2013. május 30., csütörtök

A „Mandulás” rendszeres családi táncház program bemutatása


A Mandulás táncház projekt 2012 januárjában indult, és az óta havi rendszerességgel kerül megrendezésre. A programnak elsősorban a Vörösberényi Művelődési ház ad helyet, alkalmanként a Pannónia Kulturális Központ és az Erzsébet Liget.
A program egyik célja, hogy a helyi néptáncosok számára lehetőséget biztosítson a próbákon és a fellépéseken kívül is táncolni, táncos tudásukat használni és fejleszteni. A program kiindulópontjai, ötletadói a Kökörcsin és a Gurgolya gyerekcsoportok voltak, akik a táncház aktív résztvevői.
Nagyon fontos célkitűzés a népzene és a néptánc további népszerűsítése, a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt. Az élő zenének és a kötetlen, közösségi formának nagy ereje van ebben a tekintetben. Szeretnénk, ha minél többen megismernék, hogy a táncház nem csupán kulturális örökségvédelem, hanem egy olyan szórakozási forma, aminek a modern világban is teljes létjogosultsága van.
Ugyanilyen fontos a táncház közösségformáló szerepe, amiként hagyományosan működött, s szórványosan még mindig működik. Illetve, a táncház-mozgalom kapcsán ma új formájában él. A mi programunk is ezt az országos és országhatáron túlnyúló programot erősíti, a helyi igényekhez, lehetőségekhez és közösséghez igazodva.
A táncház legfőbb jellemzői közé tartozik, hogy családi program, ami azt jelenti, hogy egyrészt minden korosztálynak szól, másrészt, hogy a gyerekekre különös figyelmet fordítunk. E tekintetben az alábbi célokat fogalmaztuk meg:
- a népzene, a néptánc és a hagyományos népi kultúra népszerűsítése és minél szélesebb körű megismertetése a Balatonalmádiban élő és idelátogató gyerekek körében, egy igényes és rendszeres szórakozási lehetőség keretein belül
- a gyerekek számára komplex zenei és mozgásos tapasztalat legyen, alkotó tevékenységgel ötvözve
- a helyi közösséget a gyerekekre alapozva erősítse, formálja; ehhez kapcsolódó hosszú távú célja, hogy a gyerekek, illetve fiatalok kötődését a településünk iránt erősítse.
Fontos, hogy a táncházat élő népzene kíséri. Ez alapozza meg a hangulatát, ettől lesz igazán teljes az élmény. A zenekar alkalmazkodik a közönség igényeihez és hangulatához, a gyerek a kezükbe foghatják a hangszereket, esetleg be is állhatnak a zenekarba.
A zenekarok kiválasztásában nem csak a zenei igényesség fontos szempont, hanem az is, hogy a környékünkhöz kötődjenek. Azt reméljük továbbá, hogy különféle zenekarok meghívásával minél szélesebb körből meg tudjuk mozgatni a környékben élő érdeklődőket.
- Mészáros Erzsébet és zenekara (Kővágóörs) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei, akik már a nyáron megrendezett gyerektáborunk alkalmával nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a résztvevő gyerekekkel és a táncházakban.
- Koncz Gergely (Örvényes), a Tükrös és a Szeret zenekar prímása, a népművészet ifjú mestere.
- Kőris zenekar Veszprémből, a balatonalmádi rendezvények rendszeres résztvevői
- Földi Lehel és barátai Budapestről, magyar néptánc hagyományban külön „műfajt” képviselő moldvai és gyimesi zene kiváló ismerői és közvetítői.
A táncház általános menete: a kézműveskedés általában 16.30-kor kezdődik, két vezetővel, akik a különböző korú gyerekekkel alkotnak, hagyományos technikák, természetes anyagok felhasználásával, az adott alkalomhoz kapcsolódóan.
A legkisebbeknek szóló játékok, mondókák, énekek következnek Nádasné Varga Katalin vagy Nagy Izabella vezetésével. Tőle Kreutz Károly néptánc oktató és segítője, Berta Anikó veszik át a táncház vezetését. Játékos hangulatú, közös táncok következnek, azt követi a tánctanítás, majd a több tudást igénylő táncok, amelyekbe természetesen képzettségnél is nyugodt lélekkel be lehet kapcsolódni. A táncok között pihenésképpen énekelünk, énekeket, „csujjogatások”-at tanulunk. A táncház jellege alkalmazkodik az aktuális időszakhoz vagy közeli ünnephez.
A pályázati időszakban tervezett táncházak időpontjai (lehetőség szerint minden hónap utolsó szombatja): május 25., június 30., szeptember 28., október 26., november 30., december 14.
A táncházhoz kapcsolódóan az alábbi internetes oldalt működtetjük: www.mandulastabor.blogspot.com
Köszönjük a városnak a megvalósításhoz nyújtott eddigi támogatását!

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése