2012. szeptember 21., péntek

Helyben gyűjthető gyógynövények - beszélgetés Takács Feri bácsival

Először is néhány közérdekű információ:

Október 3-án, szerdán délután 17:30-kor kezdődik a Magocskák Szülőakadémia idei első előadása. Címe: "Az óvodás gyermek mozgásfejlődése; szabad mozgás jelentősége, fejlesztési lehetőségek"; vendégek Kunné Solti Éva gyógytestnevelő, mozgásfejlesztő pedagógus és Majbó Adrienn szenzomotoros terápiákat végző szakember.

Október 5-én délután 16 órától várunk Benneteket a babaklub és a Magocskák Alapítvány közös őszi kirándulására, a 2. Magocskák családi délutánra a Malomvölgybe! Vidám Mihály-napi bátorságpróba vár a gyerekekre. Előző nap, csütörtökön délután közös tereprendezésre várunk mindenkit, a nyári kirándulók ugyanis sok szemetet és üvegszilánkot hagytak maguk után.

A következő klub a könyvtári hét (október 1−6.) miatt október 12-én lesz, ahol fogas kérdésekről beszélgetünk Békésiné dr. Ligetes Melinda fogorvossal, 3 kisgyerek édesanyjával.
Október 19-én Szabóné László Lilla református lelkész lesz a vendégünk, a beszélgetés témája: „Gyászfeldolgozás a gyerekkorban”. Szeretnénk, ha ez a téma a mi gyerekeink számára már nem volna tabu.


A 2. találkozónkon Takács Feri bácsi volt a vendégünk, aki a helyben is gyűjthető gyógynövényeket mutatta be nekünk nagy lelkesedéssel és szakértelemmel.




Feri bácsi először azt emelte ki, hogy az anyáknak mindig is fontos szerepük volt a gyógyításban. A gyógyítás sokáig női szerep volt, ld.: javasasszonyok, füvesasszonyok, boszorkányok szinte természetfeletti dolgokat tudtak művelni.
A régi paraszti kultúrában is az anyák gyűjtötték a gyógynövényeket, mindenkit ők gyógyítottak. Sok növényt kellett ismerniük, és azt is tudniuk kellette, hogyan kell az adott növényből teát főzni a gyereknek, felnőttnek. (Itt példának hozta fel Feri bácsi a mákonyt, vagyis a hírhedt mákteát, amit gyerekeknek is adtak nyugtatásul/bódításul, ha sok volt a munka. De a túl erősre főzött tea végzetes is lehetett.) 10-15 féle gyógynövénnyel a leggyakoribb betegségeket gyógyítani lehet egész évben.
Teakészítéshez a felnőttek adagja 1 bögre vízhez 1 tk. a növényből, gyerekek adagja ennek fele, harmada. A gyerekek teája legyen mindig jóízű, lehet ízesíteni, így szívesebben isszák meg.


Vannak allergén gyógynövények is, ezért a gyógynövények fogyasztásánál figyelni kell a testre szabásra is. Az erdőt-mezőt járva a gyerekeket meg kell tanítani arra, hogy egyes szép bogyók kifejezetten mérgezők, vannak hallucinogén növények is. (Ez leginkább 1-1 túrán tanulható meg, vannak ma már szervezett formában is.)
Tároláskor arra ügyeljünk, hogy napfénytől elzárt helyen tartsuk a leszárított gyógynövényeket.
Az előadás alatt rengeteg gyógynövényről volt szó, itt azokat próbáltam összeszedni, melyekről hosszabban is beszéltünk.


Orvosi zsálya: ezüstös levélkéje miatt szép dísznövény is lehet a kertben, akár sziklakertben, akár balkonládában. Göcsejben a szőlőhegyek végébe ültették, így a családfő is részt tudott venni a családi patika összegyűjtésében. Erős illatú növény, jó gyulladáscsökkentő. Gyerekeknek kevésbé ajánlott erős hatóanyagtartalma miatt, és erős íze miatt nem is fogyasztják szívesen. Régen a gyerekeknek forralt tejbe áztattak 3-4 zsályalevelet. (Sok gyógynövény tehető tejbe, az illóolajtartalmat kioldja a zsír). A mezei zsálya kevésbé intenzív.
Menta: gyerekeknek 10 éves kor alatt önmagában nem adható, mert légúti görcsöket okoz. Keverékekben adható.
Cickafark: kitűnő görcsoldó, gyerekek is ihatják, de várandósság alatt nem fogyasztható.
Citromfű: nyugtató és kis mértékben görcsoldó is, várandósság alatt is fogyasztható.
Komló toboza: nyugtató, görcsoldó és antibiotikus hatása is van.  Élénk gyereknek is adható. Lehet forrázni és áztatni is.
Csombor (hegyi borsikafű): szintén nyugtató hatású
Málnalevél: jó ízű tea készíthető, érdemes nyár végén ezt is „leszüretelni”, szárítani és eltenni. Gyulladáscsökkentő hatású.
A fekete ribizli és a szeder levele rengeteg C-vitamint tartalmaz, gyulladáscsökkentő és finom is. Akkor is lehet szedni, ha már sárgul, esetleg barnul.
A dió levelét júniusban érdemes gyűjteni.
A nyírfalevélből felnőtteknek főzhető tea, a májműködést javítja.
Kis ezerjófű: „keserű, mint az epe”, de jó az epe- és a májműködésnek. Minél keserűbb, annál hatékonyabb.
Máriatövis: a méregtelenítést segíti, szintén jó a májnak, keserűtea.
Lándzsás útifű: köhögéscsillapító, szirup is készíthető belőle. A levelét összedarabolni, befőttes üvegbe tenni, mézzel felönteni, pár napig állni hagyni, majd leszűrni.
Csipkebogyó: nem kell feltétlenül megvárni, míg megcsípi a dér, már előtte is lehet szedni. A két végét le kell vágni. Magja vesekőhajtó! Teakészítéshez csak áztatni kell, nem forrázni!
Fekete nadálytő: népi neve „forrasztófű”. Csak külsőleg használható. A csontforradást segíti, gyorsítja, sebekre is kenhető. Házilag is készíthető belőle kenőcs disznózsírral (a zsír lepje el a növényt, 80 fokra felhevíteni, visszahűteni, újra hevíteni – 3-4x  ezt a folyamatot megcsinálni. Végül leszűrni.) Visszérre és vérömlenyre is kiváló.
Citromfű: álompárnába tölthető nyugtató hatása miatt, de a teája is finom. Forrázás után fedjük le, és 5 percig így áztassuk!
Levendula: (igazi Joker!) álompárnába tölthető nyugtató hatása miatt. A molyokat is távol tartja a szekrényből. Gyulladáscsökkentő. Virágja ételekbe főzhető, előtte érdemes vízbe áztatni.
Kakukkfű: igénytelen, évelő fűszer- és gyógynövény, a kert bármelyik zugában elél. Köhögéscsillapító.
Lósóska: a télen szedett gyökere hashajtó, levele a hasmenésre jó. A magját 5 percig kell főzni.
Bodza: minden része hashajtó, ha érett; éretlen bogyója mérgező!
Erdei fenyő: tűleveleit összevágni, teája köhögéscsillapító
Hársfa: a virágját egyben forrázzuk le, így kevésbé megy tönkre benne a nyálkaanyag. Lehet forrázni is.
Ökörfarkkóró: sárga virágját kell lecsipegetni és megszárítani. A forrázatot érdemes átszűrni. Nyálkaoldó, köptető, köhögés-csillapító, sebgyógyító, gyulladásgátló, görcsoldó, nyugtató, fájdalom-csillapító, fertőtlenítő hatású.
Kamilla: gyulladáscsökkentő hatású.
Rozmaring: gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású.
És végül egy jó tanács tél előtt: a szárított almahéjból főzött tea immunerősítő és finom is. :-)

Szeretettel várunk! Alakítsuk együtt a klub programját!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése