2015. október 16., péntek

Magyarósiné Kaposvári Zsuzsanna: Komfort zónán innen és túl – avagy hogyan kezeljük jól életünk változásait?

Zsuzsa többféle módszerrel dolgozik, amelyek a különböző lelki problémákat hivatottak feloldani, így pl. lélekhangolással, Avatar-módszerrel, Bach-virágterápiával, gyászfeldolgozó csoport vezetésével. Beszélgetésünk során hasznos tanácsokat osztott meg velünk e témában: A bizonytalanságainkat, a félelmeinket az ego generálja, mert szeretne megvédeni minket, pedig sokszor nincs is valós veszély. Pl. bizonytalannak érezzük magunkat, mert nem tudjuk, mi fog velünk történni, azonban valójában nem vagyunk veszélyben. Ilyen esetekben többféle módszerrel vizsgálhatjuk meg az adott helyzetet:
1. Tárgyilagos helyzetfelmérés:
– Mit tudunk róla?
– Mit nem tudunk róla?
Érdemes összeírni az ezzel kapcsolatos gondolatainkat.
2. Érzelmeken alapuló helyzetfelmérés: az érzelmeinket kell megvizsgálni, vagyis azt, hogy egy döntési helyzetben hogy érezzük magunkat, és vajon honnan fakadnak ezek az érzések. Szintén jó módszer ilyenkor, ha az egyes szituációkhoz összeírjuk azok előnyeit és hátrányait.Ha az életünk egy bizonyos részén van egy korlátunk, ami gátol, az valószínű, más területeken is ott van, csak kevésbé feltűnő, esetleg nem is tudatosult bennünk. Egy-egy ilyen korlát feloldása ezért az egész életünkre kihat, nemcsak az adott területre. Ha valaki mást hibáztatunk, érdemes azt is megvizsgálni, hogy abban hol van a mi felelősségünk, min tudnánk mi változtatni, mit tettünk mi hozzá az adott helyzethez vagy éppen mit nem. Ha valaki bajban van, ne jó tanácsokat osztogassunk neki, hanem pusztán annyit kérdezzünk tőle: Tudok-e valamit segíteni neked?
Dalai Láma – A Tükör Törvényei
1. Minden, ami másokban dühössé tesz, zavar, "én jobban csinálnám", mindent, amit a másikban megváltoztatnék, bírálok, minden, amit véleményezek, az bennem van, önmagamban. Minden, amit én kritizálok a másikban, minden, ami ellen harcolok, az bennem van.
2. Mindaz, amit a másik személy rajtam kritizál, harcol ellene, meg akar változtatni bennem, rajtam, és ez engem sért, bánt, az nincs feldolgozva, nincs megoldva bennem.
3. Minden, amit mások kritizálnak bennem, harcolnak ellene, meg akarják változtatni, de mindez engem nem bánt, nem érint, akkor ez az ő problémájuk, melyet kivetítenek rám, mert önmaguk nem tudnak, nem mernek szembenézni vele.
4. Mindent, amit én a másikban szeretek, magamban szeretem, mindez magamban van meg, mert felismerem magam a másik személyében, és ebben egylényegűségünk mutatkozik meg.