2010. november 5., péntek

Hogyan vezessünk tudatosan, gazdaságosan háztartást?

Előző klubunk vendége  Kiss Renáta, a veszprémi Csalán Egyesület - www.csalan.hu - munkatársa volt.  Hogyan lehetünk tudatosabbak a mindennapokban? Milyen termékeket részesítsünk előnyben a vásárlásnál? Hogyan érvényesíthetjük fogyasztói jogainkat, ha rossz a termék, vagy egy szolgáltatás színvonala? Milyen trükkökkel takarékoskodhatunk a lakásban, a háztartásban? Honnan tájékozódhatunk? Ilyen és hasonló kérdésekre kaptunk választ tőle. A kérdéseket és válaszokat számos kiadvány is kiegészítette, amelyből bőségesen válogathattunk. Ezen kiadványokról is lesz szó az alábbiakban, így akinek felkelti az érdeklődését, a gyermekkönyvtárban korlátozott számban hozzájuk juthat.

- A tudatos vásárlásnál célszerű bevásárlólistát készíteni, amin a feltétlenül szükséges vásárolandók szerepelnek, így nem fogunk a reklámok befolyásolása által felesleges termékeket vásárolni. Fontos, hogy vigyünk magunkkal bevásárlótáskát, zacskót a piacra, így ezzel is csökkentjük a nem lebomló hulladék felgyülemlését a háztartásunkban.
Élelmiszereknél célszerű minél kevésbé feldolgozott terméket venni, helyettük alapanyagokat vegyünk, mi magunk elkészítve az ételt.
Piacon, kiskereskedéseknél tanácsos egy megbízható beszerzési forrást kialakítani, így nagyobb biztonsággal kapunk egészséges, friss árut. A helyi termelők termékeinek előnyben részesítése is nagyon fontos, hisz így szűk közösségünknek lesz ezáltal megtartóereje, továbbá a szállítással járó környezetszennyező tényezők is kiküszöbölhetők. A Csalán Egyesületnek van egy kiadványa ("Helyben az egészség"), amelyik tartalmazza a helyi termelők, biogazdák adatbázisát.
Az Egyesület egy külön kiadványa foglalkozik az élelmiszer-adalékok veszélyes fajtáival ("Megegyem-E- lista"), valamint a "Kulcs-Kérdés?" című kiadványukból megismerhetjük az árukon fellelhető címkék, jelölések magyarázatát.

- Vásárlásnál ért jogsérelemkor fogyasztóvédelemmel foglalkozó szervezetek, egyesületek segítenek tanáccsal, akár ügyvédi segítséggel. Ha szolgáltatással vagyunk elégedetlenek, a kamarák mellett működő Békéltető Testülethez érdemes fordulnunk. A "Fogyasztói kisokos" című kiadványban találhatunk választ a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos kérdéseinkre.

- Olykor az internetes vásárlás előnyösebb a boltinál: olcsóbb és praktikusabb, pl. az ingyenes házhoz szállítás révén (műszaki cikkek, könyvek, CD-k esetében). "Amikor a bolt házhoz jön" című kiadvány segít ezen a téren eligazodni.

- Sokat megtakaríthatunk a tudatos energiafogyasztással a lakásban. A villanykörtéket energiatakarékosra cserélve, a műszaki berendezéseket használaton kívül teljesen kikapcsolva (stand-by funkcióról is), energiatakarékos, jó minőségű hűtőt, fagyasztót használva, a lakás hőszigeteléséről gondoskodva nem kis pénzt spórolhatunk. Ehhez szintén fellelhető a gyermekkönyvtárban egy nagyszerű kiadvány: "Energiákról okosan".

- Környezetbarát tisztítószerekkel is lehet - sőt, érdemes - ruhát, bútort, padlót tisztítani. Csak döntés kérdése, hogy ezentúl ecettel, mosószódával, szódabikarbónával, citromsavval, borax-szal végezzük a mosást-takarítást-fertőtlenítést a lakásban. A különbség az alacsonyabb árban és az egészségesebb, tudatosabb választásban hamar kiderül. Mi több, megtérül. A tájékozódást három kiadvány is segíti: "Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés"; "Mosás, fehérítés, mosogatás"; "Tisztálkodás, szépségápolás természetesen".

- A víz drága kincs - valószínűleg pár év(tized) múlva egyre inkább a mindennapokban is érezzük ezt. Lehet vele takarékosan bánni csapra szerelhető vízmennyiség szűrővel, az esővíz felfogásával a növények locsolásához, fürdővíz felhasználásával mosáshoz, áztatáshoz, WC-öblítéshez.

- Komposztálással lényegesen kevesebb háztartási hulladék kerül a kukába, és még a kiskert is burjánzóbb lehet.
A szelektív hulladékgyűjtés előnyeit (és olykor megkérdőjelezett feldolgozását) sok helyen hallhatjuk.

Jó szívvel ajánlom a fent említett kiadványokat, számos hasznos tanács megtalálható bennük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése