2013. február 22., péntek

Az almádi Baba-mama klub működése
 Egy kis áttekintés

Klubunk 2009 elején kezdte meg működését a Pannónia Kulturális Központ gyermekkönyvtárában. Ezen a bensőséges hangulatú helyen kéthetente, péntek délelőtt szervezünk az érdeklődő kismamáknak és kisgyermekes anyukáknak előadásokat, beszélgetéseket. A témák mindig a minket érintő kérdésekkel kapcsolatosak, meghívott szakértő vendégeink válaszolnak felvetéseinkre. Az utóbbi alkalmak legnépszerűbb előadásai a teljesség igénye nélkül:
A szeretetnyelvekről, a férfi és női kommunikáció és gondolkodás közti különbségekről, valamint a gyermekek önkéntes engedelmességéről beszélgettünk Soós Attila családmediátorral; a gyermekek gyászfeldolgozásáról Szabóné László Lilla református lelkésszel; a helyben gyűjthető gyógynövényekről Takács Feri bácsival; a házi tartósítási eljárásokról, vegyszermentes befőzésről Szalay Tímeával, a Csalán Egyesület vezetőjével; a testvéri kapcsolatokról Bacsárdi Csilla pszichológussal; valamint többek között a mindig aktuális szülésről, szoptatásról, hordozásról.
Viszont nemcsak ezen beszélgetések, klubalkalmak népszerűsítése céljából ragadtam tollat, hanem, hogy beszámoljak arról a sok tevékenységről, amelyek valamilyen formában a klubhoz kapcsolódnak, hogy meséljek arról a sok, lelkes anyukáról, akik ezeket a tevékenységeket koordinálják.
Babazászló
2012 júliusában elindult útjára az almádi babazászló. A kezdeményezés Kováts Anna ötlete. A zászló Nemes Éva csodálatos munkája. A zászló mindig az újszülött kisbaba szülőházára van kitűzve. A védőnők viszik el az első látogatáskor, és kb. egy hónapig van egy családnál. Célja, hogy a járókelők lássák és örvendjenek, hogy abban a házban kisbaba született, a szomszédok pedig vegyék a a bátorságot, hogy be lehet kopogni egy tál levessel. Először Simkó-Tardi Kornél születéséről adott hírt. Nagyon sok kisbaba születik Almádiban, van miért büszkélkednünk. Ezzel a zászlóval is tisztelgünk Kopp Máriának, aki a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom megálmodója volt. 
 
Babaruhabörze
A kinőtt gyermekruhák csereberélése. Évente kétszer, tavasszal és ősszel a városi Piactéren szervezzük. Főszervezők: Boros Hanga és Csenge r.zoltan@upcmail.hu, csengeb@yahoo.com
Gyermekkuckó-Pótmama szolgálat
Minden hétfőn 9.00-11.00-ig a Baba-mama klub és a Nagycsaládosok Egyesületének tagjai gyermekbarát környezetben biztosítják az apróságok játékos felügyeletét, amíg a szülő hivatalos ügyeit intézi vagy egyszerűen csak szeretne kikapcsolódni két órát.
Homeopátiás tanfolyam
A homeopátiával való ismerkedés Sütő Erika homeopátiában jártas szakember segítségével. Havonta egyszer szervezzük a Pannóniában. Főszervező: Csontos Zsuzsanna csontoszsuzsi@freemail.hu
Komatál
2011 júniusában indítottuk el a komatál mozgalmat. A célja, hogy a frissen szült édesanyáknak egy kis segítséget nyújtsunk úgy, hogy két hétig visszük a családnak az ebédet. Az édesanya így pihenhet a gyermekágy alatt, ismerkedhet kisbabájával, a főzés terhe alól megszabadul egy rövid időre.
Magocskák családi délután
A Baba-mama klub és az óvoda közös kirándulása. A cél a leendő és a már ovis gyermekek családjainak ismerkedése, közösségépítés. Egy mese keretébe szövünk játékos feladatokat. Évente kétszer, ősszel és tavasszal szervezzük meg a Malomvölgyben.

Mandulás táncház
Havonta egyszer a Vörösberényi Művelődési Házban, családi táncház élőzenére. Célja közösségépítés, az élő népzene és néptánc közelebbi megismerése.
Főszervező: Kis Elvira, Berta Anikó, Kreutz Károly. Az ő áldozatos munkájuknak köszönhetjük ezt az egyre több embert vonzó eseményt.
Mandulás népművészeti gyermektábor
Évente egyszer szervezzük, helyi gyermekeknek 2-14 éves kor között, helyi népművészekkel.
A Táncházról és a Gyermektáborról az alábbi internetes oldalon olvashatnak részletesen. Az oldalt Kis Elvira szerkeszteti, nagyon színvonalas, szeretettel ajánlom mindenkinek:
http://mandulastabor.blogspot.hu/
Születés ünnep
Évente egyszer, májusban szervezzük a Pannóniában várandós kismamáknak és családjaiknak. Kerekasztal beszélgetések a szülés, születés természetéről.
Téli játszóház
A hideg téli hónapokban a játszótér helyett a Vörösberényi Művelődési Ház ad otthont gyermekeinknek heti egyszer közös játszadozásra. Főszervező: Sebestyén-Tóth Orsolya
toth.orsolya13@gmail.com
Tipegők Farsangja
Minden évben február elején a legkisebbeket hívjuk farsangi mulatságba. A 0-4 év közötti gyermekeknek és családjaiknak szól ez az alkalom egyre nagyobb érdeklődés által övezve. Az idén 62 jelmezes kisgyerek volt ott. Főszervező: Tardi Hajnalka htardi@hotmail.com

Vásárlói közösség
A helyi termelők termékeinek előnyben részesítése, kóstolók szervezése. Összejöveteleink alkalomszerűek. Főszervező: Kováts Anna szabokovats@chello.hu

Végül, de nem utolsósorban szeretném megemlíteni Kováts Annát és Sebestyén-Tóth Orsolyát, akik a jelenlegi szülési szabadságom alatt vezetik a klubot. Nekik köszönhető, hogy a klubba újabb és újabb érdekes témával érkezik egy-egy előadó: március 8-án az almádi óvodák mutatkoznak be; március 22-én az anyasági juttatásokról beszélgetünk Kolcsár Edittel, aki a Magyar Államkincstártól érkezik hozzánk; április 5-én Szántai Dóra gyermekorvos vezet be minket az otthoni elsősegélynyújtás rejtelmeibe. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk minden programunkra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése