2009. március 27., péntek

Receptek

Mindenki figyelmébe ajánljuk a Babaszakácskönyvet, ha ide kattintasz elolvashatod.

Egy kis ízelítő a klub anyukáinak gyűjteményéből:
Zabpelyhes-körtés süti
35 dkg körte
fél citrom leve és reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
15 dkg puha margarin
5 dkg barna cukor
5 dkg cukor
10 dkg méz
10 dkg finomliszt
15 dkg zabpehely
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Kimargarinozunk, kilisztezünk egy 18 cm-es tortaformát, és az aljába sütőpapírt teszünk. A körtét meghámozzuk, kimagozzuk, vékonyan felszeletejük és gőz fölött puhára pároljuk. Hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt citromhéjat és az őrölt fahéjat, majd villával alaposan összetörjük. Ezzel megvan a körtelepépünk, ez lesz a süti tölteléke.
A margarint, a kétféle cukrot és a mézet takaréklángon kevergetve összeolvasztjuk. Ahogy a cukor felolvadt, levesszük a tűzről, majd megvárjuk, amíg langyosra hűl, és összekeverjük a liszttel meg a zabpehellyel.
A zabpelyhes keverék felét belenyomkodjuk az előkészített tortaformába. Rásimítjuk a körtés tölteléket, és ezen egyenletes rétegben elosztjuk a maradék zabpelyhes keveréket. A sütit 30 perc alatt aranybarnára sütjük, majd csak akkor nyúlunk hozzá, ha teljesen kihűlt. Ezután ugyanúgy szeleteljük, mint egy tortát.


Burgonyás kenyér
50 dkg liszt
4-5 közepes burgonya
teáskanál só
2 cs. szárított élesztő
5 ek. olaj
tej
Az élesztőt 1-2 dl langyos tejben felfuttatjuk. A burgonyát karikára vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és áttörjük.
Az alkotórészeket sorban összekeverjük a dagasztógéppel (v. kézzel) úgy, hogy kemény tésztát kapjunk. Ha szükséges, még annyi vizet tehetünk hozzá, amennyit a tészta felvesz. Kézzel is átgyúrjuk, közben lisztezzük, hogy ne legyen ragadós.
Tetszőleges formára alakítjuk, majd sütőlapon 1 órát kelesztjük meleg helyen, majd forró sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük.

Zsemle
40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5-3 dl tej
1 kk só
5dkg teavaj
1 tojás a tetejét megkenni

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, amibe egy csipet cukrot is teszünk. Így biztosan felfut. A lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a felfuttatott élesztőt összedagasztjuk kézzel, de lehet géppel is. Ha túl morzsás, akkor még tejet, ha túl ragacsos, akkor még lisztet teszünk hozzá. Mikor már jó ruganyos, kb. 1 órát meleg helyen, letakarva kelesztjük. Előmelegített 180 fokos sütőben kis gombócokat formázva, tetejét tojással megkenve 20-30 perc alatt megsütjük.

Rozskenyér, grahamkenyér
30 dkg fehér liszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, de ez helyettesíthető grahamliszttel, vagy kukoricaliszttel is
1 kiskanál só
2,5 dkg élesztő
3 dl tej vagy víz
1 tojás a tetejére
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, beletesszük a sós lisztes keverékbe. Kézzel jól kidagasztjuk, (lehet dagasztógéppel is, ha van) pirított tökmagot, vagy bármilyen más magot gyúrunk bele. Egy órán át meleg helyen letakarva kelesztjük,  tetejét egy felvert tojással megkenjük, majd előmelegített, 200 fokos sütőben negyed óra alatt pirosra sütjük.

Zöldfűszeres zsemle
Tészta: 250 g sima liszt
250 g teljes őrlésű búzaliszt
1 cs szárított élesztő (7g-os)
1 tk cukor, 2 tk só, 3 ek olaj
250 ml langyos víz
2-2 ek finomra vagdalt petrezselyem, snidling, kapor
A megkenéshez: 1 tojássárga, 1 ek víz
A tészta hozzávalóit robotgéppel 6-7 perc alatt összedagasztom, a zöldfűszereket csak a végén gyúrom a tésztába. Letakarva 1 órán át langyos helyen kelesztem. Ha szépen megkelt, kicsit átgyúrom, és 12 darabra osztom, kis gömböket formázok belőle. Az előkészített sütőlemezre helyezem őket, és még kb. 20 percig pihentetem. Ekkor éles késsel keresztben bemetszem a tetejüket, és a kanál vízzel kikevert tojássárgájával megkenem őket. Előmelegített 180 C fokos sütőben 25 perc alatt megsütöm.


Házi gumicukor, cukor nélkül
60 dkg mirelit málna
20 dkg méz
4 dkg zselatin
A formák kikenéséhez kevés semleges ízű olaj
A málnát összepürésítjük, majd átszűrjük, hogy 3 dl magnélküli, friss málnalevet kapjunk.
1 dl málnalét és a zselatint kézi habverővel elkeverjük egy kis edényben, aztán hozzáadjuk a többi málnalevet és a mézet. Ezután a keveréket takaréklángon addig kevergetjük, amíg a zselatin tökéletesen feloldódik. Vigyázat, nem szabad felforralni!
Kenőecset segítségével vékonyan kiolajozunk néhány szilikonos jégkocka-tartót és elosztjuk benne a mézes-zselatinos málnalevet.
A formákat hűtőbe rakjuk, és ha 2-3 óra múlva megdermedt bennük a málnás keverék, készen vagyunk: a jégkocka-tartókból óvatosan kipottyantjuk a házi gumicukrokat.

Túró Rudi torta
A piskótalaphoz:
6 dkg finomliszt
½ kávéskanál sütőpor
1 dkg cukrozatlan kakaópor
2 tojás
6 dkg cukor
A krémhez:
15 dkg porcukor
2 evőkanál forró víz
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
1/2 citrom leve
2½ dl hideg tejszín
50 dkg túró
1 dl tejföl
1 csapott evőkanál zselatin + 1 dl víz
A tetejére: 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A tortaforma előkészítéséhez kevés puha vaj és finomliszt

Előmelegítjük a sütőt 175 C-ra. Kivajazunk, kilisztezünk egy 24 centi átmérőjű kapcsos tortaformát és az aljába méretre vágott sütőpapírt illesztünk.
A piskótalaphoz a lisztet összekeverjük a sütőporral, és teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport. Ezután a tojásokat és a cukrot robotgéppel alaposan fölhabosítjuk 4-5 perc alatt, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a kakaós-sütőporos lisztkeveréket. A tésztát átkanalazzuk az előkészített tortaformába, elsimítjuk és kb. 12 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel és nem tapad rá ragacsos massza, készen van. Ekkor rácsra tesszük a formát, és megvárjuk, hogy a piskótalap kihűljön.
Eközben elkészítjük a krémet. A zselatint elkeverjük az 1 dl hideg vízben, majd mérsékelt lángra téve addig melegítjük, míg a zselatin teljesen fel nem oldódik. (Vigyázat! Nem szabad felforralni!). Amikor kész, lehúzzuk a tűzről és félre tesszük hűlni. Ezután a porcukrot simára keverjük a forró vízzel, hogy ne ropogjon később a fogunk alatt, aztán hozzáadjuk a túrót, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a citromlevet és a kihűlt zselatint. Az egészet robotgéppel jól összedolgozzuk. Ezután elmossuk és tisztára töröljük a habverőket, a hideg tejszínből habot verünk velük, végül a tejszínhabot fakanállal óvatosan hozzáforgatjuk a túrós keverékhez.
Összeállítjuk az édességet. A piskótalapot kivesszük a tortaformából, a formát elmossuk és szárazra töröljük, aztán visszatesszük bele a már kihűlt piskótalapot. Rákanalazzuk az összeállított krémet, elsimítjuk, és a torta tetejét teaszűrőn át vastagon megszórjuk cukrozatlan kakaóporral.
A tortát 1 napig hűtőben tartjuk, aztán tálalás előtt késsel finoman körbevágjuk a formában, majd kiszedjük belőle és átemeljük egy nagy tálra.

Répatorta citromos lekvárral
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg búzaliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szerecsendió
20 dkg barnacukor
1,5 dl étolaj
4 db tojás
fél pohár tejföl
3 nagyobb sárgarépa (reszelve)
Tegyük egy tálban a kétféle lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket. Öntsük egy másik keverőtálba a tejfölt, az étolajat, cukrot, és a felvert tojásokat.
Fakanállal jól dolgozzuk össze a "nedves" keveréket, utána adjuk hozzá a reszelt répát, majd kis adagokban keverjük hozzá a fűzseres-szódabikarbónás lisztet is.
Kenjünk ki vajjal, és szórjunk meg liszttel egy közepes méretű, téglalap alakú sütőformát, majd öntsük bele a tésztát.


Acma (Açma): Török zsemle
50 deka finomliszt
1 tasak szárított élesztő
1 tk. sütőpor
1 pohár natúrjoghurt (150ml-es, és ez a továbbiakban mérőpohárként szolgál)
1 pohár étolaj
1 pohár langyos tej
1 egész tojás
1/4 pohár cukor
1 púpozott tk. só
1 tojás sárgája, és 1-2 kanál tej a lekenéshez
szezám, feketeszezám, darálatlan mák, vagy feketekömény a tetejére
A cukorból egy kanálkával elveszek, és elkeverem a langyos tejben, majd feloldom benne az élesztőt és néhány percig állni hagyom. A többi cukrot hozzáadom a liszthez, ugyanúgy mint a sütőport és a sót. A liszt közepébe egy mélyedést csinálok, beleöntöm az összezagyvált tojást, a joghurtot és az olajat, végül az élesztős tejet. Összeállítom az egészet egy szép kompakt, nem túl kemény tésztává. A liszt minőségétől függően pár kanálka tejjel szoktam lazítani néha, de most pont így voltak jók a mennyiségek. Lefedve a duplájára kelesztem. Kb. 1-1,5 óra múlva amikor ráérősen megdagadt a tészta a tálban, kiborítom egy vékonyan meglisztezett deszkára. (Ezek után már nincs szükség lisztezésre, ugyanis nagyon klassz a tészta, és szinte abszolút nem ragad. Öröm vele dolgozni!) Átgyúrom, és addig felezgetem, amíg valamivel nagyobb gombócokat kapok, mint egy ping-pong labda. 16 darabra osztható ez a mennyiség, de nagyobb kalácskákhoz 8 részre is elég szétosztani. Hosszú vékony pálcikákat sodrok a labdacsokból, félbehajtom őket és a két végüket ellentétes irányban megcsavarom, majd csiga alakúra tekerem. Tepsire sorakoztatom a kis halmokat, és konyharuhával letakarva jó fél órát hagyom őket még pihenni. A tojássárgáját tejjel simára keverem és lekenem vele a tésztát, végül szezámmaggal/feketeköménnyel bőven megszórom. Ha épp szorít az idő, akkor 170° C foknál hőlégkeverésnél sütöm meg egyszerre a 2 tepsire való süteményt, de nem melegítem elő a sütőt. A kelt tésztáknál viszont azt tapasztaltam, hogy alsó-felső lángnál lassabban, de szebben sülnek, és a szerkezetük is jobb lesz.


Zabpelyhes tallér
15 dkg puha vaj
6dkg barna cukor
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg finomliszt
1 kk őrölt fahéj
Fél kk szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg tejcsoki apróra vágva
Előmelegítem a sütőt 170 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és sütőpapírt terítek egy nagy tepsibe.
Összeállítom a tésztát. Összekeverem a zabpelyhet, a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat.
A vajat robotgépben habosra keverem a kétféle cukorral, majd hozzáadom a tojásokat.
A csokit felaprítom, a lisztes keverékhez szórom. Majd jöhet a cukros-tojásos keverék, az egészet fakanállal jól összedolgozom.
A tésztából diónyi adagokat teszek egymástól 5 centire a tepsire, majd ezeket nedves ujjal ellapítom. Egyszerre nem fér rá a tepsire.
A zabpelyhes tallérokat 10-12 perc alatt megsütöm. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek. Kb. 30 tallér lesz belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése