2013. május 30., csütörtök

Az almádi Babazászló

A babazászló annyira magától értetődő dolog lenne a gyászlobogó mellett, hihetetlen, eddig miért nem jutott senkinek eszébe. Az alapgondolat egyszerű: ne csak akkor lobogózzuk fel a házat, ha meghalt valaki, hanem akkor is, amikor születik.
Ahogy egy gyászzászló pár pillanatra rossz kedvűvé tud tenni, amint elmegyünk mellette (még akkor is, ha ismeretlen házon van), a babazászló egész biztos felvillanyoz, mosolyt csal az arcunkra.
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2011 tavaszán pályázatot írt ki azért, hogy azt is jelezzük zászlóval, ha valahol kisbaba születik, hiszen ez a közösségnek is érték, öröm.
Balatonalmádiban a Baba-mama klub tagjai karolták fel az országos kezdeményezést. Az anyagköltséget civil támogatásból fedezték, egy lelkes, ügyes kezű anyuka a 4 zászlót megvarrta, melyekből 2-2 a védőnőknél vehető igénybe.
A zászló célja azonban nem csupán az örömhírről szól. Régen hagyomány volt, hogy a gyermekágyas asszonyt a környéken lakók néhány hétig komatállal segítették. A zászló másik célja ezt a szokást is újjáéleszteni.
Kedves Almádi Lakosok!
Ahol ezt a lobogót látják, ott szívesen vesznek egy tál levest, egy tálca sütit. Vagyis egy tálcányi odafigyelést, egy tálnyi törődést, egy komatálnyi szeretetet!
Az almádi Baba-mama klub tagjai reménykednek abban, hogy a babazászló idővel valódi - és ami fontos: szerethető, rajongható, fényképezhető, utánozható - hungarikummá válhat.
Kováts Anna


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése