2010. szeptember 10., péntek

A gyermekorvos válaszol

Előző egyben első alkalmunkon Dr. Szántai Dóra gyermekorvos, allergológus volt a vendégünk. Ez úton is szeretném neki megköszönni, hogy eljött hozzánk.
A téma: „Felkészülés az influenzaszezonra, gyermekkori allergiák” – volt.
  Közösen felhívtuk a jelenlévők figyelmét, hogy talán az egyik legfontosabb dolog, hogy beteg gyermeket (ha csak enyhén folyik az orra is) ne vigyünk közösségbe. Egyrészt a közösség többi tagjának védelmében, másrészt a babának is az a legjobb, ha otthon, a meleg lakásban pihenhet.
  A vírusos őszi influenza leggyakrabban orrfolyással, köhögéssel kezdődik. Az orrfolyásnál fontos, hogy gyakran szívjuk orrszívóval a gyermek orrát, ha kell, akár óránként is. Előtte érdemes sós orrspray készítményekkel fellazítani a váladékot. A sűrűbb váladékozásnál érdemes lohasztó orrcseppet (Nasivin, Otrivin stb.) használni, a könnyebb levegővétel és jobb alvás elérésére.
  A köhögésnél nappal a felszaggatásra kell törekedni, este viszont a jó alvás érdekében érdemes csillapítani. Számos recept nélkül kapható készítmény alkalmazható, de ha a családban jelen van vagy volt bármilyen légúti megbetegedés vagy asztma, akkor bármilyen szer alkalmazása előtt érdemes orvoshoz fordulni.
Krupp: ha éjjel ugatás szerű köhögés lép fel, akkor melegen fel kell öltöztetni, ablakot nyitni, levegőre vinni.
  Lázcsillapítás: Egy éves kor alatt 38 fokos láz felett a megfelelő lázcsillapítás után 1-2 napon belül érdemes orvoshoz fordulni minden esetben. Egy éves kor felett 38 fok alatt nem kell lázcsillapítót adni a gyermeknek, a felett viszont 3-4 óránként felváltva két félét is lehet, azok közül, amiknek az ízét szereti.  Ha hány a gyermek, vagy igen magas láza van, a legmegfelelőbb a lázcsillapító kúpok alkalmazása. Sok folyadékra van szükség, ami ne legyen forró, cukros tea a legjobb, hányás-hasmenés esetén leheletnyi sóval. Egy két napig nem kell orvoshoz fordulni, ha csak nem volt korábban fülgyulladás vagy tüszős mandulagyulladás. Az utóbbi jól felismerhető. Sűrű fehér lepedék foltokban a duzzadt mandulán. Antibiotikumos kezelés szükséges, arra nagyon jól reagál. 3 napja tartó láz esetén orvosi vizsgálat szükséges.
  Influenza megelőzésnél a legfontosabb a már beteg családtagok elkülönítése, gyakori kézmosás, törülköző csere, Béres csepp, C-vitamin.
  Az allergiák közül a leggyakoribb az 1 év körüli csecsemőknél az ekcéma, ami többnyire öröklött, illetve ételek váltják ki. Ha a családban van allergiás, érdemes a hozzátáplálásnál nagyon óvatosnak lenni az allergizáló ételekkel. Az ekcémára most már kaphatók új generációs alacsony szteroid tartalmú  külső szerek (kenőcsök, krémek), melyek nyugodtan alkalmazhatók. Ilyen esetekben alapvető a bőr kiszáradásának megelőzése megfelelő fürdetőkkel, zsírozó kenőcsök alkalmazásával.
2-3 éves korban az allergia gyakrabban jelentkezik légúti, visszatérő zihálásos tünetekkel, gyakori köhögéssel. 5-6 éves kortól a visszatérő zihálásos nehézlégzés egyre egyértelműbben alakul asztmává, majd később az allergiás nátha, kötőhártya gyulladás az allergia leggyakoribb megnyilvánulása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése