2013. október 25., péntek

Szülők Iskolája - Egry Zsuzsi: Játékos határok – Hogyan lehet szeretettel határokat szabni és azokat betartatni

Egry Zsuzsi: Játékos határok – Hogyan lehet szeretettel határokat szabni és azokat betartatni

Abból érdemes a gyermeknevelésben kiindulni, hogy amikor a gyermek szörnyen viselkedik, akkor is jó, valamint, ha mi szülőként felkapjuk a vizet és rosszul reagálunk, akkor is jók vagyunk.
Ha mi, szülők gyermekkorunkban rosszul viselkedtünk, akkor a szüleink többnyire büntettek minket ( szobafogság, nyakleves, megvonás...). Mivel nekünk ez rossz élmény volt, ezért szeretnénk másként.
Mit jelent az, hogy határt szabunk? Azt mondom nem, a gyermek pedig elfogadja? Hát ezt az irracionális elvárásunkat érdemes félre tenni.
Hogyan lehet játékosan határt szabni? A játszótéren köpködős gyermek édesanyja, igyekszik csiklandozással elterelni a gyermek figyelmét, helytelen viselkedéséről, miközben a következőket mondja: ugye tudod, hogy otthon már rég megpofoztalak volna... Tehát tudjuk mi azt, hogy hogyan kell játékosan határt szabni, mint az előző példa mutatja, csupán elfelejtettük, fel kell eleveníteni.
A kapcsolaton alapuló nevelésben a gyermek mikor megszületik, jó, együttműködni tudó, játékos. Amikor nem működik együtt, akkor a kapcsolódás megszakad, nem tud a jó önmaga lenni, rossz érzés, irracionális viselkedés keríti hatalmába. Ezeknek a viselkedéseknek a jelentése:
SEGÍTSÉG, SZÜKSÉGEM VAN RÁD.
A legjellemzőbbek:
Eltört keksz (apró gond, nagy érzések)
Elkényeztetett kölyök (extra odafigyelés ellenére is robban, az egész napos kapcsolódáskor biztonságban érzi magát, akkor nyitja ki a szelepet, jön ki a feszültség)
Állíts le (veszekedős, kiborulós, határátlépős)
Beforduló (üveges tekintet, lelkesedés, érdeklődés hiánya, rituálék pl: ujjszopás)
Ha a fentiek közül bármelyik történik, akkor a gyermek limbikus rendszere veszélyt jelez.
Hogyan tudja visszanyerni a biztonságot?
Sír, nevet, hisztizik, izzad – kiadja a stresszt.
Most mi a nevetésre fordítjuk a figyelmünket.
A nevetéssel oldott feszültség jó a szülőnek is. Ha stresszhelyzetben kicsit nevetünk, (pl. óvodába menet), akkor feltöltjük a gyermek érzelmi tankját. A nevetés jótékony hatásai: feszültség oldása; félelem, szégyen oldása; a kapcsolat építése; érzelmi biztonságot teremt.
Szeretet játékok:
  • fogócska
  • puszizsák (Jaj de nehéz a hátamon ez a puszizsák, had adjak csak belőle neked egy kicsit.. Közben ügyetlenkedés, nevetés.)
  • Rosszkedv kukacok (Úgy látom, hogy sok kis rosszkedv kukac költözött beléd, had nézzem csak, még több van, mint gondoltam..Közben csiklandozás, nevetés.)
  • Itt van 10 puszi: hová adjam? (Mindig legyen testi kontaktus.)
  • Szerepek megfordítása: mi vagyunk, akik nem tudják, ügyetlenkedők (Versek elvétése..)
  • Ebben az autóban tilos nevetni (Na lehet anyát bosszantani, akár egymás nyúzása helyett..)
  • Fogmosáskor játékok, dalocskák (Sivisuvi..)
  • Ebben a házban tilos zoknigurigát dobálni. (Feszültség oldás, ismét lehet anyát bosszantani..)
  • Ruhadobálásra: Jajaj segítség, egyedül maradtam. Hol a párom? Mindezt zokni hangon:)

VALAHOL AZ ENERGIÁT BELE KELL TENNI. Átnyomhatjuk az akaratunkat sok energiával, de játszhatunk, nevethetünk is egy jót.

Ha sok a feszültség, nem elég a kapcsolódás, le is kell azt tenni. Ekkor nem reagálnak jól a játékra, nem nevetnek.
Ilyen esetekben a következő határszabási protokollt érdemes alkalmazni:
HATÁRSZABÁS 1:
  1. Hallgasd meg!
Szükséges-e a határszabás? Tényleg meg kell-e enni a karalábélevest? Le lehet e cserélni a dobálni kívánt fakockát, zoknira?
    1. Ha szükséges a határszabás, Szabj határt!
Itt a lefekvés ideje. Finoman átölelem a tiltakozó gyermeket, nem lefogom. Addig érdemes ezt csinálni, amíg bírom nyugalommal, ha már nem bírom, érdemes egy másik felnőtt segítségét kérni, aki még nyugodt.
    1. Ha megnyugszik, Hallgasd meg!
    2. Ha újra kezdi, tarts határt!
A vége többnyire összebújás.
HATÁRSZABÁS 2:
Az irracionálisan viselkedő gyereknek kapcsolódásra van szüksége:
  • közelség
  • az irracionális viselkedés leállítása
  • kapcsolódás
  • szemkontaktus
  • finom érintés
  • a határ tartása
A GYERMEKNEK AKKOR VAN A LEGNAGYOBB SZÜKSÉGE A SZERETETÜNKRE, AMIKOR A „LEGKEVÉSBÉ ÉRDEMLI MEG”

Lerry Cohen: Playfulparenting


2013. október 18., péntek

Fizl Kata: A babajelnyelv

A babajelnyelv a siketek jelnyelvén alapuló kommunikációs módszer, mely a halló babák és halló szüleik kommunikációját segíti a korai nonverbális időszakban. Ezzel a hatékony módszerrel egy olyan készséget adhatunk babáink kezébe, mellyel ki tudják fejezni szükségleteiket, igényeiket, érzelmeiket, élményeiket akár már 8 hónapos korukban. Ennek következtében a frusztráció és a hisztik száma lényegesen csökken, hiszen a babák meg tudják értetni magukat. Átlagosan 1−1,5 évet ölel fel ez a jelelő időszak, mely csökkenti a frusztrációt a baba első legfontosabb 3 évében, és rengeteg hosszú távú előnnyel jár. Közel 30 éve dr. Joseph Garcia jeltomácsként dolgozott, és megfigyelte, hogy siket barátainál született halló babák hamarabb kezdenek kommunikálni szüleikkel a jelnyelv segítségével, mint a halló babák. Így született meg a babajelnyelv, és közel 30 éves múltja, rengeteg kutatási eredménye bizonyítja hatékonyságát. Ez a módszer elkezdett hazánkban is elterjedni. Amerikában és Angliában már régóta alkalmazzák bölcsődékben is. A babák ebben a korban sírással, hangjukkal és a saját maguk által kreált jelekkel próbálnak velünk kommunikálni. Mutogatós mondókákból csípnek el szavakat, melyeket vagy megértünk, vagy nem. Ellesik mozdulatainkat, illetve próbálják utánozni az érdeklődésükbe került tárgy mozgását, vagy hangját. Linda Acredolo és Susan Goodwyn professzor asszonyok egy kutatásuk egyik eredményeként bebizonyították, hogy a babajelelés a nyelvi fejlődés teljesen szokványos állomása! Megtanítjuk a babáinkat integetni, tapsolni, puszit küldeni. Ezek is babajeleknek számítanak. Miért ne taníthatnánk meg a kicsinyünknek, hogy hogyan mutassa, ha éhes és tejecskét vagy éppen banánt szeretne enni? Ha éppen fázik, fél valamitől vagy a séta alatt látott kémény tetején ülő gólyáról szeretne beszélni? A legtöbb hiszti, dühroham, nyűgös viselkedés sokszor nem annak tudható be, hogy a baba szomjas, nő a foga, vagy erősen fúj a szél, hanem határozottan azért, mert nem tudják megértetni, kifejezni magukat. Egy anya az első perctől együtt rezdül a kisbabájával, tökéletes összhangban vannak, megértik egymást. A babajelnyelv nem helyettesít, hanem pluszt ad nekünk a mi és a kisbabánk közti kommunikációhoz. Nem fejlesztés, mert a babák meglévő készségeire épít, hanem segítség abban, hogy a jelnyelv segítségével közölni tudják szükségleteiket, mondandójukat, még a beszéd megjelenése előtt, ennek ellenére nagyon sok előnye van.
• A babád kap egy olyan képességet a kezébe, mellyel ki tudja magát fejezni, tudatni tudja igényeit, félelmeit, gondolatait, érzéseit ezzel a frusztrációja csökken
• Csökkenti a hisztik számát
• Nonverbális időszakban könnyebb az értés és a megértetés
• Nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb lesz, önértékelése is jó irányba fejlődik
• Szorosabb gyerek-szülő kapcsolat
• Átlagosan a babajelet használó gyerekek nyelvi fejlődése gyorsabb, választékosan, nagy szókinccsel kezdenek majd el beszélni
• Játéknak fogja fel
• Jobb a szövegértésük
• Könyveket is jobban szeretik
• IQ szint magasabb (kutatásokkal alátámasztott adat)
• Csökkenthető a kisgyerekkori frusztráció és viselkedés problémák kialakulása
• Szülők frusztráltsága is csökken
• Megtudjuk milyen okos a babánk valójában!
• 2 nyelvű családoknál összekötő jelként funkcionál
• Testvérféltékenységet is csökkenti, be lehet vonni a nagyobb testvért is jelelni
Hátrányai nincsenek
 6-8 hónapos babáknál már el lehet kezdeni a babajelelést. 9-12 hónapos babáknál már nagyon gyors eredményeket lehet elérni. Minél idősebb a baba, annál hamarabb jelel vissza. Akkor sem késő elkezdeni, amikor a babák 15-24 hónaposak. Ugyan mondanak szavakat, szótagokat, hangutánzókat, de még így is sokat tud tenni a babajelnyelv. Több éves kutatás olyan eredményből számol be, hogy egy átlagos 18 hónapos jelelő baba átlagosan közel 100 jelet használ gondolatai kifejezésére és ugyanennyi szót is. Nem babajelelő társa ugyanennyi idősen 10-50 szót használ. Átlagosan 14 hónapos korukra 2-4 szavas mondatokat alkotnak jelelve, míg nem jelelő társuk átlagosan 20 hónapos korukra érik ezt el.
Kislányommal hat hónapos korában kezdtünk jelelni, és 8 hónaposan jelelt vissza először. Ekkor már 5 babajelet használt, és napról napra egyre jobban ki tudta magát fejezni. 15 hónapos korára tőmondatokban, babajelnyelv segítségével kommunikált kb. 200 szót és mellette kb. 50-et hangzó beszéddel. Kétéves korára elhagyta a jelelést, és folyékonyan, bő és választékos szókinccsel kezdett el beszélni. 
Fizl Kata

2013. október 15., kedd

Szülők Iskolája- Egry Zsuzsi: Hogyan lehet szeretettel határokat szabni és azokat betartatni


A Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete a Baba-mama klubbal együttműködve meghív minden érdeklődőt a Szülők Iskolája előadássorozatának második alkalmára.


Ideje: Október 25. péntek 17.00
Helye: Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár Olvasóterme


Címe: Egry Zsuzsi a Szelíd Szavakkal Alapítvány munkatársa:

Határok - Hogyan lehet szeretettel határokat szabni és azokat betartatni?


Számtalanszor szükség van arra, hogy határt szabjunk gyerekeink viselkedésének. Nem lehet dörömbölni a szomszéd néni ajtaján, és nem lehet a favonattal elpáholni öcsit. Gyakrabban, mint nem, szép szavakkal kezdjük, emelt hangon folytatjuk, és dühösen fejezzük be. Az eredmény: duzzogó, sértett gyerek, rossz érzésekkel teli szülő.

Jó hír: van más lehetőség, nem is egy. Határokat szabni akár úgy is lehet, hogy gyerek és felnőtt egyaránt úgy jön ki belőle, hogy közelebb érzik magukat egymáshoz. Az előadás során megvizsgáljuk, milyen okok állhatnak a gyerekek határszabó viselkedése mögött, és egy konkrét „protokollt” tanulhatunk a határszabásra, amelynek követésével úgy kerülhetünk ki a „beadjam-e a derekam vagy ordítsam le a fejét?” gyakori dilemmájából, hogy közben mind a magunk, mind a gyerek szükségleteiről gondoskodunk, és megerősítjük egymás iránti bizalmunkat és tiszteletünket.


Mindenkit várunk szeretettel! Az előadás ingyenes! Terjesszétek!