2013. május 30., csütörtök

Mandulás ÉGIG ÉRŐ FA néptánc, népzene és kézműves tábor 2-14 év közötti gyerekeknek.

FELHÍVÁS!!!!

A TÁBOR HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA:
Helyszín: A rendezvénynek elsődlegesen a Vörösberényi Művelődési Ház ad helyet.
A csoportos étkezést a Virág Étterem biztosítja. A glutén- és laktózérzékeny gyermekek étkezését a városközpontban található Zóna Étteremből tudjuk megoldani.
Időpont: 2013. július 8-12. Minden nap: 8.00-16.30

A JELENTKEZÉSI LAP ELÉRHETŐ A http://mandulastabor.blogspot.hu/p/tabor.html OLDALON.

A TÁBOR BEMUTATÁSA:
A foglalkozásainak átfogó témájaként Az égig érő fa meséjét és motívumait választottuk, ebből a meséből merítünk ihletet. A gyerekek különböző módokon felhasználják mint témát, mint anyagot, mint motívumot.
A táncok tanításával azt reméljük, hogy tovább fog élni bennük, mint hagyomány.
A tábor alatt készült munkákból utolsó nap a gyerekek kiállítást állítanak össze, amelyet egy műsor keretében nyitnak meg. A tanult táncok felhasználásával a tábor alatt létrehozott dramatizált művet adnak elő az iskoláskorú gyerekek, a kisebbek bemutatják a tanult játékokat.

NÉPTÁNC-OKTATÁS
Az idei táborban elsősorban Szatmári táncokat tanulhatnak a gyerekek. A közös foglalkozások után a haladó táncosoknak külön tánctanítás lesz délután.
Táncok 7-10 éveseknek: eszközös, játékos táncok hozzá tartozó dalokkal, lánytáncok, csárdás alapok
Táncok 10-14 éveseknek: verbunk, ugrós párosan, eszközökkel, és csárdások - motívumalkotás különböző fogásoknál páros viszonyban, szólóban, eszközzel és a nélkül, táncfajtákban, eltérő tempóban.
Tánctanárok: Kreutz Károly, Berta Anikó, Nagy Izabella

KÉZMŰVES JÁTSZÓHÁZ 2 -7 ÉV KÖZÖTTI GYERMEKEKNEK
Kézműves játszóház”-nak neveztük el azt a 2-7 éveseknek szóló játékos foglalkozást, amely során a népi játékok, népdalok, a ritmus, a zeneiség, a hagyományos életformák és tevékenységek utánzása, a természetes környezet és anyagok megismerése, felhasználása illetve mindezek ötvözete kapnak szerepet. A gyerekek óvodapedagógusok irányításával vesznek részt a foglalkozásokon, 2 csoportban. A 2-től 5 éves korosztály esetében a szülők is jelen vannak, az 5-7 évesek számára napközis felügyeletet biztosítunk. Mindennap egy-egy téma előtérbe kerül, de közben ismétlik a már megismert anyagot. A pedagógusok az adott nap témája szerint választják ki a meséket, dalokat, játékokat és az ihleti a kézműves foglalkozás alkotásait.
Folyamatos tevékenységek a nap folyamán: nyitó foglalkozás mesével – ráhangolódás a nap témájára, kézműves foglalkozás, gyűjtögetés a természetben, éneklés, ritmusos gyakorlatok, tánclépésekre ráhangoló mozdulatok, szabad játék- lehetőleg az udvaron, ha az időjárás engedi.
Pedagógusok: Hadnagy Judit, Steiner Melinda, Nádasné Varga Katalin

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK 7-14 ÉV KÖZÖTTI GYERMEKEKNEK
A kézműves foglalkozások egyik célja a hagyományos életformák és tevékenységek utánzása, a természetes környezet és anyagok megismerése, felhasználása, illetve mindezek ötvözete. Másik célja, hogy a gyerekek legyenek képesek szabadidejük önálló felhasználására és tapasztalják meg, mekkora örömet okoz a maguk által teremtett tárgy kézbevétele.
A választott tájegység, a szatmári motívumkincs felhasználásával alkotunk, hogy azok a gyerekek képzeletének részévé váljanak.
A kézműves foglalkozások vezetői: Kádár-Paksy Ágnes, Gölöncsér Éva, Pataky Éva

A „Mandulás” rendszeres családi táncház program bemutatása


A Mandulás táncház projekt 2012 januárjában indult, és az óta havi rendszerességgel kerül megrendezésre. A programnak elsősorban a Vörösberényi Művelődési ház ad helyet, alkalmanként a Pannónia Kulturális Központ és az Erzsébet Liget.
A program egyik célja, hogy a helyi néptáncosok számára lehetőséget biztosítson a próbákon és a fellépéseken kívül is táncolni, táncos tudásukat használni és fejleszteni. A program kiindulópontjai, ötletadói a Kökörcsin és a Gurgolya gyerekcsoportok voltak, akik a táncház aktív résztvevői.
Nagyon fontos célkitűzés a népzene és a néptánc további népszerűsítése, a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt. Az élő zenének és a kötetlen, közösségi formának nagy ereje van ebben a tekintetben. Szeretnénk, ha minél többen megismernék, hogy a táncház nem csupán kulturális örökségvédelem, hanem egy olyan szórakozási forma, aminek a modern világban is teljes létjogosultsága van.
Ugyanilyen fontos a táncház közösségformáló szerepe, amiként hagyományosan működött, s szórványosan még mindig működik. Illetve, a táncház-mozgalom kapcsán ma új formájában él. A mi programunk is ezt az országos és országhatáron túlnyúló programot erősíti, a helyi igényekhez, lehetőségekhez és közösséghez igazodva.
A táncház legfőbb jellemzői közé tartozik, hogy családi program, ami azt jelenti, hogy egyrészt minden korosztálynak szól, másrészt, hogy a gyerekekre különös figyelmet fordítunk. E tekintetben az alábbi célokat fogalmaztuk meg:
- a népzene, a néptánc és a hagyományos népi kultúra népszerűsítése és minél szélesebb körű megismertetése a Balatonalmádiban élő és idelátogató gyerekek körében, egy igényes és rendszeres szórakozási lehetőség keretein belül
- a gyerekek számára komplex zenei és mozgásos tapasztalat legyen, alkotó tevékenységgel ötvözve
- a helyi közösséget a gyerekekre alapozva erősítse, formálja; ehhez kapcsolódó hosszú távú célja, hogy a gyerekek, illetve fiatalok kötődését a településünk iránt erősítse.
Fontos, hogy a táncházat élő népzene kíséri. Ez alapozza meg a hangulatát, ettől lesz igazán teljes az élmény. A zenekar alkalmazkodik a közönség igényeihez és hangulatához, a gyerek a kezükbe foghatják a hangszereket, esetleg be is állhatnak a zenekarba.
A zenekarok kiválasztásában nem csak a zenei igényesség fontos szempont, hanem az is, hogy a környékünkhöz kötődjenek. Azt reméljük továbbá, hogy különféle zenekarok meghívásával minél szélesebb körből meg tudjuk mozgatni a környékben élő érdeklődőket.
- Mészáros Erzsébet és zenekara (Kővágóörs) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei, akik már a nyáron megrendezett gyerektáborunk alkalmával nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a résztvevő gyerekekkel és a táncházakban.
- Koncz Gergely (Örvényes), a Tükrös és a Szeret zenekar prímása, a népművészet ifjú mestere.
- Kőris zenekar Veszprémből, a balatonalmádi rendezvények rendszeres résztvevői
- Földi Lehel és barátai Budapestről, magyar néptánc hagyományban külön „műfajt” képviselő moldvai és gyimesi zene kiváló ismerői és közvetítői.
A táncház általános menete: a kézműveskedés általában 16.30-kor kezdődik, két vezetővel, akik a különböző korú gyerekekkel alkotnak, hagyományos technikák, természetes anyagok felhasználásával, az adott alkalomhoz kapcsolódóan.
A legkisebbeknek szóló játékok, mondókák, énekek következnek Nádasné Varga Katalin vagy Nagy Izabella vezetésével. Tőle Kreutz Károly néptánc oktató és segítője, Berta Anikó veszik át a táncház vezetését. Játékos hangulatú, közös táncok következnek, azt követi a tánctanítás, majd a több tudást igénylő táncok, amelyekbe természetesen képzettségnél is nyugodt lélekkel be lehet kapcsolódni. A táncok között pihenésképpen énekelünk, énekeket, „csujjogatások”-at tanulunk. A táncház jellege alkalmazkodik az aktuális időszakhoz vagy közeli ünnephez.
A pályázati időszakban tervezett táncházak időpontjai (lehetőség szerint minden hónap utolsó szombatja): május 25., június 30., szeptember 28., október 26., november 30., december 14.
A táncházhoz kapcsolódóan az alábbi internetes oldalt működtetjük: www.mandulastabor.blogspot.com
Köszönjük a városnak a megvalósításhoz nyújtott eddigi támogatását!

 

 

 

Mandulás néptánc népzene és kézműves tábor 2-14 éves gyerekeknek A tavalyi tábor összefoglalója

A Mandulás tábor és a havi rendszerességgel megrendezett Mandulás táncház egy hosszú távú projekt részeként működnek. Ez a program egy olyan kezdeményezés, ami nagyban hozzájárul a helyi közösség alakításához és összefogásához. Ez a Balatonalmádiban kialakult gyerekeket, szülőket, idősebbeket is felölelő aktív közösség fontosnak tartja, nem csak a magyar kultúra megőrzését és közvetítését, hanem a haza, a szűkebb környezet, a városunk megismerését, szeretetét és tiszteletét is.

Táncházas programjainkkal szeretnénk erősíteni a különböző generációk közötti kötelékeket, valamint a családok számára tartalmas és valódi értéket közvetítő közös szórakozási lehetőséget nyújtani. Ennek a tevékenységnek szerves részét képezi a környezet- és egészségtudatos életmód kialakítása és közvetítése is, amiben szorosan együttműködünk a helyi Baba-Mama klubbal és a nagycsaládosok helyi szervezetével, mivel fontosnak tartjuk, hogy rendezvényeinken egységesen képviseljük ezeket az alapvető értékeket.

A népművészeti gyermektábor egyik célja, hogy a néptánc, a népzene, illetve a tárgyalkotó népművészet valamely területével foglalkozó balatonalmádi és vendég gyermekeknek lehetőséget nyújtson tudásuk elmélyítésére, továbbfejlesztésére, új területek megismerésére.
Valamint, hogy a népművészet különböző területeit szélesebb körben bemutassa és népszerűsítse, ezáltal a működő gyerektánccsoportokba is új tagokat toborozzon; a városi és más települések csoportjai, illetve a gyerekek közötti kapcsolatokat erősítse, elmélyítse.
Továbbá, a messzebbről idelátogató gyerekeknek olyan színes programlehetőséget nyújtson, ami felhívja a figyelmet városunk rejtett értékeire, és olyan, a korosztályukon belüli kapcsolatok kialakítására ad módot, ami a jövőben is visszacsalogatja őket.

A Mandulás népművészeti gyermektábor 2012-ben július 9-13. között került először megrendezésre, amelynek mintájára és tapasztalatai alapján tervezzük a jelen pályázati projekt megvalósítását.

A tábor kivitelezése
A rendezvénynek elsődlegesen a Vörösberényi Művelődési Ház adott helyet. További helyszínek: a művelődési ház közelében lévő Varázssziget Magánóvoda, Séllei Katalin keramikus kerámiaműhelye, ahol a gyerekek kihelyezett kiscsoportos foglalkozáson vehettek részt, illetve a balatonalmádi Malom-völgy, ahol kirándultunk.
A csoportos étkezést a Virág Étterem biztosította. A glutén- és laktózérzékeny gyermekek étkezését a városközpontban található Zóna Étteremből tudtuk megoldani. A Baba-Mama klub nevű civil szervezet önkéntesei segédkeztek a gyerekek étkeztetésének lebonyolításában.
Az 5 év feletti gyerekek a tábort 17 óráig napközis jelleggel vehették igénybe. 5 év alatt szülői kísérettel vettek részt a kézműves játszóházban.
A foglalkozások 4 csoportban zajlottak, csoportonként 2 szakmai pedagógussal és egy segítő pedagógussal.

A tábor programja
A tavaly első alkalommal megrendezett tábornak a „Mi Balatonunk” címet adtuk. A foglalkozásokat a Balaton és a Balaton keletkezéséről szóló legenda ihlette. Választásunk azért esett erre a témára, mert úgy gondoljuk, hogy a szűkebb környezet, a helyi értékek megismerése és tisztelete kell hogy legyen az alapja a kulturális és környezeti ismeretek szélesebb körű kiterjesztésének. Hosszú távú elképzelésünk szerint ugyanis így lehet a gyerekek kötődését erősíteni, a régió illetve a haza iránt.

A fő hangsúly a néptáncra helyeződött.
Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy a foglalkozásokat élő népzene kísérje, és hogy népzenészektől lehessen hangszeren tanulni.
A Balatont megpróbáltuk körbejárni a különböző művészeti ágak segítségével.
A kézműves foglalkozások a természetes anyagok, illetve a hagyományos technikák használatára törekedtünk, szűkös anyagi kereteink határain belül.
Fontosnak tartottuk, hogy a helyi népművészeket is bevonjuk ebbe a munkába, akik készséggel álltak rendelkezésünkre. A gyerekek korongoztak Séllei Katalin keramikusművész műhelyében, Cz. Tóth Hajnalkával pedig nyakláncfűzést tanultunk. Terveink közt szerepelt továbbá Fodorné László Mária szövőműhelyének meglátogatása, amit sajnos a távolság és az idő hiánya miatt nem tudtunk megvalósítani. Mostani táborunkban viszont az ő egyik tanítványától lehet majd szövést tanulni.

A néptánc, népzene és kézműves foglalkozásokat önismereti és drámajátékok tarkították, valamint közös kirándulás gyógynövénygyűjtéssel és labdajátékokkal.

A gyerekek a környékre jellemző anyagokat is felhasználták, mint a nád vagy a vöröskő.
A színeket és a motívumokat is a Balaton ihlette. A tábor alatt készült munkákból utolsó nap a gyerekek kiállítást állította össze, amelyet egy műsor keretében nyitottak meg a szülők és más vendégek számára. A tanult táncok felhasználásával a tábor alatt létrehozott dramatizált művet adtak elő az iskolás korúak a Balaton keletkezéséről szóló legenda nyomán. Az óvodáskorúak és a kisebbek bemutatták a tanult énekes és táncos játékokat. A zenét tanuló gyerekek pedig előadták a hangszeren tanultakat. A bemutató végén pedig bevonták a vendégeket egy közös táncházba.

A tábor megvalósulását a sok önkéntes munka és segítség mellett magánszemélyi felajánlások segítették. Mindamellett sok pozitív tapasztalattal, rengeteg biztatással, valamint további önkéntességi és együttműködési felajánlásokkal kezdhettünk a következő táborunk szervezésébe.













Magocskák családi délután

A Magocskák Alapítvány és az almádi Baba-mama klub tagjai ősszel családi délutánra hívták az almádi ovisokat, leendő ovisokat és családjaikat. Gyerekzsivajtól volt hangos aznap délután a Malomvölgy.

A sárkány csodálatos sütije, amit a kalandos túra végén oly nagy örömmel fogyasztottak a gyermekeink – csillogó-rajongó gyerekszemek amint az általuk már jól ismert mesét Jutka nénivel együtt mondják – hegymászás kötéllel – egyensúlyozás a köveken – a sárkány barlangjából minél több fogat elhozni – önfeledten rohanva sárkányt röptetni – terülj-terülj asztalkámról enni-inni – barátokkal játszani – erdőben kalandozni – felnőtteknek szülőtársakkal élményt, tapasztalatot megosztani, szóban, élőben – gyerkőcökkel együtt nevetni, futni, kalandozni.

Ez mind és még ennél sokkal több is, amit a Magocskák délután jelentett kisgyereknek, szülőnek egyaránt. Köszönjük a szervezők lelkes munkáját és az óvónők egész héten át tartó felkészülését erre a délutánra. A mese és a sárkánykészítés izgalma, a várakozás volt az a plusz, ami ezt a délutánt minden résztvevőnek emlékezetessé tette.

Tavasszal (május 31-én) lesz folytatás – ígérik a szervezők. A gyerekek már most várják. És mi, szülők is.

A szülők nevében: Rozsos Karola

Homeopátiás klub

A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár ad helyet immár egy éve homeopátiás klubunknak, ahol havi rendszerességgel találkozunk.
Sütő Erika védőnő, homeopata és Schüssler tanácsadó vezetésével indított tanfolyam bennünket laikusokat ismertet meg e „szelíd gyógymód” rejtelmeivel.
A témakörökre épülő alkalmakon átfogó képet kaptunk a homeopátia alkalmazhatóságáról a hétköznapokban.
A téli náthák vagy egy fejfájás kezelésétől, a kisebb sérülések okozta fájdalmak enyhítésén át, az útipatika összeállításáig rengeteg hasznos és gyakorlatias tudást szereztünk az elmúlt időszakban.
A banális problémák otthoni ellátása mellett a hagyományos orvosi ellátást igénylő betegségek kiegészítő kezeléseként is bevethető gyógymód egészségtudatosabbá és magabiztosabbá tett bennünket. Hiszen szülőként gyermekeink egészségvédelme a mi felelősségünk is.
Ebben nyújt segítséget Erika szakértelme és tapasztalata, a rendszeres összejöveteleken egymással megosztott problémák és sikerek átbeszélése.
Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt a klubban. Jelentkezni a csontoszsuzsi@freemail.hu e-mail címen lehet.
Csontos Zsuzsanna

Gyermekkuckó-Pótmama szolgálat

Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a gyerekkuckó-pótmama szolgálatot.
Nekem még nem volt módom másra bízni kétéves kislányomat, itt nyugodt szívvel megtehetem. Tiszta, igényes helyen, koruknak megfelelő játékokkal körbevéve, gyakorlott, önkéntes anyukák vigyáznak és gondoskodnak megfelelően kicsinyeinkről.
Jó érzés úgy kezdeni a hétfőt, hogy akár azon a délelőttön egy jó könyvvel levonulhatok a Balaton partjára olvasni egyedül. Nagyobb bevásárlásokat, valamint egyéb teendőinket a pótmama szolgálat segítségével nyugodtan el tudjuk intézni anélkül, hogy leterhelnénk másokat, és nem utolsósorban a pénztárcánkat, hiszen ingyenesen nyújtják ezt a szolgáltatást.
Úgy tudom, sok anyuka jelentkezett erre a feladatra nagy örömmel.
Az anyukák a baba-mama klubból és a nagycsaládosok egyesületéből érkeznek, és sokuk ismeri egymást és egymás gyerekeit is. Közösségépítő hatása is van.
Én is már voltam egy édes, izgő-mozgó fiúcskának, Ábelnek a pótmamája az egyik hétfő délelőtt. Remekül elszórakoztunk, amíg anyukája fontos ügyeit intézte.


Varsányiné Fizl Kata (a 2 éves Panna anyukája)

Az almádi Babazászló

A babazászló annyira magától értetődő dolog lenne a gyászlobogó mellett, hihetetlen, eddig miért nem jutott senkinek eszébe. Az alapgondolat egyszerű: ne csak akkor lobogózzuk fel a házat, ha meghalt valaki, hanem akkor is, amikor születik.
Ahogy egy gyászzászló pár pillanatra rossz kedvűvé tud tenni, amint elmegyünk mellette (még akkor is, ha ismeretlen házon van), a babazászló egész biztos felvillanyoz, mosolyt csal az arcunkra.
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2011 tavaszán pályázatot írt ki azért, hogy azt is jelezzük zászlóval, ha valahol kisbaba születik, hiszen ez a közösségnek is érték, öröm.
Balatonalmádiban a Baba-mama klub tagjai karolták fel az országos kezdeményezést. Az anyagköltséget civil támogatásból fedezték, egy lelkes, ügyes kezű anyuka a 4 zászlót megvarrta, melyekből 2-2 a védőnőknél vehető igénybe.
A zászló célja azonban nem csupán az örömhírről szól. Régen hagyomány volt, hogy a gyermekágyas asszonyt a környéken lakók néhány hétig komatállal segítették. A zászló másik célja ezt a szokást is újjáéleszteni.
Kedves Almádi Lakosok!
Ahol ezt a lobogót látják, ott szívesen vesznek egy tál levest, egy tálca sütit. Vagyis egy tálcányi odafigyelést, egy tálnyi törődést, egy komatálnyi szeretetet!
Az almádi Baba-mama klub tagjai reménykednek abban, hogy a babazászló idővel valódi - és ami fontos: szerethető, rajongható, fényképezhető, utánozható - hungarikummá válhat.
Kováts Anna


III. Almádi Bababörze

A Pünkösdi hétvégén rendeztük meg a III. Almádi Gyermekruha- és Játékbörzét. Célja a helyi és környékbeli anyukáknak segítséget adni abban, hogy pár forintért megválhassanak kinőtt ruháiktól, cipőiktől, megunt játékaiktól, könyveiktől. Illetve aki venni szeretne használt de jó minőségű, ruhákat, cipőket játékokat és egyéb kiegészítőket, azt itt megtehesse. Köszönettel tartozunk a város gondnokságnak akik a helyi anyukákra való tekintettel kedvezményes áron bocsájtják rendelkezésünkre a piacteret. Köszönet Laci bácsinak a gondnoknak, aki szabadnapján jön le a piacra, hogy velünk együtt ott töltse el a délelőttöt, valamint az Almádiért Közalapítványnak, akik jelképes összegért adnak nekünk bérbe asztalokat ezen a napon. Ezen a harmadik rendezvényünkön rekordszámú asztalt adtunk ki, így bőséges kínálattal és tényleg szebbnél szebb dolgokkal vártuk az érdeklődőket.
Boros Hanga



A Magocskák családi délután tolódik egy héttel

FIGYELEM!!!!!

Kedves Szülőtársak!
A most péntekre (május 31.) tervezett Magocskák családi délután a várható rossz időre való tekintettel egy héttel később, jövő pénteken, június 7-én 16 órától lesz!!!!
Több éve hagyomány, hogy ősszel és tavasszal a Magocskák Alapítvány és az almádi Baba-mama klub közös kirándulásra hívja az óvodásokat, a leendő óvodásokat és családjaikat, valamint az almádi óvodák dolgozóit.
Az idei kirándulásunk témájául Pünkösdöt választottuk, mely a legvidámabb ünnepek közé tartozik, rengeteg babonával, hiedelemmel, az ünnephez kapcsolódva a kislányokkal koszorút fonunk, a kisfiúk pedig különböző ügyességi játékokon mérhetik össze erejüket, tudásukat. Lesz sok-sok ének, körtánc, és az erdő kincseiből kis májusfákat készítünk.
Amit hozni kell:
  • Mezei virágok a koszorúfonáshoz
  • Pünkösdkor szokás a komáknak és legkedvesebb barátoknak bőséges komatálat vinni, mely a barátságot erősíti - egy tálca sütit, pogácsát vagy szendvicset Ti is hozzatok magatokkal
  • Apukák, fafaragáshoz szükségetek lesz egy éles bicskára
  • Kislányok ne felejtsék otthon a pörgős szoknyájukat
Június 7-én, pénteken 16 órától szeretettel várjuk a kis Pünkösdi királylányokat, királyfiakat és családjaikat egy vidám délutánra a Malomvölgybe.
A Szervezők