2013. február 22., péntek

Női oldalaink: anya? feleség? nő? - avagy a szerepek összeegyeztetése - beszélgetés Ujszászi Petra pszichológussal

Ujszászi Petra pszichológussal - aki már visszatérő vendégünk - kerestük a választ arra a sokakat foglalkoztató kérdésre, hogy hol van az egészséges határ a női szerepek között. Meddig vagyunk anyák, mikortól feleségek, hol gyakoroljuk a nőiségünket.
"A Jungi (Carl Gustav Jung) modell szerint a női személyiségnek 6 fontos alkotórésze van, ezeket „szerepek”-nek hívjuk. Ezekről a szerepekről tudni kell, hogy a személyiségfejlődés során alakulnak ki, kialakulásokhoz bizonyos feltételek kellenek, és az egészséges személyiségben valamennyi szerep megtalálható. Életkortól, élethelyzettől függ, hogy melyik szerepünk a domináns, de valamennyinek meg kell lennie ahhoz, hogy egészként tudjunk működni. Egyes szerepek komoly hiányosságai esetén azok rovására más szerepek kerülhetnek túlsúlyba, borulhat az egyensúly.
Melyek is ezek a női szerepek?
A királylány szerep közvetlenül a születés után alakul ki, alapja a szülők által közvetített feltétel nélküli szeretet, a kislányban az „egyedi vagyok, a legtökéletesebb, legcsodálatosabb gyerek a világon, aki megszületett” érzésének erősítése. A királylány szerep egyik meghatározó vonása lesz az „elérhetetlenség”. Erre a „szerepre” támaszkodhat majd például a kislány tizenéves korában, amikor tudnia kell majd távolságot tartania a korabeli és idősebb fiúktól, „nem elérhetőnek” lennie.
Kislányoknál a következő szerep már az anya szerep (fiúknál az apa szerep az utolsó, ami kialakul), ennek alapjai 3 és 6 éves kor között kerülnek lerakásra. Ez az anyai gondoskodás jellegzetességeit hordozza, és erre épülhet majd később a valódi anyaság. Érdekes jellemzője ennek a szerepnek, hogy „aszexuális”, vagyis nincs jelentősége a női mivoltnak, és nem kell hozzá társ.
Óvodáskorban alakul ki a boszorkány szerep. Jellegzetessége a női vonzerő megélése, gyakorlása, ez teszi majd igazán férfivá a férfit a felnőtt nő mellett. A boszorkány szerep kialakulásában az édesapának van fontos feladata, akin például az ötéves kislány gyakorolhatja a „csábítás”-t. Ebben a korban az édesapa meghatározó személy a kislány életében, és ő tudja adni számára a visszajelzéseket, amikor a kislány tetszeni próbál neki, például illegeti magát előtte, kedveskedik neki. Nagyon fontos, hogy ilyenkor az édesapák meg tudják találni a határokat, és ne ijedjenek meg annyira ettől a helyzettől, merjenek a kislánynak megerősítő visszajelzéseket adni. (Ezzel későbbi vejük boldogságát alapozzák meg :) )
A boszorkány szerepet követi az amazon szerep kialakulása. Ez a női személyiségen belül a férfias oldal, meghatározó szava a teljesítmény, és az iskolás korra tevődik a kialakulása. Fontos alkotórésze a női személyiségnek, de ha túlsúlyba kerül, akkor más alap női szerepek fognak sérülni, borul az „egész-ség”. Érdekes megfigyelni, hogy az iskolás korú kislányokban a mai elvárásokkal milyen mértékben erősítjük ezt a szerepet. Tudniuk, teljesíteniük, bizonyítaniuk kell ahhoz, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. Ehhez a szerephez kapcsolódnak még olyan szavak, mint döntésképesség, határozottság, önállóság.
Az amazon szerepet követő „szűz” szerep serdülőkorban aktivizálódik, ehhez kapcsolódik a test tabuként való megélése. Meghatározó szava az „érinthetetlenség”.
A női személyiségfejlődésben az utolsó kialakuló szerep a kurtizán, ami a szexualitással kapcsolatos szükséges képességek, készségek, vonások beépülését jelenti a személyiségbe. És bizony ahhoz, hogy a férj a házasságban jól érezhesse magát, kell az is, hogy a felesége a személyiségfejlődés eme lépcsőfokát is megjárja:).

Érdekes megfigyelni, hogy a szerepek többsége a másik nemre, vagyis a „férfi”-ra irányul, hozzá képest, vele együtt van valamilyen jellemzője a női mivoltnak (a férfiaknál ez nem így van, ott egyetlen szerep vonatkozik igazán a női nemre)."
Simon Erika miből áll a nő című írása jól összefoglalja a szerepek fontosságát.

Többünkben felmerült, hogy igényünk van egy olyan közösségi ünnepre, melyben kislányaink nagylánnyá válását ünnepeljük női körben egyfajta beavatási szertartással. Reméljük, ha elérkezik az idő, akkor sort kerítünk ennek a megszervezésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése