2011. április 22., péntek

A család, mint gazdasági egység

 A következő alkalmunk (május 6.) ismét a Gyermekkönyvtárban lesz.

A legaktuálisabb programunk a Születés Ünnep. Sikerült a plakátokat széthordani. Köszönet Hitter Hajninak, aki vitt Fűzfőre, Tobrukba, Káptalanfüredre, Felsőörsre, Szentkirályszabadjára. Köszönjük Kováts Annának, hogy elhozta a plakátokat és elvitte a Bajcsy oviba. Kóbor Szilvinek pedig azt köszönjük, hogy vitt a berényi védőnőnek és a magánbölcsibe. A többi helyre én vittem.    (CBA, Coop, Mesebolt, Pannónia, Gyermekkönyvtár, Védőnő). Budatava maradt ki. Nálam van a plakát, ha valaki jár arra, akkor nálam jelentkezzen és odaadom neki.

Lesz egy kis babaruhabörze a Születés Ünnep alatt a Pannónia 1. szobájában 9.00-tól 12.00-ig. Akinek van árulni való holmija Hitter Hajninak írjon: hitter.hajnalka@chello.hu

Sajnos még mindig nem jelentkezett senki ajándékra, ez nagyon fontos lenne, kérlek jelentkezzetek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Schneider Éva volt a vendégünk, akivel a családról, mint gazdasági egységről beszélgettünk. Éva Budataván lakik, két felnőtt és egy 17 éves gyermek édesanyja.
Igaz, hogy mindenkinek van elképzelése a család fogalmáról, de nem felesleges, hogy tisztázzuk, pontosan mit értünk alatta.
Kis család: szülők, gyerekek
Törzscsalád: nagyszülők, gyerekeik, a gyerekek párja és unokák
Nagy család: rokonság


Magyarországon alaposabban, tudományos igénnyel a XIX. század elején kezdtek el foglalkozni a családok felépítésével, szerepével, a társadalomhoz való illeszkedésével.
A hagyományos családokban a termelés és a fogyasztás is a családon belül történt. A világ egyes részein még ma is a párválasztásban a szülők döntenek gazdasági megfontolások alapján. Így volt ez régebben Európában és Magyarországon is. Az emancipáció hatására a nők világszerte nagyobb szerepet kaptak a társadalmi életben, addigi, családban elfoglalt szerepük rovására. A társadalom igyekezett pótolni a család egyes funkcióit, a gyereknevelést az óvodákkal, a közös étkezést az éttermekkel, a betegápolást a kórházakkal, az idősek gondozását idős otthonok létrehozásával. Ezzel a folyamattal egy időben a családot összetartó gazdasági érdek helyett megnőtt az érzelmek jelentősége.

A gazdasági környezetet azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, miközben a családunk boldogulását keressük. Tisztában kell lennünk azzal, hogy érzelmi és racionális döntéseink megvalósításához is anyagi eszközökre van szükségünk. Ha a nyugdíjunk, vagy gyermekünk jövője a kérdés, amellett, hogy ésszerű mértékben támaszkodunk a társadalom segítségére, tudnunk kell, hogy mi vagyunk azok, akiknek tennie kell az elérni kívánt cél megvalósításáért. Mindegy, hogy ki van kormányon, a társadalom lehetőségei korlátozottak mind a nyugdíj, mind pedig a gyermekek tanítása, lakáshoz való segítése, családalapításának támogatása területén.

Minél korábban kezdünk tudatos lépéseket tenni, takarékoskodni, annál kisebb az az összeg, amivel havonta hozzájárulhatunk céljaink anyagi támogatásának megteremtéséhez. Itt egy táblázat ennek szemléltetésére:







10 % hozam, 4 % Infláció, 10 millió Ft






évek száma
havi megtakarítás
tőke
hozam
5 év
122.000
7,9 millió
2,1 millió
10 év
43.000
6,2 millió
3,8 millió




10 % hozam, 4 % Infláció, 10 millió Ft






évek száma
havi megtakarítás
tőke
hozam
15 év
21.000
5 millió
5,4 millió
18 év
14.000
4,3 millió
6 millió

Láthatjuk egyrészt, hogy minél hosszabb idő áll a rendelkezésünkre, annál kisebb az az összeg, amit el kell vonni a napi kiadásoktól. Másrészt pedig az idő múlásával, mivel a pénz „dolgozik” kisebb összegből lesz a hozam miatt nagyobb megtakarítás.



Éva felajánlotta a lehetőséget arra, hogy személyes tanácsadás során segítse a családi gazdasági kérdések közötti eligazodást.
Elérhetőségei:
eschneider@freemail.hu
30/9944664

Következő alkalmaink:

Május 6.: Hová menjünk a családdal kirándulni? Bemutatóhelyek, vezetett túrák, tanösvények a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban - beszélgetés Knauer Annával, aki gyesen lévő turisztikai referens a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságánál.


Május 20. Mit tudhatunk meg az írásunkból? Beszélgetés Schneider Éva grafológussal a grafológiáról és arról, hogyan vizsgál a grafológus.

Június 3. Évadzáró beszélgetés. Szülői tapasztalataink összegzése kérdéseink, kételyeink megbeszélése.


Gyertek el kisbabátokkal, alakítsuk együtt a klub további programját.

Livi, Emma, Sára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése