2013. május 30., csütörtök

Mandulás néptánc népzene és kézműves tábor 2-14 éves gyerekeknek A tavalyi tábor összefoglalója

A Mandulás tábor és a havi rendszerességgel megrendezett Mandulás táncház egy hosszú távú projekt részeként működnek. Ez a program egy olyan kezdeményezés, ami nagyban hozzájárul a helyi közösség alakításához és összefogásához. Ez a Balatonalmádiban kialakult gyerekeket, szülőket, idősebbeket is felölelő aktív közösség fontosnak tartja, nem csak a magyar kultúra megőrzését és közvetítését, hanem a haza, a szűkebb környezet, a városunk megismerését, szeretetét és tiszteletét is.

Táncházas programjainkkal szeretnénk erősíteni a különböző generációk közötti kötelékeket, valamint a családok számára tartalmas és valódi értéket közvetítő közös szórakozási lehetőséget nyújtani. Ennek a tevékenységnek szerves részét képezi a környezet- és egészségtudatos életmód kialakítása és közvetítése is, amiben szorosan együttműködünk a helyi Baba-Mama klubbal és a nagycsaládosok helyi szervezetével, mivel fontosnak tartjuk, hogy rendezvényeinken egységesen képviseljük ezeket az alapvető értékeket.

A népművészeti gyermektábor egyik célja, hogy a néptánc, a népzene, illetve a tárgyalkotó népművészet valamely területével foglalkozó balatonalmádi és vendég gyermekeknek lehetőséget nyújtson tudásuk elmélyítésére, továbbfejlesztésére, új területek megismerésére.
Valamint, hogy a népművészet különböző területeit szélesebb körben bemutassa és népszerűsítse, ezáltal a működő gyerektánccsoportokba is új tagokat toborozzon; a városi és más települések csoportjai, illetve a gyerekek közötti kapcsolatokat erősítse, elmélyítse.
Továbbá, a messzebbről idelátogató gyerekeknek olyan színes programlehetőséget nyújtson, ami felhívja a figyelmet városunk rejtett értékeire, és olyan, a korosztályukon belüli kapcsolatok kialakítására ad módot, ami a jövőben is visszacsalogatja őket.

A Mandulás népművészeti gyermektábor 2012-ben július 9-13. között került először megrendezésre, amelynek mintájára és tapasztalatai alapján tervezzük a jelen pályázati projekt megvalósítását.

A tábor kivitelezése
A rendezvénynek elsődlegesen a Vörösberényi Művelődési Ház adott helyet. További helyszínek: a művelődési ház közelében lévő Varázssziget Magánóvoda, Séllei Katalin keramikus kerámiaműhelye, ahol a gyerekek kihelyezett kiscsoportos foglalkozáson vehettek részt, illetve a balatonalmádi Malom-völgy, ahol kirándultunk.
A csoportos étkezést a Virág Étterem biztosította. A glutén- és laktózérzékeny gyermekek étkezését a városközpontban található Zóna Étteremből tudtuk megoldani. A Baba-Mama klub nevű civil szervezet önkéntesei segédkeztek a gyerekek étkeztetésének lebonyolításában.
Az 5 év feletti gyerekek a tábort 17 óráig napközis jelleggel vehették igénybe. 5 év alatt szülői kísérettel vettek részt a kézműves játszóházban.
A foglalkozások 4 csoportban zajlottak, csoportonként 2 szakmai pedagógussal és egy segítő pedagógussal.

A tábor programja
A tavaly első alkalommal megrendezett tábornak a „Mi Balatonunk” címet adtuk. A foglalkozásokat a Balaton és a Balaton keletkezéséről szóló legenda ihlette. Választásunk azért esett erre a témára, mert úgy gondoljuk, hogy a szűkebb környezet, a helyi értékek megismerése és tisztelete kell hogy legyen az alapja a kulturális és környezeti ismeretek szélesebb körű kiterjesztésének. Hosszú távú elképzelésünk szerint ugyanis így lehet a gyerekek kötődését erősíteni, a régió illetve a haza iránt.

A fő hangsúly a néptáncra helyeződött.
Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy a foglalkozásokat élő népzene kísérje, és hogy népzenészektől lehessen hangszeren tanulni.
A Balatont megpróbáltuk körbejárni a különböző művészeti ágak segítségével.
A kézműves foglalkozások a természetes anyagok, illetve a hagyományos technikák használatára törekedtünk, szűkös anyagi kereteink határain belül.
Fontosnak tartottuk, hogy a helyi népművészeket is bevonjuk ebbe a munkába, akik készséggel álltak rendelkezésünkre. A gyerekek korongoztak Séllei Katalin keramikusművész műhelyében, Cz. Tóth Hajnalkával pedig nyakláncfűzést tanultunk. Terveink közt szerepelt továbbá Fodorné László Mária szövőműhelyének meglátogatása, amit sajnos a távolság és az idő hiánya miatt nem tudtunk megvalósítani. Mostani táborunkban viszont az ő egyik tanítványától lehet majd szövést tanulni.

A néptánc, népzene és kézműves foglalkozásokat önismereti és drámajátékok tarkították, valamint közös kirándulás gyógynövénygyűjtéssel és labdajátékokkal.

A gyerekek a környékre jellemző anyagokat is felhasználták, mint a nád vagy a vöröskő.
A színeket és a motívumokat is a Balaton ihlette. A tábor alatt készült munkákból utolsó nap a gyerekek kiállítást állította össze, amelyet egy műsor keretében nyitottak meg a szülők és más vendégek számára. A tanult táncok felhasználásával a tábor alatt létrehozott dramatizált művet adtak elő az iskolás korúak a Balaton keletkezéséről szóló legenda nyomán. Az óvodáskorúak és a kisebbek bemutatták a tanult énekes és táncos játékokat. A zenét tanuló gyerekek pedig előadták a hangszeren tanultakat. A bemutató végén pedig bevonták a vendégeket egy közös táncházba.

A tábor megvalósulását a sok önkéntes munka és segítség mellett magánszemélyi felajánlások segítették. Mindamellett sok pozitív tapasztalattal, rengeteg biztatással, valamint további önkéntességi és együttműködési felajánlásokkal kezdhettünk a következő táborunk szervezésébe.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése