok mindenkinek!

A következő alkalmunk: Június 8. (most péntek) 10. óra:
Ez a nyári szünet előtti utolsó klub. Beszélgetünk, majd arról, hogy milyen volt ez az év, kinek milyen tapasztalatai gyűltek össze, mi volt nagyon hasznos, mi maradt ki. És persze beszélgetünk arról is, hogy hogyan fog a klub szeptembertől tovább működni, immár nélkülem.
Várunk mindenkit nagy szeretettel, alakítsuk együtt a klubunk további életét!

Itt szeretném felhívni a figyelmeteket a nyáron általunk szervezett népművészeti, alkotó gyermektáborra.

Kedves Szülők és Gyerekek!

Gyertek napközis népművészeti alkotótáborunkba július 9-13-ig, melynek címe: A Mi Balatonunk!

Várunk benneteket zenével (furulya-, citera-, hegedűtanulás), tánccal (középpontban a Balatonhoz közeli Mezőföld táncai, de lesz moldvai és gyimesi táncház is), kézműves foglalkozásokkal (nemezelés, agyagozás, gyöngyfűzés, nádkunyhó építés, batikolás, csuhézás, stb.) drámajátékokkal (színdarab is készül!), jókedvvel és szeretettel!


A foglalkozások korosztályos csoportokban zajlanak néptáncpedagógusok, óvodapedagógusok és helyi népművészek közreműködésével. Jelentkezni lehet 2-14 éves korig, 5 év alatt szülővel együtt.

Helyszín: Vörösberényi Művelődési Ház
Honlap: www.mandulastabor.blogspot.com
További információ: mandulastabor@gmail.com
Tel.: 30/525-4323

Hamarosan elküldöm a jelentkezési lapot, amit email-ben kell visszaküldeni a mandulastabor@gmail.com címre. Korosztályonként 20-25 gyermeket tudunk fogadni. A telítődés a jelentkezési lapok beérkezésének sorrendjében történik. Ha bármi kérdésetek van, akkor a fenti telefonszámon illetve email címen bátran kérdezzetek.

Livi, Emma, Sára

2012. május 11., péntek

Születés Ünnep: beszélgetés a szülésre való felkészülésről és a világra jövetelről. Vendégünk Földi Anikó dúla.


Először is néhány közérdekű információt szeretnék megosztani:

Az elmúlt időszakban nagyon sok programunk volt, aminek szervezéséért és persze a nagyszámú részvételért szeretnék köszönetet mondani:
Megtartottuk az első homeopátiás tanfolyamot Sütő Erika vezetésével, aminek szervezését köszönjük Csontos Zsuzskának. A következő alkalom június 6-án lesz a Pannóniában 17.00-tól. A téma: nyári betegségek (hasmenés, utazós betegségek, rovarcsípések). Mindenkit szeretettel várunk. Érdeklődni Csontos Zsuzskánál: csonztoszsuzsi@freemail.hu

Elkészült az almádi Egészségház Nőgyógyászati rendelőjének és várójának dekorációja Szőcs Zsuzsa grafikusművész képei által. Köszönjük a nagylelkű felajánlásokat az adományozóknak.

Óriási részvétellel lezajlott az első Magocskák Családi Délután, amit a Baba-Mama Klub és az almádi óvoda alapítványa, a Magocskák Alapítvány közösen szervezett. Köszönjük a nagyszerű szervezést Tóth Orsinak, Sziráczki Valinak és még a sok lelkes Baba-Mama Klubos anyukának. Ősszel folytatás következik.

Szintén lezajlott az I. Baba- és Gyermekruha börze az almádi piactéren, ahol nagyon nagy választékkal és kiváló minőséggel kínálták portékáikat az almádi anyukák. Köszönjük a szervezést Boros Hangának és Csengének. Itt is várható a folytatás.

A Magocskák Alapítvány által szervezett Szülőakadémia első előadását is megtartotta Bacsárdi Csilla pszichológus. A címe: A gyermek helye a családban. Ősszel itt is folytatás következik. A téma a gyermek óvodai beilleszkedése lesz.

Következő alkalmunk: május 25. most péntek 10. óra: Tartósítás, befőzés, savanyítás természetes módon. Beszélgetés Szalay Tímeával a Csalán Egyesület munkatársával.

Június 8. péntek 10 óra: Baba-Mama Klub: Évadzárás. Lassan beszélnünk kell arról is, hogy szeptembertől milyen formában menne tovább a Klub, ugyanis én szülési szabadságra megyek:) Jó lenne beszélni arról, hogy kik vinnék tovább.

Az utolsó klubalkalmunk a Születés Ünnepe volt. Vendégünk Földi Anikó dúla volt. Itt ragadnám meg az alkalmat és reklámoznám a Veszprémben megrendezésre kerülő Születés Ünnepet. Június 1. és 2. a Családsegítő Központban. (Mikszáth K. u. 13.). A rendkívül tartalmas programot itt olvashatjátok.

A mi beszélgetésünk a háborítatlan kórházi szülés szellemiségében zajlott. A legfontosabb tanulság, hogy akkor ér bennünket a legkevesebb csalódás, ha tudatosan készülünk a szülésünkre. Tájékozódunk a kórházi protokollról. Ha már döntöttünk arról, hogy melyik kórházban szeretnénk szülni, akkor az elvárásainkat, vágyainkat érdemes az adott kórház protokolljához igazítani. Felesleges kudarcélményhez vezet, ha irreális elvárásokkal közelítünk. Amennyiben nem jelezzük igényeinket, akkor a kórház mindig a már bevált protokollját fogja alkalmazni. Viszont, ha a mama, vagy a segítője képviseli a nem túl elszállt elvárásait, akkor a kórházi személyzet igyekszik figyelembe venni azt.
A háborítatlan kórházi szülésnek nincsenek komoly tárgyi és anyagi feltételei. Ezek elsősorban szemléletbeli változáson alapszanak. Jól mutatta ezt a TAWAM Egyesület kisfilmje egy brazil kórházi háborítatlan szülésről.
Ajánlom figyelmetekbe a tavalyi Születés Ünnep kapcsán született írást: http://babamamatandem.blogspot.com/search/label/d%C3%BAla

Gyertek el kisbabátokkal, alakítsuk együtt a klub további programját!

Livi, Emma, Sára