2012. december 14., péntek

A szeretetnyelvekről, a férfi-női kommunikáció és gondolkodás közti különbségekről - beszélgetés Soós Attilával

Legutóbb Soós Attila családmediátor, egyben a Nyitott szemmel c. lap szerkesztője  volt a vendégünk. A szeretetnyelvről, a férfi-női kommunikáció és gondolkodás közti különbségekrőlbeszélgettünk vele, mely nagyon tanulságos volt. 
Az alapgondolatot John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek c. könyve adta.
A Marson a legnagyobb érték a siker. A férfiak sikerorientáltak → dicséretet, elismerést várnak − szavakkal is kifejezve ezt. Nagyon hatásos pl., ha a feleség a férjét meglátogatja munka közben a garázsban/műhelyben – ez a férfit nagy örömmel tölti el. Vagy ha a szakmájáról kérdez a feleség, érdeklődik a munkája iránt – persze mindezt a megfelelő pillanatban!
A Vénuszon viszont a legfőbb érték a szeretet, a boldogság. A nők szeretnek kapcsolódni, minőségi kapcsolatokra vágynak. Azt szeretik, ha megbecsülik, meghallgatják, babusgatják őket. Pl. sms-ek küldése a feleségnek.
A férfiak gondolkodása olyan, mint a kocka/doboz/gofri: az információkat elkülönülten tárolják, egyszerre csak egy dologra tudnak figyelni.
Ezzel szemben a nők gondolkodása a főtt spagettire emlékeztet: szövevényes, minden mindennel összefügg, kapcsolatban van.
Egy másik hasonlattal: férfi ↔ női gondolkodásmód: Commodor 64 ↔ Pentium 4.
Pl.: családi ebéd egy étteremben. Amíg a férfi arra figyel, hogy mit egyen, mikor hozzák ki az ételt, jól főznek-e stb., addig a nő figyelme folyton a gyerekeken van: mit csinálnak, hogy esznek, ízlik-e nekik…
„A gyereknevelés nem férfire szabott.”
„Az emberi nem legértékesebb példányai a nők.”

Sok házasságban a konfliktusoknak az az alapjuk, hogy a házastársak nem ismerik egymás szeretetnyelvét, ezért elbeszélnek egymás mellett → a kezdetben teli szeretettank lassan-lassan kiürül.

Mit jelent a kommunikáció a férfi és mit a nő számára?
A nők szeretnek kommunikálni, beszélgetni – ez nekik örömet okoz. Megfigyelték, hogy a nők szervezete beszélgetés közben oxitocint termel.
A férfiakból (ha nem sikerorientált témáról van szó) a beszélgetés feszültséget vált ki, náluk adrenalin termelődik.
A nőknél a beszélgetés 80%-a problémákról szól, ők így, beszélgetéssel oldják meg a problémákat. ↔A férfi – mivel sikerorientált – azt hiszi, hogy a problémákat meg kell oldania, pedig sokszor csak értő figyelemre, meghallgatásra van szüksége a nőnek. Ugyanaz a gondolat mást jelent egy férfi, és mást egy nő számára. Tipikus félreértés, amikor egy feleség gyereknevelési vagy a konyhában történt problémáról mesél a férjének, a férj pedig azonnal jó tanácsokkal látja el a feleségét. A nők nagyon nehezen viselik, ha ezekbe a kérdésekbe a férfiak beleszólnak, ők viszont azt hiszik, a feleség azért mondta el a problémáját, hogy ő azt megoldja.
A férfi feladata a meghallgatás, a nőé pedig a jó időzítés.
Amikor egy feleség a nap végén felsorolja a saját problémáit, az a férfiban azt az érzést kelti, hogy a felesége boldogtalan, mert sok gondja van, ő pedig rossz férj, mert a feleségének sokat kell szenvednie, és nem boldog a család.
A férfiaknál megfigyelhető az ún. „gumikötél-hatás”: a férfiak szeretnék bizonyos időközönként eltávolodni a családjuktól, visszavonulnak a barlangjukba. A hatás lényege, hogy minél jobban eltávolodnak, annál szívesebben térnek vissza – de csak, ha hagyják őket elmenni – szükségük van a szabadságra.

2012. december 7., péntek

Karácsonyi készülődés Wailand Andival

A karácsonyra való ráhangolódás jegyében kézműveskedést szerveztünk az év utolsó baba-mama klubjában. Weiland Andi vezetésével ki-ki ízlése szerint készíthetett különböző karácsonyfa díszeket természetes alapanyagokból. Így percek alatt készültek el gallyakból, rafiából, tobozokból és egyéb kincsekből  a színes csillagok, a masnik vagy éppen az angyalkák. Remek alkalom volt ez arra, hogy, közben mi, szülők tapasztalatot cserélhessünk, beszélgethessünk egymás karácsonyi szokásairól, míg gyermekeink hol nekünk "segítettek", hol pedig egymással játszottak.