2012. március 9., péntek

Az almádi óvodákról

Először is néhány közérdekű információt szeretnék megosztani.

1. Csípőn- és háton hordozást lehet tanulni Szabó Tányától a március 19-ei héten.
Ha van aki érdeklődne, ide írhat Tányának személyesen: tanyaszabo@yahoo.com, és itt olvashat a hordozásról és róla: www.hordozokendo.hu

2. Interaktív játékkiállítás a Balaton Plázában: 2012. március 30-31.
A Bugyuló Tér Játszóház vár minden játékos kedvű, játszani vágyó gyerkőcöt és felnőttet interaktív játékkiállítására! Az ország különböző területéről érkeznek erre a hétvégére játékfejlesztők, játékkészítők, hogy bemutathassák termékeiket.
További programok:

·        író-olvasó találkozó Nagy Natália írónővel, színésznővel (L'art pour l'art Társulat, Csinibaba)
·        zoknilény készítés
·        zenés műsor a Kalamona együttessel
·        Teddy Maci Játékkórház a SOTE diákjaival
·        bábszínház a Ramazuri bábszínházzal
·        kézműves asztal egész nap
·        bemutató a mentők, tűzoltók, rendőrség mindennapjaiból
·        társasjáték pályázat értékes nyereményekkel
Részletek a honlapon: http://www.bugyulo.hu/jatekfejleszto.php

3. Áprilisban újra lesz Mandulás Táncház
A nagy sikerre, a több mint 100 érdeklődőre, a fergeteges hangulatra való tekintettel havonta megrendezésre kerül a Mandulás Táncház. Gyertek el családotokkal!

4. Bevásárló Közösség szerveződik a Baba-Mama Klub tagjai között.
50 Km-es körzeten belül szeretnénk felkutatni a helyi őstermelőket (zöldség, gyümölcs, tojás, tejtermék, füstölt áru stb.). Ehhez a Csalán Egyesület segítségére is számíthatunk és persze a klubtagok ismeretségi körére. A termelőkkel megállapodást kötnénk, mely szerint heti rendszerességgel egy megadott helyre hoznák az általunk előre megrendelt árukat. Így igyekszünk egy tudatosabb vásárlási szokást kialakítani, szállítási és csomagolási költséget megspórolva, a helyi termelőket támogatva, jó minőségű élelmiszerhez jutnánk.
Akit érdekel ez a Bevásárló Közösség, írjon nekem. A továbbiakról közösen egyeztetünk.

5. Tavaszi családi kirándulás szervezéséhez kérünk segítőket. A kirándulás a Baba-Mama Klub és az Almádi Óvodák családjainak közös programja lenne.

A következő alkalmaink:

Március 23. 10 óra: Gyermekápolás a homeopátia segítségével - beszélgetés Sütő Erika védőnővel

Április 6. 10 óra: Az "éppen elég" szülői jelenlét, avagy hogyan tudjuk gyermekeinket szeretetteljes, felelősségteljes, de szabad személyiséggé formálni - beszélgetés Rózsa Judittal, aki személyiségfejlesztő tréner és kineziológus

Április 20. 10 óra: Szoptatás és a szexualitás - beszélgetés Bressel-Klein Annamária védőnővel, a veszprémi Anyatej Klub vezetőjével a mell változásairól a várandóság és szoptatás során; valamint az elválasztás, elválasztódás után, szoptatás alatt alkalmazható fogamzásgátlásról, a házasélet  nehézségeiről

Előző alkalmunkon Havasiné Borbély Zita óvónő volt a vendégünk, akivel az almádi óvodákról beszélgettünk.
Óvodáink a D.O.B. – azaz a Differenciált Óvodai Bánásmód – módszerével dolgoznak
, helyi programjukat is ennek szellemében készítették el. Ennek lényege röviden: a hozzájuk kerülő gyerekeket alapos megismerés után, egyénileg fejlesztik, juttatják el a következő fejlődési zónába. Ehhez jól képzett szakembergárda áll rendelkezésre, akik rendszeres résztvevői a továbbképzéseknek, az ott hallottakat széleskörűen alkalmazzák munkájukban.
Mivel jól tudják, hogy a 3-6 éves gyerekek fő tevékenysége a játék, ezért erre helyezik a legnagyobb hangsúlyt. Szakmai szempontok szerint kiválasztott játékeszközökkel várják őket nap mint nap. Arra törekszenek, hogy lehetőleg ne sértsék meg a gyerekek játszáshoz való jogát, vagyis ne kelljen megszakítaniuk a játékidőt egyéb tevékenységek miatt. Biztosítják az elmélyült játszási lehetőséget. Mindemellett céljuk, hogy az óvodáskor végén iskolaérett, tanulásra képes gyerekeket adjanak át az első osztályba. Az ehhez vezető utat nem az idejekorán rákényszeríttet tanulásban, hanem a játékos módszerekkel, szinte észrevétlen képességfejlesztésben látják.
Nagyon fontos partnernek tekintik a szülőket, akikkel együtt gondolkodva tehetik a legtöbbet gyermekekért. Az óvodákban segítő szakemberek is dolgoznak: logopédus, fejlesztő pedagógus, ők a délelőtti órákban foglalkoznak a rászoruló gyerekekkel. A fenti magas színvonalú szakmai- nevelési szolgáltatásaikon túl egyéb programokkal  is színesítik a gyermekek életét (pl. gyalogos- buszos kirándulások, látogatás bábelőadásokra, ünnepek és hagyományok). A nagycsoportosok részére 10 órás úszótanfolyamot indítanak minden évben, ez szintén délelőtt van. Ezen kívül az óvó nénikkel dalos játékokat, mese- vershallgatást, barkácsolást, kézimunkát, testnevelési játékokat gyakorolhatnak, ismerkedhetnek a szűkebb és tágabb környezetükkel, közös beszélgetések, nyelvi játékok során fejlődhet beszédkészségük. Tanulási képességeiket – gondolkodás, figyelem, emlékezet stb. – többek között társasjátékokkal fejlesztik. Nagyon fontos feladatuknak tekintik a gyermekek szocializálását, azaz tanuljanak meg odafigyelni egymásra, elfogadni a másik gyereket, alkalmazkodjanak egymáshoz. Mindezekhez természetesen 3 illetve 4 év áll rendelkezésükre.
Ezen túlmenően rendszeresen védőnő, gyermekorvos, fogorvos ellenőrzi egészségi állapotukat. Élő kapcsolatot ápolnak az iskolákkal, a Nevelési tanácsadóval, a Gyermekjóléti Szakszolgálattal, a gyámhatósággal, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárral, valamint más szakmai és segítő szervezetekkel.
Arra a gyermekre, aki 2009. június 01. és 2010. május 31. között született a következő időpontok vonatkoznak:
2012. április 2. 16.00: A Bajcsy úti óvoda sárga épületében általános szülői tájékoztató, ahová gyermek nélkül várják a szülőket. Itt kapnak tájékoztatást a nyílt napokról is.
2012. április 2-i héten: A szülők délelőtt gyermek nélkül megtekinthetik a csoportokat előre egyeztetett időpontban, a csoport látogatás után beszélgetés a látottakról.
2012. április 16. 8.00-16.00: beiratkozás a Bajcsy úti óvodába
2012. április 17. 8.00-16.00: beiratkozás a Mogyoró úti óvodába
2012. augusztus: Első szülői értekezlet, a beszoktatási rend megbeszélése
Az a gyermek, aki már tavaly be lett íratva, de nem jött mégsem óvodába, annak újra be kell iratkozni.
További információk: www.almadiovoda.hu
illetve kérdezhetnek a vezetőóvónőtől az ovibalmadi@chello.hu email címen.

Gyertek el kisbabátokkal, alakítsuk együtt a klub további programját!

Livi, Emma, Sára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése