2011. november 11., péntek

A hordozás jelentősége a gyermek életében

Az előző alkalommal kapcsolódtunk az országos Babahordozási hét eseménysorozathoz, így klubunk témája a hordozás jelentősége a gyermek életében - volt. Szabó Tányával, a Beli Buba Hordozó Iskola babahordozási tanácsadójával és Vásárhelyi Annával, a veszprémi Babahordozó Klub vezetőjével beszélgettünk, miközben Tánya csodálatos képekkel illusztrálta az elhangzottakat. A képeken először a világ különböző pontjain élő anyák és hordozott gyermekeik voltak, majd a magyar anyák és gyermekeik következtek.


Mire jó a babahordozás?
Fizikai szempontok: A babahordozó használatával a legtöbb esetben nincs szükség babakocsira. A babák többsége nem is szeret benne hosszabb időt eltölteni, és végül úgyis karban köt ki. A babakocsit csak 130 évvel ezelőtt találták ki a viktoriánus Angliában, és mivel nagy üzletnek bizonyult, azóta is fejlesztgetik. A hordozáshoz csak egy hordozóra van szükségünk, ami kis helyen elfér. Ez egy erős anyagból varrt eszköz, aminek ára töredéke egy babakocsiénak, használati értéke pedig a többszöröse. Szabadon közlekedhetünk vele, mintha csak egyedül lennénk. Marad két szabad kezünk az otthoni teendőkhöz, útközben pedig nem jelent gondot a lépcső, a közlekedési eszközök használata és a vásárlás. Ha autóval megyünk valahova, nem foglal helyet a babakocsi. A babát kevesebb káros környezeti hatás éri, mert magasan van. A testközelség miatt mindig tudjuk, fázik-e vagy melege van. Hordozáshoz kevesebb ruhát kell adni a babára. 


Lelki szempontok: A babának veleszületett igénye, hogy hordozzák, testközelben legyen, hiszen 9 hónapig élt együtt a mamájával szoros szimbiózisban. Ha ezt az igényét kielégítjük, egy adott korban, amikor itt az ideje, elhagyja azt, mivel okafogyottá vált. A hordozás elősegíti a baba és a szülő közti kötődést, és a bizalom kialakulását, ami a későbbi önállóság alapja. A babát megnyugtatja a testközelség, pl. amikor nyűgösebb (meg a szülei is), az esti órákban. Hordozni a szülőnek is jó érzés, mert biztos lehet benne, hogy babája alapvető igényeit megfelelően elégíti ki. Puszit adni is egyszerűbb egy hordozott babának. A hordozott baba kevesebbet sír és többet alszik. Ha túl sok hatás éri a külvilág irányából, oda tud bújni a mamájához, és pihenhet. A hordozással megkönnyítjük az átmenetet az anyaméhből a nagyvilágba. 


Anatómiai szempontok: A baba eleve hordozásra van kódolva: fogó- és ölelőreflexszel születik, lábait felhúzva, terpeszben tartja. A hordozás során megtámasztjuk a gerincét, megtartva annak természetes görbületét. A terpesztartás (mint egy széles M betű) fejleszti a csípőjét. A hordozó takarásában szoptatni is lehet, és a testközelség eleve elősegíti a tejtermelést. A jó hordozó egyenletesen oszlatja el a baba súlyát a testünkön, „súlytalan” lesz, nincs kar-, hát- és derékfájás. További pozitívum, hogy hasfájós kisbaba emésztését is javítja, ezen kívül a mamával együttmozgás még az egyensúlyérzékét is fejleszti.
Szellemi szempontok: A hordozott babák többet látnak a világból, több szociális inger éri őket, ami serkentőleg hat az értelmi fejlődésükre. 


Következő alkalmaink:
November 25. 10.00: A Balaton Pszichowellness Központ és Sóbarlang bemutatkozása - beszélgetés Gyurkóné Vincze Melindával párkapcsolati problémákról, szülés utáni depresszióról és még sok más mindenről

December 09. 10.00: Testvérnek lenni jó? Beszélgetés Bacsárdi Csilla
pszichológussal testvérféltékenységről, a testvéri viszony életre kiható hatásáról

Most azokhoz az anyukákhoz szólnék, akiknek ovis gyermeke van. December 9-én 17.00-tól és december 17-én 17.00-tól adventi vásárt szervezünk a Pannónia aulájában. Ezen a vásáron a szülők és óvónők felajánlásait lehet megvásárolni. A befolyt összeg az óvoda alapítványának számlájára kerül. Ahhoz, hogy minél több termék közül lehessen válogatni, szervezünk egy kézműveskedős délutánt december 2-án 15.00-tól 16.30-ig a Mogyoró úti ovi tornatermébe, ahová minden szülőt és óvónőt szeretettel várunk, akár gyermekkel együtt is. Itt három féle ajándékot készítünk majd el: Karácsonyi képeslapot, virágcserépdíszt és só-liszt gyurmából karácsonyi díszeket. Kérünk mindenkit, hogy ehhez szükséges alapanyagokat (ki mit talál otthon: színes kartonok, ollók, ragasztók, régi csomagolópapírok, hurkapálca, festék, filctoll, stb. ) hozzatok magatokkal. Lesz mézeskalács, pogácsa és meleg tea. Reméljük, hogy a kézműveskedés alkalmával sikerül egy meghitt adventi készülődést teremtenünk, amivel az óvodai szülői közösség jobban összekovácsolódhat. A további információkat az ovikban elhelyezett plakátokon találjátok majd.

Gyertek el kisbabátokkal, alakítsuk együtt a klub további programját!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése