2011. május 6., péntek

Kirándulási lehetőségek, programok a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban és más közeli természetvédelmi területeken.

Nagy számban voltunk jelen ezen a rendkívül gazdag, színes képekkel, videókkal illusztrált beszélgetésen. Fogadjátok szeretettel Knauer Anna összefoglalóját

Knauer Anna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság gyes-en lévő turisztikai munkatársa a nemzeti park honlapján keresztül mutatta be az Igazgatóság programajánlatát és a kirándulási lehetőségeket. Most az összefoglalóban csak nagyon röviden térek ki az egyes látnivalókra, inkább „rendszerszerűen” próbálom bemutatni a lehetőségeket. A további részletekről a honlapon, a kiadványokban és telefonon/személyesen érdeklődhettek. Jó barangolást!

Dióhéjban:
A honlapon (www.bfnp.hu) az Ökoturizmus, az Oktatás Erdei Iskola és a Termékek, E-bolt menüpontok alatt lehet megtalálni az idevágó praktikus tudnivalókat.
Látnivalók/programlehetőségek:
Bemutatóhelyek, látogatóközpontok, Jeles Napok, tanösvények, nyílt túrák, csónakázás, vezetett túrák, fotópályázat…
A megismerést segítő kiadványok, prospektusok:
Turistatérképek, BfNP térkép, tanösvényeket, tájegységeket, bemutatóhelyeket bemutató tájékoztató füzetek, Kankalin füzetek (letölthető). A balatonalmádi (és más) Tourinform Irodában megtalálható a Programajánló és a bemutatóhelyeket ismertető mini leporelló.
További felvilágosítás:
Knauer Anna (knauer.anna@upcmail.hu 30/491-0087)
vagy
Turisztikai és Oktatási Osztály: 87/555-291, Józsa Erika jozsae@bfnp.kvvm.hu, 30/491-0060
A Facebookon is ott van a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, ha bejelölitek, mindig időben értesülhettek a programokról.

Részletesebben:

Bemutatóhelyek

Ha szeretnétek egy tartalmas, természettel kapcsolatos programot, de nem feltétlenül akarjátok az erdő mélyét járni, érdemes ellátogatni egy bemutatóhelyünkre. A bemutatóhelyek védett területeken működő, különböző természeti vagy kulturális értékeket megismertető látnivalók. Meghatározott nyitva tartási időben, belépőjeggyel lehet őket megtekinteni. Autóval megközelíthetők, kis ajándékbolt, WC, pihenőpadok, néhol játszótér a látogatók rendelkezésére áll. A bemutatóhelyek megismerését segítik a helyszínen kihelyezett ismertető táblák, a megvásárolható kiadványok, a honlapról letölthető Kankalin Füzetek http://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/feladatlapok_keresztrejtvenyek/ és egyes bemutatóhelyeken a szakvezetés.
Jeles Napok alkalmával, kiemelt időszakokban (pl. Balaton 7, Nemzeti Parkok Hete) felnőtt jegy helyett kedvezményes jegy váltható. Ezeken a napokon általában rendezvény is várja a látogatókat a bemutatóhelyen, ilyenkor érdemes jönni! Ezek az alkalmak a letölthetők Programajánló c. füzetben, illetve a honlapon a Programajánlóban részletesen megtalálhatók: http://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/programajanlo/. A felnőtt jegyből kedvezményt kap az is, aki igénybe veszi a bemutatóhelyeket ismertető leporellón található pecsétes kedvezményt. A további kedvezményekről a bemutatóhelyeknél olvashattok. Itt az alapvető információn kívül GPS koordinátákat, térképet, YouTube videót is találtok az egyes bemutatóhelyekről, melyek a következők:
Lóczy-barlang Balatonfüreden; Tapolcai-tavasbarlang; Hegyestű Geológiai Bemutatóhely Zánkától északra (egykori bazaltvulkán, majd bazaltbánya, szép kilátás), Monoszló mellett; Salföldi Major (régi magyar háziállatok, fűszerkert, állatsimogató, fotókiállítás); Zalaszántói Kotsy-vízimalom; Csodabogyós-barlang Balatonederics határában (kalandtúrák 10 éven felülieknek); Lábas ház (tájház) Vörsön a Kis-Balatonnál; Fekete István Emlékszoba és Matula kunyhó a Kis-Balatonon, Kápolnapusztai Bivalyrezervátum. Bakonybélben az Erdők Háza, Zircen az Arborétum, Szentgálon a Kőlik-barlang (kalandtúrák 10 éven felülieknek) is a BfNP bemutatóhelye.

Látogatóközpontok

Igazi újdonságnak számít a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a látogatóközpont. Az idén júniusban nyíló Levendula Ház Tihanyban és a 2012-ben nyíló Pannon Csillagda Bakonybélben, a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzetben bővíti a természet megismerését szolgáló lehetőségeket. Ezek a komplex élményt kínáló bemutatóhelyek a nemzeti park illetve a „csillagos ég” fogadókapui is, ahol tájékoztatást adnak az adott terület látnivalóiról. Az állandó és időszakos kiállításokon kívül előadóterem, foglalkoztató-szoba, zöld bolt és más szolgáltatások is várják a látogatókat. További részletek: www.levendulahaz.eu és www.csillagda.net. Nagyon szép honlapok, érdemes bekukkantani!

Tanösvények

Ha gyalogos kirándulásra vágytok és önállóan szeretnétek nekivágni a természetnek, akkor tanösvényeinket ajánlom figyelmetekbe. A tanösvények általában szabadon és ingyenesen látogatható, tájékoztató táblával ellátott turista ösvények, különböző hosszúságú és nehézségű útvonallal. Útközben olvashattok a helyi állat- és növényvilágról, várromokról, denevérekről, kőzetekről, erdei házirendről… Sok tanösvénynek tájékoztató füzete is van, amit megvásárolhattok a bemutatóhelyeken, online vagy a csopaki székházban (szeptembertől én is ott csücsülök). A túra előtt érdemes megnézni, milyen hosszú a tanösvény, mennyi a szintemelkedés (mennyit kell „hegyet mászni”), hogyan lehet megközelíteni a kiindulópontot. A kiránduláshoz nagy segítséget nyújtanak az Igazgatóságnál, online és a bemutatóhelyeken is megvásárolható turistatérképek. A BfNP térkép nagyon szép és tartalmazza a terület tanösvényeit is, de pontos útvonalkövetésre nem alkalmas. Ugyanakkor a hátoldalán megtalálhatók a legfontosabb tudnivalók a nemzeti parkról, mint turisztikai célpontról. Megvásárolható térképek: http://www.bfnp.hu/ma_megrendelheto/termekek/terkepek/
Tanösvényeink közül kisgyermekes családoknak leginkább a csopaki Pele-körutat (A BfNPI székháza körüli parkban kanyargó rövid, szabadon látogatható interaktív tanösvény, már 6 fő előzetes jelentkezésével szakvezetéssel is meglátogatható 200 Ft/fő díjért, ami levásárolható a helyi boltban.) és a Keszthelyi-hegységben található Pele Apó Ösvénye (Pele Apó és unokája, két rajzolt figura kalauzolja a kirándulókat) útvonalat ajánlom. Fontos még kiemelni, hogy a Kis-Balaton fokozottan védett területén található Diás-szigeten kiépített Kócsag tanösvény szakvezető kíséretében tekinthető meg.


Nyílt túrák

Ha inkább szervezett kiránduláson venne részt a család, ideális választás az Igazgatóság nyílt túráin részt venni. Így nem csak a szép és élménydús útvonalon haladhattok, hanem közben sok érdekességet hallhattok a környék természeti értékeiről, kulturális örökségéről. A szakvezetők az Igazgatóság szakemberei, pl. természetvédelmi őrök, akik jól ismerik a területet. Nagyon nagy élmény, amikor egy-egy növényt, arra sétáló rovart, felreppenő madarat, elcsusszanó siklót mutatnak be a túra résztvevőinek. Madármegfigyelő, denevéreket bemutató éjszakai túra is van! http://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/programajanlo/
Térítéses túrák
Családok, baráti társaságok részére konkrét időpontokra meghirdetett túrákat ajánlunk egyes tájegységeinken. Ilyen például a Kis-Balatonon a kisbuszos kirándulás vagy csónakázási lehetőség az „Ős” Zalán, illetve gyalogtúrák a Tihanyi-félszigeten a nyári hónapokban. Előzetes – akár online – jelentkezés alapján, szakvezetővel overallos barlangi kalandtúrán lehet részt venni a Csodabogyós-barlangban és a Szentgáli-kőlik barlangban. A barlangjáráshoz felszerelést biztosítunk.
Nagyobb csoportoknak ajánljuk a szakvezetéses túrákat busszal vagy gyalogosan, tájegységtől függően. A túrákhoz területileg kapcsolódó bemutatóhelye(ke)n a túra felnőtt résztvevői kedvezményes jegyet válthatnak.

Egyéb programok, lehetőségek
Természetfotózás a Kis-Balatonon, madárgyűrűző programok, fotókiállítás, hulladékgyűjtő akció, Geotúra-vezető képzés, előadások tartása iskolákban, óvodákban, odúéptés, Erdei Iskola programok, akkreditált tanártovábbképzés, vetélkedő iskolásoknak, fotópályázat „Együtt a természettel” címmel: ide kiránduló családról, természetre rácsodálkozó gyerkőcről érdemes képeket beküldeni! http://www.bfnp.hu/ma_files/egyutt_a_termeszettel_fotopalyazat_kiiras.pdf


Jó kirándulást, kellemes ismerkedést a Természettel! Neveljétek a természet szeretetére a gyerekeiteket, hogy örömüket leljék benne és megőrizzék azt a jövő generációinak! A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei szívesen segítenek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése