2013. október 18., péntek

Fizl Kata: A babajelnyelv

A babajelnyelv a siketek jelnyelvén alapuló kommunikációs módszer, mely a halló babák és halló szüleik kommunikációját segíti a korai nonverbális időszakban. Ezzel a hatékony módszerrel egy olyan készséget adhatunk babáink kezébe, mellyel ki tudják fejezni szükségleteiket, igényeiket, érzelmeiket, élményeiket akár már 8 hónapos korukban. Ennek következtében a frusztráció és a hisztik száma lényegesen csökken, hiszen a babák meg tudják értetni magukat. Átlagosan 1−1,5 évet ölel fel ez a jelelő időszak, mely csökkenti a frusztrációt a baba első legfontosabb 3 évében, és rengeteg hosszú távú előnnyel jár. Közel 30 éve dr. Joseph Garcia jeltomácsként dolgozott, és megfigyelte, hogy siket barátainál született halló babák hamarabb kezdenek kommunikálni szüleikkel a jelnyelv segítségével, mint a halló babák. Így született meg a babajelnyelv, és közel 30 éves múltja, rengeteg kutatási eredménye bizonyítja hatékonyságát. Ez a módszer elkezdett hazánkban is elterjedni. Amerikában és Angliában már régóta alkalmazzák bölcsődékben is. A babák ebben a korban sírással, hangjukkal és a saját maguk által kreált jelekkel próbálnak velünk kommunikálni. Mutogatós mondókákból csípnek el szavakat, melyeket vagy megértünk, vagy nem. Ellesik mozdulatainkat, illetve próbálják utánozni az érdeklődésükbe került tárgy mozgását, vagy hangját. Linda Acredolo és Susan Goodwyn professzor asszonyok egy kutatásuk egyik eredményeként bebizonyították, hogy a babajelelés a nyelvi fejlődés teljesen szokványos állomása! Megtanítjuk a babáinkat integetni, tapsolni, puszit küldeni. Ezek is babajeleknek számítanak. Miért ne taníthatnánk meg a kicsinyünknek, hogy hogyan mutassa, ha éhes és tejecskét vagy éppen banánt szeretne enni? Ha éppen fázik, fél valamitől vagy a séta alatt látott kémény tetején ülő gólyáról szeretne beszélni? A legtöbb hiszti, dühroham, nyűgös viselkedés sokszor nem annak tudható be, hogy a baba szomjas, nő a foga, vagy erősen fúj a szél, hanem határozottan azért, mert nem tudják megértetni, kifejezni magukat. Egy anya az első perctől együtt rezdül a kisbabájával, tökéletes összhangban vannak, megértik egymást. A babajelnyelv nem helyettesít, hanem pluszt ad nekünk a mi és a kisbabánk közti kommunikációhoz. Nem fejlesztés, mert a babák meglévő készségeire épít, hanem segítség abban, hogy a jelnyelv segítségével közölni tudják szükségleteiket, mondandójukat, még a beszéd megjelenése előtt, ennek ellenére nagyon sok előnye van.
• A babád kap egy olyan képességet a kezébe, mellyel ki tudja magát fejezni, tudatni tudja igényeit, félelmeit, gondolatait, érzéseit ezzel a frusztrációja csökken
• Csökkenti a hisztik számát
• Nonverbális időszakban könnyebb az értés és a megértetés
• Nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb lesz, önértékelése is jó irányba fejlődik
• Szorosabb gyerek-szülő kapcsolat
• Átlagosan a babajelet használó gyerekek nyelvi fejlődése gyorsabb, választékosan, nagy szókinccsel kezdenek majd el beszélni
• Játéknak fogja fel
• Jobb a szövegértésük
• Könyveket is jobban szeretik
• IQ szint magasabb (kutatásokkal alátámasztott adat)
• Csökkenthető a kisgyerekkori frusztráció és viselkedés problémák kialakulása
• Szülők frusztráltsága is csökken
• Megtudjuk milyen okos a babánk valójában!
• 2 nyelvű családoknál összekötő jelként funkcionál
• Testvérféltékenységet is csökkenti, be lehet vonni a nagyobb testvért is jelelni
Hátrányai nincsenek
 6-8 hónapos babáknál már el lehet kezdeni a babajelelést. 9-12 hónapos babáknál már nagyon gyors eredményeket lehet elérni. Minél idősebb a baba, annál hamarabb jelel vissza. Akkor sem késő elkezdeni, amikor a babák 15-24 hónaposak. Ugyan mondanak szavakat, szótagokat, hangutánzókat, de még így is sokat tud tenni a babajelnyelv. Több éves kutatás olyan eredményből számol be, hogy egy átlagos 18 hónapos jelelő baba átlagosan közel 100 jelet használ gondolatai kifejezésére és ugyanennyi szót is. Nem babajelelő társa ugyanennyi idősen 10-50 szót használ. Átlagosan 14 hónapos korukra 2-4 szavas mondatokat alkotnak jelelve, míg nem jelelő társuk átlagosan 20 hónapos korukra érik ezt el.
Kislányommal hat hónapos korában kezdtünk jelelni, és 8 hónaposan jelelt vissza először. Ekkor már 5 babajelet használt, és napról napra egyre jobban ki tudta magát fejezni. 15 hónapos korára tőmondatokban, babajelnyelv segítségével kommunikált kb. 200 szót és mellette kb. 50-et hangzó beszéddel. Kétéves korára elhagyta a jelelést, és folyékonyan, bő és választékos szókinccsel kezdett el beszélni. 
Fizl Kata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése