2009. március 13., péntek

Csecsmő és gyermektáplálás

A csecsemő- és gyermektáplálás témát boncolgattuk vendégünkkel, Turzó Gáborné, Ági védőnővel.
Ági a gyermek hat hónapos koráig a kizárólagos anyatejes táplálást támogatja, természetesen, ha megoldható. Sajnálkozva tette hozzá, hogy itt, Almádiban visszaesőben van a szoptatott babák száma, ami talán amiatt is lehetséges, hogy a kismamák a kórházból távozva kapnak egy tápszer receptet és az első kudarcok után, ki is váltják. A tápszerhasználat gyakran maga után vonja a tej elapadását. Ezért kitartó próbálkozásra buzdít mindenkit. Elhangzott, hogy tapasztalt anyukák támogatásával lehetne szoptatást-támogató csoportot szervezni.

A hozzátáplálásnál Ági kiemelte a fokozatosságot. Mindig egy féle zöldséget ismertessünk meg a gyermekkel, és az adagját is apránként növeljük. Javaslata az volt, hogy a nagyobb mennyiségben elkészített főzeléket jégkockatartóban fagyasszuk le, és mindig eggyel többet adjunk a gyermeknek. A hús  fokozatos bevezetését is javasolta. Javasolta továbbá, hogy a fűszerezéssel csínján bánjunk, de természetesen teljesen ne hagyjuk ki. A cukor fogyasztására szinte soha nincs szükség.

Több kérdés elhangzott az allergiákról illetve a tehéntej esetleges allergizáló hatásáról, valamint hogy hol lehet bioalapanyagokat beszerezni Megtudtuk, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság székhelyén, Csopakon (Kossuth u. 16. 87/555-291, Zöld Pont Iroda) munkaidőben beszerezhető egy füzet, amiben a tágabb környék biogazdái mutatkoznak be. Eredetileg ez a füzet a Csalán Egyesület (Veszprém, a sétálóutca egyik kapualjából közelíthető meg az irodájuk, Rákóczi Ferenc u. 3. I./2.) kiadványa, náluk még inkább valószínű, hogy beszerezhető. A www.csalan.hu oldalról a kiadvány bemutatása: Bioportékák heted7 dombokról Az ökologikus gazdálkodásból származó termékek könnyebb megtalálhatósága, a termelő-fogyasztó közötti közvetlen kapcsolat kialakítása érdekében összeállítottunk egy kiadványt a környék biogazdáiról, termékeiről. A kiadvány a konkrét adatok mellett az ökologikus gazdálkodás főbb ismérveit is tartalmazza. Célunk, hogy minél többen felismerjék a biotermékek jelentőségét, megbízhatóan egészséges voltát, és biztosítsuk a közvetlen kapcsolatteremtés és egyben a beszerzés lehetőségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése