2014. szeptember 19., péntek

Szobatisztaság, alvás - beszélgetés Harmat Tamás pszichológussal

Várunk mindenkit szeretettel a novemberi baba-mama klubunkba
14-én 10 órakor
a Pannónia gyerekkönyvtárában.
Vendégünk: Ujszászi Petra pszichológus, a LÉK elnöke
Téma: Indulnak a LEMangURIA foglalkozások
Decemberi előzetes:
Időpont: dec. 12. 10.00
Vendég: Szabó Csilla
Téma: Bemutatkozik a szentkirályszabadjai családi napközi

Az októberi baba-mama klubban Hamar Tamás pszichológussal beszélgettünk minket érintő kérdésekről. A két fő témakör a szobatisztaság és az alvás volt.
A teljesség igénye nélkül a legfontosabb gondolatok, amik elhangoztak:
A mai pelenkák jelentősen késleltetik a gyerek szobatisztaságra való hajlandóságát. Kétéves kor után és jobbára nyáron érdemes elkezdeni a próbálkozást, de a dackorszak idején nem tanácsos. A szobatisztaság és az ágytisztaság két külön fogalom, ez utóbbinak később jön el az ideje. Ha már egyszer lekerült a pelenka, de még sorozatosak a kudarcélmények, akkor sem tanácsos visszafelé lépni, és újra pelenkát adni a gyermekre. Fontos a kitartás, a türelem, a pozitív megerősítés. A bili használata csupán egy segédeszköz, ami akár ki is maradhat a szoktatási folyamatból, ez egyénenként változó. Az éjszakai ébresztés - a bepisilés megelőzésenként - nem tanácsos, ugyanis a gyerekek többsége nehezen ébreszthető fel egészen, s így félálmukban megpisiltetve őket, az idegződik be, hogy ilyenkor szabad ellazítani a hólyagzáró izmokat, s ezzel csak megerősítjük az éjszakai ágybavizelést. Másrészt minden gyermeknek szüksége van az egészséges fejlődéshez a nyugodt, zavartalan alvásra. Ez a módszer nem a gyerek örömteli közreműködésére; hanem a szülő kemény beavatkozására épít.
Az alvással kapcsolatban is felmerült az önállóságra való szoktatás, vagyis a külső segítség nélküli, egyedüli elalváshoz való hozzászokás. Fontos továbbá a közel azonos időpontban való fektetés, az ehhez kapcsolódó rituálék kialakítása.
Az ébredés módja is gyerekenként változó. Van, aki jókedvűen ébred, van, aki sírva, és csak nehezen lehet megnyugtatni. Neki elegendő időt és megfelelő környezetet (babusgatást, türelmet) kell biztosítani, hogy újra nyugodt, békés kisgyermek lehessen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése