2014. február 28., péntek

Szülők Iskolája - dr. Földes Petra: Családi életciklusok


A Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete a Baba-mama klubbal együttműködve szeretettel vár a Szülők Iskolája előadássorozatának ötödik alkalmára.

Ideje: Március 28. péntek 17.00
Helye: Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár Olvasóterme

Címe: Dr. Földes Petra főiskolai docens, mentálhigiénikus: Rendszer és szerepek a családban


Egy kis ízelítő az előző alkalmon elhangzottakból:



A Nagycsaládosok balatonalmádi Egyesülete szervezésében megvalósuló Szülők Iskolájának negyedik alkalmán dr. Földes Petra főiskolai docens, mentálhigiénikussal beszélgettünk a családi életciklusokról:
A család egyensúlyra törekvő rendszer; a rendkívüli helyzetekre úgy reagál, hogy ezt az egyensúlyt igyekszik helyreállítani. Ez szükséges ahhoz, hogy a család a benne élők számára biztonságos és kiszámítható közeg legyen.
Amikor családi identitásról beszélünk, az azt jelenti, hogy a családtagok, miközben különböző szerepekben vannak jelen a családban, aközben azonos, és csak rájuk jellemző szokásokat, hagyományokat, kommunikációt képviselnek. Ahogy nőnek a gyerekek, a korábbi viselkedésminták már nem működnek, az egyensúly a régi eszközökkel már nem tartható fenn – változásra van szükség a viselkedésekben, miközben a családi identitás mint háttér változatlan marad.
A családi életciklusok:
  • kirepülés a fészekből
  • párrá alakulás
  • „kettőből három” – az újszülött érkezése,
  • család kisgyermekkel
  • család iskolással
  • család fiatallal
  • „üres fészek”
  • nyugdíjas kor
  • veszteségek kora
Minden életciklusban különbözőek a szereplők szükségletei. Az életciklus- változásnál új szerepek jelennek meg. A régi szerepek megváltozása veszteséggel jár. A változás új viselkedést hoz magával. A megváltozott helyzetre nem reagálunk egyformán, ezért kell jól érteni minden családtag szükségleteit. Például: ha egy anya nagymamává válik, teljesen elfogadható az a viselkedés is, ha ő maximum a vasárnapi ebédkor kíván a gyermeke új családjának életében részt venni, de az is, ha – ragaszkodva a korábbi családanyai szerephez – intenzíven szeretne részt venni a fiatal család életében. Mindkét szükséglethez meg kell találni a családi rendszer számára elfogadható megoldást.
Szerepeink nemcsak családon belül vannak: anya, feleség, családfenntartó stb., hanem családon kívüli szerepeinknek is igyekszünk megfelelni. Megfelelni annak, amit a társadalom például egy jó anyától elvár. (A következő rendezvényünk éppen ezt – a különböző szerepek témáját és problémáját – állítja majd középpontba.)
Egy-egy családi életciklus változásnál akkor fog az új családi egyensúly kialakulni, ha mindenki szükséglete kielégül.



Kirepülés a fészekből:
Nemcsak a kirepülő fiatal, de az elengedő család szempontjából is nehéz periódus. A sikere nagyban múlik az elengedő szülőn, szülőpáron. Ilyenkor jelenik meg, hogy sikerült-e az elengedő szülőknek megőrizni azt a saját identitást, ami biztonságot ad nekik a gyermekeik elengedéséhez.
Párrá alakulás:
A pároknál a teljes családi örökség megjelenik egy puttonyban, például hogyan is zajlik a Karácsony. Ez kellőképpen rugalmas kell, hogy legyen. Ha nagyon különbözőek a családok, ahonnan a pár érkezik, akkor érdemes arra fektetni a hangsúlyt, hogy értjük-e a másik család rendszerét, el tudunk-e benne igazodni. A merevebb rendszerből a lazább felé érdemes mozdulni; a kaotikusból a rendezettebb felé. Érdemes odafigyelni a hagyományokra és hiedelmekre. (Ilyen hiedelem példaképpen, ami, bár jól működteti a családot, de nem feltétlenül találkozik a párunk tapasztalatával, hogy: Valóban csak a napján lehet a gyermek szülinapját megünnepelni?) (Hasonló példákat bárki gyűjthet a saját párkapcsolatából…)
Család újszülöttel
Az óvodában, iskolában, de már a szülőszobán is, a társadalom számára anyukák lettünk. Ez a legfontosabb szerep az újszülöttet nevelő családban, de hosszabb távon a szülő nemcsak anya és apa. A társadalom tol bele ebbe a szerepbe, de ez hosszabb távon nem kizárólagos szerep. Ha ki tudunk lépni ebből a szerepből, az jelentősen megkönnyíti a gyermekeink majdani elengedését.
Család kisgyermekkel:
Ebben az életciklusban történik a nagy változás. Bár a társadalom elvárja az anyától hogy „jó anya” legyen, mindenkinek joga van kikattani: nemalvás, kötöttség stb., de ilyenkor sem borulhat fel a rendszer: meg kell osztani egymással a terheket, ilyenkor nagyon nagy szükség van az apa szerepvállalására. Veszély ugyanakkor, hogy ez a szerepvállalás eltereli a pár egymás iránti érzelmi szükségleteiről a figyelmet. A párnak egyszerre kell a „végrehajtói” – gyerekekkel kapcsolatos, és a házastársi –a mindent megalapozó, érzelmi kapcsolatot szem előtt tartani.
„Elég jó anyák” kívánunk lenni, de vajon tudunk-e követendő modellé is válni? Ez hosszabb távon az életben való szerepvállalásunkra is kiterjedő modell szerep – épp ezért fogunk következő alkalmunkon a családi és családon kívüli szerepekről beszélni.




Következő alkalmunkon március 28-án, 17.00-tól ismét dr. Földes Petra lesz a vendégünk, vele folytatjuk beszélgetésünket. Témánk: Rendszer és szerepek a családban és a családon kívül
A család minden egyes tagja kölcsönhatásban áll egymással. Ezek alakítják, változtatják a családot mint rendszert, és a tagok családban betöltött szerepét. A családtagok olyan szerepekbe kerülnek, ami összetartja a rendszert, akár azon az áron, hogy ez negatív szerepet jelent (pl. Pistike, a rossz gyerek, aki ragaszkodik is a szerepéhet, mert úgy érzi, ez a probléma tartja össze a családot).

A család nem szimplán a tagok halmaza, hanem egymáshoz fűződő viszonyaik és szerepeik rendszere. A családi alrendszerek izgalmas szövetet adnak a rendszernek; kiemelt jelentőségű a szülői, a házastársi és a gyermeki alrendszer. Mit jelentenek ezek a fogalmak, milyen kapcsolatban állnak egymással? Miben különbözik a szülői és a házastársi alrendszer, és hogyan működik mindez a mozaik-családokban? Hogyan hatnak a személyiségre a családi szerepek, milyen szerep-lehetőségek és - veszélyek jellemzőek a testvérsor különböző helyein? Igyekszünk kitekinteni a társadalomra is, hiszen az sem mindegy a család szempontjából, hogy mindeközben milyen társadalmi szerepeket töltenek be a különböző családtagok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése